Hemzsegnek rajta a baktériumok, mégis alig takarítjuk, mi az?

Jól tudjuk már, hogy a fürdőszoba egy kész baktériumtenyészet, ezért a gyakori fogkefecsere, vagy az, hogy a WC-ülőkét öblítéskor mindig le kell hajtani, ugyanolyan aranyszabály, mint az ürítés utáni alapos kézmosás. A Women's Health magazinnak nyilatkozó szakértők elárulták, hogy valójában melyik a mosdó legkoszosabb felülete, aminek tisztán tartását sokan elhanyagolják. Ha megtudja, miért, ezután talán ön is Hamupipőke módjára fog súrolni.

Első sorban a vécéhasználat gyakoriságától és takarítási szokásainktól függ, hogy a fürdőszoba padlóján mennyire szaporodnak el a kórokozók. "Lehet, hogy közvetlenül felmosás után négyzetméterenként kevesebb, mint ezer kórokozó hemzseg a kövezeten, ám egy órán belül ez a szám egymillióra is növekedhet, miután öblítésekor a szennyeződésekkel teli víz minden irányban szétfröcskölődik és nagy része a földön landol"– nyilatkozta a Women's Health magazinnak Joan L. Slonczewski, az ohiói Kenyon Főiskola mikrobiológusa.

Nem éri meg kockáztatni

A kintről behordott szennyeződéseknek, a kihullott hajszálaknak, a nedves fürdőszobaszőnyegnek és a kozmetikai termékek szétszóródott maradványainak köszönhetően nem csoda, ha a padló a mikrobák kedvelt törzshelye. „Leginkább a Staphylococcus és a belekben is élősködő Coliform baktériumok szaporodnak el, de az ürülékből származó, görcsöket és hasmenést is okozó E. coli ugyanúgy megtalálható a fürdő padlózatán” – mondta Joe Rubino, a fertőtlenítőszereket gyártó Lysol mikrobiológusa.

shutterstock 141162931

Egy, az Applied and Environmental Microbiology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a fürdőszobai kórokozók 68-98 százaléka a bőrfelületről, illetve a szabadból származik, míg átlagosan 15 százalékuk a székletből. A baktériumok okozta fertőzések kialakulásának esélyét ugyan a szakértők meglepően alacsonynak találták, szerintük ez még nem ok arra, hogy felületesen takarítsunk. "A betegségeket terjesztő mikroorganizmusok a vécé öblítése után többméteres távolságban szétszóródnak, ezért nem éri meg kockáztatni” – figyelmeztet Dr. Slonczewski.

Előzze meg a bajt!

"Mivel a baktériumok imádják a nedves területeket, a legjobb, amit tehetünk, ha a fürdőszobában szárazon tartunk mindent, amit csak lehet. Nem érdemes például a koszos ruhákat a földre hányni, inkább tegyük azt azonnal a szennyeskosárba, a nedves törölközőket mindig gondosan terítsük ki, hogy minél hamarabb megszáradjanak, fürdés vagy zuhanyzás után pedig lehetőleg a zuhanykabinban vagy a kádban állva szárítkozzunk meg, hogy a szőnyeget vagy padlót se vizezzük össze feleslegesen” – javasolja Debra Johnson, a Merry Maids háztartási technikusa és takarítás szakértője.

„Hetente legalább egyszer alaposan súroljuk át a fürdőszoba padlózatát egy megbízható tisztítószerrel. A legjobb, ha gőztisztítót használunk, hiszen az nem hagy semmilyen vegyszert a felületen, a magas hőmérsékletnek köszönhetően pedig sokkal hatékonyabban fertőtlenít, mint egy hagyományos felmosó. Elég munkaigényes feladat, de évente egyszer nem ártana a csempék közötti réseket is megtisztítani” –  tette hozzá.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra