Ne akarja tudni, mi van a cipője talpán

Akár naponta is takaríthatjuk a lakásunkat a padlótól a plafonig, vannak olyan baktériumok, amelyeket ez sem tart vissza: a Houstoni Egyetem kutatói nemrég küszöbökről vettek mintát, ezek közül pedig 40% volt fertőzött Clostridium difficilével, vagyis azzal a baktériummal, ami az álhártyás vastagbélgyulladás leggyakoribb okozója. A legszomorúbb az, hogy cipőtalpakat is vizsgáltak és az arány itt is hasonló (39%) volt – olvasható a Men's Health oldalán.

A gond az, hogy nehéz védekezni az említett kórokozó ellen, mivel néhány törzse ellenáll az antibiotikumoknak. Ha pedig vastagbélgyulladást nem is, hasmenést még simán kaphat tőle – és nem szeretnénk ijesztegetni, de ennek megvan az esélye, ugyanis évente félmillióan kapják el a fertőzést. 

GettyImages-92869066
Europress / Getty

Hogy kerül maga a baktérium a cipőtalpunkra? A megoldás elég egyszerű: az állati ürülék (madaraké is) megtapad a lábbelinken, mi pedig szépen hazavisszük őket. Szóval ha eddig lustaságból cipőben szaladt vissza indulás előtt a szobájába a mobiltelefonért, most már ne tegye. Vagy számoljon azzal, hogy az átlagosnál több időt tölt majd a vécén. Apropó, koszos lábbelivel egyébként már az üzletekben is találkozhat.

A kutatás eredményeit a New England Journal of Medicine-ben tették közzé.

Milyen hatással van önre ez a hír?

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra