Nyáron havonta ellenőrizze a bőrét!

A nyár és a kánikulai időszak beköszönte szinte mindenkit a vízpartra csábít, de akik nem szeretnek pancsolni, a kirándulások során szintén a természetben vannak, így kiteszik magukat a napsütésnek. Ez egyrészt nagyon jó, hiszen D-vitaminnal tölti fel a szervezetet, miközben szép színt kölcsönöz a bőrnek, másrészt azonban veszélyekkel is jár.

shutterstock 239285224

A sugárzás

A nap sugárzása széles frekvenciában éri el a földet. A látható fényen kívül az ibolyán túli, vagy UV sugárzással is számolni kell. A Földre az UV-A és az UV-B sugárzás jut el, melyek különböző biológiai hatásúak. A bőrfelszínt elérő UV-A hatására tartós barnulás alakul ki, de ez okozza a bőr öregedését, a kötőszöveti rostok károsodását, és szerepet játszik a bőrrák kialakulásában is.

A bőrünket elérő UV-B sugárzás fontos a D-vitamin képzésben, mely a normál csontszerkezet fenntartásához elengedhetetlen. Ugyanakkor bőrpírt, gyulladást provokál, közvetlenül károsítja a DNS-t, és jelentős szerepe van a rosszindulató hámdaganatok és festéksejtes bőrdaganatok kialakulásában.

Pigmentek

A bőr az UV sugárzás ellen a melanin nevű anyaggal védekezik. Ez a festékanyag képes elnyelni a káros sugarakat, és azokat szövetkárosító hatás nélkül semlegesíti. A melanin azonban nem csak védelmi szerepben van jelen a bőrben. Az anyajegyek, a bőrön megjelenő pigmentfoltok is tartalmaznak melanint termelő pigmentsejteket, amelyek veszélyeket is rejtenek magukban. A bőr rosszindulatú elváltozásai ugyanis többek között ezekből a képletekből indulhatnak ki, így mindenképpen érdemes figyelnie rájuk.

Rendszeresen érdemes átnézni otthon is bőrfelszínünket, és szakemberhez fordulnunk, ha

  • a meglévő anyajegyek mellett újabbat észlelünk,
  • ha anyajegyünk asszimetrikussá válik,
  • éles határa elmosódik,
  • vagy többféle színárnyalatot észlelünk benne (barna, sötétbarna, fekete, vörös, kék-szürke).
  • az 5-6 mm-nél nagyobb anyajegyeket pedig különösen gondosan kell figyelnünk.
GettyImages-151042894
Bsip / Europress / Getty

„Természetesen ezek csak a legfeltűnőbb változások, amiről érdemes tudnunk, előfordul, hogy 2-3 mm-s anyajegynél észlel a bőrgyógyász olyan szerkezeti eltérést, ami rosszindulatúságot feltételez, de az is lehet, hogy pigment nélküli, bőrszínű elváltozásról derül ki malignus folyamat. Éppen ezért havonta érdemes átnézni bőrünket, ehhez eszközöket – tükör-, és családtagjainkat is hívjuk segítségül – pl.: hajas fejbőr átnézésére.

Szakorvos a testfelszín ellenőrzése után, az anyajegyek számától és szerkezetétől függően tesz javaslatot az ellenőrzés gyakoriságára – pár hónaptól egy évig terjedően általában. Amennyiben a szakember gyanús anyajegyet talál, sebészeti eltávolítást javasol. Ekkor az anyajegyet a környező ép szövetekkel együtt eltávolítják és teljes egészében szövettani feldolgozás is történik. Ez a módszer teljesen biztonságos, illetve rosszindulatúság esetén, korai stádiumban a gyógyítási fázisnak is megfelel.

Azok a módszerek ahol az anyajegy sérülhet az eltávolítás során (leégetés, lekaparás, lézeres eltávolítás), provokálhatja az anyajegy elfajulását, burjánzását, így alkalmazásuk kerülendő!” – tanácsolja dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica orvosa.

Így napozzon okosan

A napozást nem kell feladnia, de azért néhány szabályra mindenképpen érdeme odafigyelnie. Az már remélhetőleg senki számára nem meglepő, hogy a 11 és 15 óra közötti időszak tiltólistás a napozásra, de azért itt még nem ér véget a szabályok sora.

"Sokan gondolják azt, hogy az árnyékban vagy felhős időben nem lehet leégni, de ez sajnos tévedés. Bár valóban nem a tűző napnak van ilyenkor kitéve a bőr, a sugárzás attól még éri, és bár lassabban, de leégni, és barnulni is lehet. Ennek megfelelően a fényvédő krémek használata az árnyékban is ajánlott, bár ilyenkor alacsonyabb faktorszám is elegendő lehet.

A fej védelméről sokan megfeledkeznek. A kopasz fejtetőt krémezni kell, ez nem is lehet kérdés, de a hajas fejbőr is veszélyben lehet – illetve nem is a bőr, hanem a szervezet, hiszen ha nem védi a fejét, akkor könnyen napszúrást kaphat. Ez ellen kalappal, kendővel védekezhet, és ha be is vizezi, akkor még jobb lesz az eredmény.

Sokan a nyári időszakban, vízparton tartózkodnak először napsütésben. Emiatt a tejfehér bőr gyorsan és fájdalmasan leég, még magas faktorszámú krémek mellett is. Ha kifejezetten fehér a bőre, akkor csak óvatosan tegye ki közvetlen napsütésnek, mindenképp naptej és textília takarásában, és fogadja el a tényt, hogy bőre jelentősebb barnulásra nem képes, de az UV fény károsító hatása fokozott kockázatot jelent szervezete számára.

shutterstock 127662053

Mindig figyeljen a megfelelő folyadékpótlásra. A tűző napon a test párologtat, hogy hűtse magát, ezzel azonban folyadékot veszít. Ezt pedig pótolni kell, ellenkező esetben könnyen rosszul lehet. Fontos azt is megjegyezni, hogy bár egy hideg sör, vagy egy jó fröccs nagyon frissítő tud lenni, az alkohol vízhajtó hatású, így hozzájárulhat a dehidratáltsághoz. Nem kell lemondania róla, csak minden pohár után egy pohár vizet is igyon meg.

A napvédő krémek használatának fontossága nem kérdés, de a mikéntje már esetleg igen. A faktorszám megmutatja, hogy mennyivel több időt tölthet a napon ahhoz képest, mintha semmi sem lenne a bőrén. De ezt az időt nem lehet azzal növelni, ha egyszerre több rétegben keni a krémet. Mindenképpen rendszeresen újra kell kennie magát, hogy elkerülje a napégést. A vízálló és sport napkrémekkel is csak óvatosan: a víz és az izzadság, valamint a ruhák és törölközők lemossák a készítményeket, még a nagyon hatékonyakat is. Bár a kifejezetten erre kitalált krémek valamivel jobban bírják, az úszás vagy egy kis sport után mindenképpen kenje be magát újra, mert a víz és az izzadás lemoshatja az előző védőréteget. Az is fontos, hogy nagyjából fél órával azelőtt kenje be magát, mielőtt kimegy a napra, mert az átlag fényvédők ennyi idő alatt szívódnak fel és fejtik ki a hatásukat megfelelően.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra