15 csók után talál rá az igazira

Azonkívül, hogy július 6-a idén egy átlagos hétfői napnak bizonyul, tud mást is: ekkor ünnepli a világ a Csókolózás Világnapját. Éppen ezért arra gondoltunk, összegyűjtünk pár érdekes tényt róla: kiderül, miért fordítjuk jobbra a fejünket, miközben csináljuk, honnan ered az angol kiss szó, és az is, hogy milyen élettani hatásai vannak a smárolásnak.

1. Ezért fordítjuk jobbra a fejünket

A YourTango szerint egy német kutató 100 párt kért fel arra, hogy váltsanak csókot és megfigyelte, hogy az alanyok kétharmada jobbra fordítja a fejét közben. Kíváncsi, miért van ez így? Az oldal szerint azért, mert már édesanyánk méhében is jobbra fordítjuk a fejünket.

2. Miért az X a csók az XOXO-ban?

Ha látott már vattacukor sorozatot vagy követ celebeket például Instagramon, akkor biztos belefutott már az XOXO elköszönésbe, amiből az X jelenti a csókot. A The Washington Post szerint ennek az eredete egészen a középkorig nyúlik vissza, ahol az írástudatlan emberek az X betűt használva "írták alá" a dokumentumokat, amelyekre aztán – az őszinteség jegyében – egy csókot is leheltek.

3. Volt idő, amikor betiltották

A The History Channel szerint 1439. július 16-án VI. Henrik betiltotta a csókot Angliában – mégpedig azért, hogy ezzel megakadályozza a betegségek terjedését a királyságban. Azt azért hozzá kell tenni, hogy VI. Henrik köztudottan mentális betegségben szenvedett. Egyébként nem ő volt az egyetlen, akinek ez az ötlet megfordult a fejében: a 16. században Nápolyban betiltották és halállal büntették a közterületen való csókolózást.

GettyImages-107865823
Fotos International / Europress / Getty

4. A filmvásznon is szabályozták

Hays-kód néven terjed el a "rendelet", amelyben az 1930 és 1968 között, amerikai gyártók által készült filmek erkölcsi iránymutatásait gyűjtötték össze. Ennek értelmében a vásznon megjelenő párok nem csókolózhattak vízszintes helyzetben és az ágyban is csak úgy, ha az egyik szereplő lába a földön van – és akkor sem tarthatott tovább, mint három másodperc. Iskolapéldának itt van Alfred Hitchcock 1946-os Forgószél című filmet, amelyben Ingrid Bergman és Cary Grant csókjelenetét rövid mozgásokkal és szövegekkel szakítják meg. Most már azt is tudja, miért.

5. Egész tudományág épült köré

Bizony, vannak, akik azért kapják a pénzt, mert a csók tudományával foglalkoznak. Az ágat filematológiának hívják, ha esetleg.

6. Sőt, félelem is kapcsolódik hozzá

Az első csóktól sokan félnek, azonban vannak olyanok, akik később sem tudnak szabadulni ettől az ijedtségtől – ezt filemafóbiának hívják. Az alanyok retteghetnek az ajkak összeérésétől, a baktériumoktól, de akár a partner nyelvétől is – sőt, a szexuális traumák is az okok között szerepelnek.

7. Több mint két napig tartott a leghosszabb

A Guinness-rekordot egy thai házaspár állította fel: az ő szájuk 58 órára, 35 percre és 58 másodpercre tapadt össze. Arról nem esik szó, hogy ezt megszakították-e mondjuk pisiszünettel.

8. Életet ment

Vagy legalábbis hosszabbít. A The New York Times szerint azok a férfiak, akik reggelente csókkal köszöntik a nőjüket, átlagosan 5 évvel tovább élnek. Mondjuk nem hisszük, hogy csak ettől függene az egész, de azért egész jó ürügy.

9. Kimúlt a szenvedély

Kivéve akkor, ha ön olasz. Míg világszerte az emberek több mint fele (56%) alig csókolózik szenvedélyesen, addig az olaszok – saját bevallás alapján – háromnegyede bizony igen.

GettyImages-75554969
Alfred Eisenstaedt / Getty Images

10. Két hetet csókolunk el az életünkből

A Psychology Today pszichológiai szaklap szakértői szerint átlagosan 20 160 percet (tehát 336 órát vagyis 14 napot) töltünk csókolózással egész életünkben.

11. A 16. már tuti nyerő lesz

Az eHarmony és egy brit kutatás szerint – talán nem meglepő módon – nem az lesz álmaink párja, akivel először csókolózunk. Míg a nők 15 pasival, addig a férfiak 16 nővel smárolnak, mire megtalálják a nagy őt.

12 . Edzésnek sem utolsó

A csókolózással kalóriát égethet (igaz, csak 2-3-at percenként), erősítheti az immunrendszerét, fájdalomcsökkentő hatása van és a fogszuvasodást is megelőzheti vele. Azért jobb, ha tudja, biikini body-ja nem ettől lesz – hanem attól, hogy bikinti vesz és lemegy a strandra.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra