Már 80 ezerért megszüntethető az izzadás

A túlzott izzadás roppant kellemetlen tud lenni, és nem is igazán tudjuk befolyásolni, mert a verejtékmirigyek működését a tudattól függetlenül működő szimpatikus idegrendszer szabályozza. A dezodorok rövid távú megoldást jelentenek, de egyre terjedőben van egy módszer, aminek köszönhetően akár egy évre is búcsút inthetünk az izzadtságfoltoknak. Elsőre kicsit bizarrnak tűnhet, de a hónaljba fecskendezett botox egy időre tényleg megállítja a túlzott verejtékezést. Erről beszélgettünk egy szakértővel.

 „A botox idegbénító hatását használjuk ki a túlzott izzadás kezelésére. Azoknak ajánlanám a módszert, akiknek akár a nyári napokon, akár a stresszes helyzetekben vagy bármilyen mások okból a szervezetük izzadást termelő mirigyei fokozott aktivitást mutatnak. A botulinum toxin a hatását körülbelül egy hét alatt fejti ki a hónaljban, és ez - szervezettől függően - négy-tizenkét hónapig tart. A verejtékezés csökkenésének mértéke vizsgálatok szerint 50-80 százalékos” – tudtuk meg dr. Svajda Bernadett bőrgyógyásztól.

shutterstock 134265122

Így kezdjen neki, ezekre ügyeljen

Először is a fontos kideríteni, hogy nem valamilyen betegség (pl. pajzsmirigyprobléma) áll-e a kóros izzadás hátterében. Ilyen esetekben természetesen ennek a kezelése javallott. Továbbá a botoxkúra nem végezhető gyulladt, beteg bőrfelületen sem. A kezelés utáni 24 órában pedig fokozottan kell ügyelni arra, hogy a kezelt bőrfelületet ne érje dezodor, púder és leginkább csak kevés, tiszta vízzel tisztálkodjon. 

Fáj? Nem fáj?

Általában előzőleg érzéstelenítő krémmel szokták bekenni a kezelt felületet, hogy kevésbé fájdalmas legyen a 15-20 kis szúrás hónaljanként. Természetesen minden esetben vékony tűvel szurkálják a bőrfelületet, de ez nem teszi teljesen fájdalommentessé a műveletet. A kezelés körülbelül 5 percet (!) vesz igénybe, és bejelölt területekre szúrják a tűt.

shutterstock 243104563

Valóban ennyire hatásos ez a megoldás?

„Tényleg sokkal kevésbé izzadtam a kezelés után. Sőt, akár azt is mondhatom, hogy egyáltalán nem izzadtam ahhoz képest, hogy előtte mennyire szenvedtem egy-egy meleg nyári napon” – erősíti meg Dóri, aki már átesett egy ilyen beavatkozáson. "Azt nem mondom, hogy teljesen fájdalommentes, mert nem az, de mindenképpen megéri a szenvedést azoknak, akik a melegben hasonlóan úsznak saját levükben. Óriási mázlim van, mert 8-9 hónapig simán kitartott a kezelés, így a kritikus nyári időszakot lazán kihúztam izzadás nélkül, és ez nekem bármit megér. Sőt, elárulom, hogy nekem még a tenyerem is szokott izzadni, és ha stresszezek vagy meleg van, ez csak erősödik. Borzasztó érzés, hogy nem tudok kezet fogni valakivel, mert rettegek attól, hogy mit szól a nyirkos tenyeremhez. Szerencsére a hónalji verejtékezésemet megoldotta a botox, már csak a mell alatti területtel és a tenyeremmel kellene kezdeni valamit.”

Mint megtudtuk a szakorvostól, tenyéren és talpon is egyaránt elvégezhető a botoxkezelés, úgyhogy úgy tűnik, már amiatt sem kell senkinek szégyenkeznie, ha nagyon izzad a tenyere, vagy a talpa.

Jó pár dezodor árába fáj a kezelés

Sok helyen már 78-80 ezer forintért elvégzik a botoxkezelést, de találkoztunk olyan árlistával is, amin 140 ezerre becsülték az izzadásmentesítést. Ajánljuk, nézzen körül a kuponos oldalakon is, ugyanis a nyári időszakban biztosan lesz egy-két cég, amelyiknél akár 20-30 százalékkal olcsóbban is injekció alá feküdhet. Ez azt jelenti, hogyha a legolcsóbb árat, azaz a 78 ezer forintot vesszük alapul, és mondjuk, a leghosszabb időszakot, a 12 hónapot, akkor ez a fajta izzadásgátlás havi 6500 forintba kerül önnek. Igen, nem olcsó, de egy drágább dezodor sem kevesebb 3000-5000 forintnál, és a hatás nem biztos, hogy azonos. Tehát igazán megfontolandó a kezelés.

Mire jó még a botox?

A ránctalanítás és az izzadás elleni küzdelem mellett számos más felhasználási területe is van, például a fejfájás éskopaszodás ellen is be lehet vetni, sőt, dr. Eric Finzi, a marylandi Chevy Chase Kozmetikai Központ orvosi igazgatója szerint a depressziós betegeken is segíthet, és a tavaly a gyomorrák új ellenszereként írtak róla. Az más kérdés, hogy egyes szakemberek szerit csökkenti az empátiát, mert merev arccal nem olyan könnyű átvenni mások mimikáját, arról nem is beszélve, hogy a túlzott botoxoztatás ráncossá tehet

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra