Ezeket a kajákat hanyagolja, ha nem akar még jobban izzadni!

Nemcsak az időjárás, az intenzív testmozgás, bizonyos betegségek vagy a heves érzelmek befolyásolják, hogy mennyire izzadunk, hanem bizonyos ételek is. Mutatjuk, mi mindenre figyeljen, hogy a nyári hónapok alatt legalább az evés ne legyen kellemetlenül izzasztó élmény.

„Egyesek szerint a nyers ételekkel szemben a gyorsételek, a cukor, a csokoládé, a fehér kenyér és más feldolgozott élelmiszerek izzasztó hatásúak, hiszen szervezetünknek kétszer annyi időbe telik megemészteni azokat – csakhogy ennek a feltételezésnek semmilyen élettani alapja nincs” – mondta a Díványnak Veresné Dr. Bálint Márta dietetikus, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének docense. Sőt, minél kisebb mértékben feldolgozott egy étel, annál több energiát igényel annak felszívódása és megemésztése.

shutterstock 221589277

Az viszont igaz, hogy a (fél)kész élelmiszereknek és gyorsételeknek általában igen magas a nátriumtartalma, ami nem csak a szívműködést, de a verejtékezést is fokozza. Márpedig mi, magyarok nem vetjük meg ezt az egyszerű ízfokozót, azt pedig sokan nem is tudják, hogy már egy szelet kenyérrel letudják a teljes napi sóadagjukat. „A só benntartja a vizet a szervezetben és ezáltal átmenetileg az üdítést is akadályozza. Amikor túl sokat fogyasztunk belőle, akkor szervezetünk azon dolgozik, hogy kiizzadjuk magunkból a fölösleges nátriumot. Ideális mennyiségben (napi 5 gramm) ugyan orvosság, az európai országokban azonban a tényleges sóbevitel az ajánlott értéknél jóval magasabb, hazánkban az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet által végzett vizsgálatok szerint férfiaknál 17,5, míg nőknél 12,1 gramm. Ha csökkentenénk a sóbevitelünket, azzal nem csak a vérnyomásunknak kedveznénk, de a túlzott izzadást is mérsékelhetnénk” – mondja a szakértő.

Meleg ételek

A forró levesek és italok izzasztó hatása már kevésbé meglepő, a verejtékezést ráadásul a tányérból vagy bögréből ránk csapódó gőz is fokozza. „Az agy hőérzékelő központja a hipotalamusz, amelynek neuronjai a termosztátokhoz hasonlóan érzékelik, ha a testhőmérséklet a kívánatos értéknél alacsonyabb vagy magasabb, és annak megfelelően fokozzák vagy mérséklik a szervezet hőtermelését, illetve hőleadását: vagyis például meleg ételek fogyasztásakor a hipotalamusz a belső testhőmérséklet növelésével a vér áramlását a bőrbe irányítja és jelez a szervezetnek, hogy hőleadással, azaz izzadással hűtse le a testet" – magyarázza Veresné Dr. Bálint Márta.

Persze ha az izzadás nem zavarja önt, akkor egy kellemesen meleg zöldségleves segíthet elviselni a hőséget. „Míg télen azért érdemes forró teát inni, mert átmelegít, addig nyáron a meleg folyadékkal a külső hőmérsékletet közelíthetjük a szervezet belső hőmérsékletéhez, így nem érezzük nagynak a kettő közti különbséget. Ugyanezért nem szerencsés az sem, ha a légkondicionálót túl hidegre állítjuk, mert a szervezet rosszul viseli a nagy hőingadozást" – írja az Index, mi pedig arról írtunk korábban, hogy a forró mentatea hűsít...persze, nem mindenkit.

Koffein

A kávé vagy a tea egyrészt azért emeli kis mértékben a testhőmérsékletet, mert általában forrón isszuk azokat, és ilyenkor a bőrben lévő felületi erek kitágulnak, ami elősegíti a hőleadást. „Másrészt viszont minden koffeintartalmú élelmiszer, így a kóla és az energiaitalok is élénkítő, izgató hatással vannak a központi idegrendszerre, így azok fogyasztásakor a szervezet riadókészültségbe kapcsol és stimulálja a verejtékmirigyek működését" – fűzi hozzá a szakértő.

shutterstock 153411710

Erős Pista és társai

Akik szeretik a csípős, fűszeres ételeket, azok megtapasztalhatták már, hogy például az erős paprika, a bors vagy a frissen reszelt torma fokozott verejtékezést vált ki. A chili paprika erősségét egy fenolból származó alkaloid, a kapszaicin nevű hatóanyag okozza, ami becsapja hőérzékelő központunk érzékenységét. „A hipotalamusz jeleket küld, hogy aktiválja a verejtékmirigyeket, miközben a szervezet hőmérséklete valójában nem is változik" – magyarázza Veresné Dr. Bálint Márta. A hot wings vagy a csípős szecsuani ezért nyáron talán nem a legjobb választás ebédre.

Alkohol

Sokan úgy gondolják, hogy az alkoholos italok melegítenek, hiszen szinte azonnal kipirulunk tőlük. „Az igaz, hogy az alkohol tágítja a felületi ereket, illetve növeli a hőleadást és az izzadást, ám hatására valójában nem a test hőmérséklete, hanem csak a hőérzet változik. Az alkohol is folyadék ugyan, de mivel vízhajtó hatása van, ezért nagyon fontos, hogy másnap elegendő víz, gyümölcs- vagy zöldséglé fogyasztásával pótoljuk a szervezetből kiürült ásványi anyagokat és vitaminokat" – figyelmeztet a szakértő.

shutterstock 219317206

+ A dohányzás

A cigaretta és valamennyi függőséget okozó anyag vegyi folyamatokat indít meg a szervezetben: a dohányosok jól tudják, hogy ez a káros szokás emeli a vérnyomást, a pulzusszámot és a testhőmérsékletet, ráadásul a nikotin acetilkolint szabadít fel a szervezetben, amely aktiválja a verejtékmirigyeket. „A kemény dohányosoknál azonban ezek a hatások nem érvényesülnek, hiszen a hosszas és gyakori dohányzás többek között érszűkületet okoz" – fűzi hozzá a szakértő.

Amit szabad vagy kellene

Egyesek szerint a magnézium, a többszörösen telítetlen zsírsavak vagy a zab csökkenti a verejtékezést, holott aki könnyen izzad, az nem tudja ezt a folyamatot csak úgy ételekkel megakadályozni. Arra viszont oda kell figyelni, hogy mivel fokozott izzadással a szervezetünk számára fontos ásványi anyagokat és sókat, káliumot, magnéziumot, nátriumot és klórt is veszítünk, ezért olyan élelmiszereket érdemes összeválogatni, amelyekkel a só- és vízháztartást helyreállíthatjuk – javasolja Veresné Dr. Bálint Márta.

  • Nyáron tökéletes megoldás például a görögdinnye, amelynek különösen magas a víz-, illetve a B-vitamintartalma, ezért jó hatással van az anyagcserére. De mivel a legtöbb gyümölcsnek 95-98 százaléka víz, ezért bátran nassoljon azokból, ezzel a kálium- vagy nátriumhiányt is pótolhatja. 
  • Nyáron különösen nagy a választék a zöldség- és gyümölcslevekből is. A savanyúkáposzta-, a paradicsom- vagy a vegyes zöldséglének is van sótartalma, ezért azok ideális ásványianyag-pótló folyadékok.
  • Nálunk leginkább a gyümölcsleveseket eszik hidegen, holott létezik sok más hűsítő megoldás is: a tejfölös uborkaleves és a hideg paradicsomleves is jólesik és felfrissít a kánikulában. A recepteket itt találja.
  • Mivel a kalcium befolyásolja az idegrendszer ingerületi állapotát (a vegetatív idegrendszer vezényli az úgynevezett akarattól független működéseinket, mint pl. a szívverés, a légzés, a vérkeringés, a bélmozgások, vagy a verejtékezés és a testhőmérséklet szabályozása), érdemes tejtermékekből, babból, mandulából és levélzöldségekből is gyakrabban fogyasztania.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra