Nahát, a gyorskaja a memóriát is rontja

Érdekes felvetést teszteltek egy kutatás keretében: a szakértők arra voltak kíváncsiak, vajon hatással van-e a fast food az agyunk működésére. Mint kiderült, a fiatal férfiak körében nagyon is: ugyanis a gyorskaja elfogyasztása után gyengébben működött az elmlékezőképességük, egy memorizálós feladat során sokkal kevesebb szót tudtak felidézni – olvasható a Daily Mailben.

brit amerikai szakemberek arra jutottak, hogy a zsíros ételek okozta memóriazavarok leginkább a 45 évnél fiatalabb férfiakat érintik: azok, akiknek az étrendje sokkal több zsírban gazdat ételt tartalmazott, 12 szóval kevesebbet (átlagosan 86-ot) tudtak felidézni a teszten. 

Bár február közepe óta nem mérgezheti magát transz-zsírsavakkal, azért a feldolgozott élelmiszerekben (többnyire állományjavítás és a hosszabb szavatossági idő miatt) még jócskán található belőlük. A kutatók azt is megállapították, hogy minden egyes gramm transz-zsír 0,76 szóval rontotta a teljesítményt. Bár ez leginkább a férfiakra volt igaz, a szakértők elmondták, ez valószínűleg azért alakult így, mert ugyanabban a korcsoportban kevesebb nő került.

475617835
Fabio Sabatini / Europress / Getty

Erre az összefüggésre korábi kutatásokban nem volt utalás – valószínűleg azért, mert az emlékezetromlást az agy öregedésével magyarázták. Azért ennek a kutatásnak a következtetései is kezelhetők fenntartással, például azért is, mert mindössze 1 018 férfi és nő képezte a mintát.

Amerikai törvényhozók egyébként a napokban bejelentették, hogy 3 éven belül a transz-zsírok legnagyobb részét igyekeznek eltüntet(tet)ni az ételekből. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság szerint a hidrogénezett olajok (a transz-zsírok legfőbb forrásai) „általában nem elismertek biztonsági szempontból". A szakértők szerint csak ez a lépés évente több ezer végzetes szívinfarktust előzhetne meg, sőt, nyugodtabbá is tehetik az embereket: korábbi kutatások ugyanis arra jutottak, hogy akik többet esznek a transz-zsírból, azok agresszívebbek is és nehezen tudják kordában tartalmi az érzéseiket.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek