Ezért megy azonnal vécére a reggeli kávé után!

A reggeli kávé után azonnal jön az inger, ezt elég sokan ismerik. De ez vajon pszcihés, vagy tényleg van hashajtó hatása a kávénak? Erről cikkez a Huffington Post

Azt mindenki tudja, hogy a koffein enyhe vízhajtó. Ez a hatás számos dologtól függ, például a nemünktől, és attól is, hogy szervezetünk mennyire szokott hozzá a koffeinhez, valamint hogy mennyire vagyunk aktívak. A koffein azonban hashajtóként is működhet, mert az arra érzékenyeknél olyan izomösszehúzódásokat okoz a vastagbélben, amely megegyeznek azokkal, amelyek evés után jelentkeznek.

A normál kávénak  értelemszerűen nagyobb a hashajtó hatása mint a koffeinmentes változatnak - legalábbis ezt állítja William DePaolo, a Los Angeles-i Keck School of Medicine oktatója. És hogy miért nincs hasonló hatása a kólának? Egy adag kávéban 80-135 mg koffein van (a csöpögtetős,vagy nálunk német kávénak nevezettből 175 mg), míg a Coca-Colában mindössze 34 mg van, ezért sem érzékelik az üdítőfogyasztók a hashajtó hatást.

119270073
Bloomberg

És ez nem minden! A kávé savassága fokozza az epetermelést, ami szintén gyorsítja az emésztést. Ráadásul a kávéhoz fogyasztott édesítőszerek, tejtermékek és növényi italok is hozzájárulnak az emésztéshez - fejtette ki dr. Jay Kuemmerle, az Amerikai Gasztroenterológiai Egyesület szakértője. A mesterséges édesítőszerek túlzott használata köztudottan hányingert, puffadást és hasmenést is okozhat, szóval az is állhat a jelenség mögött, ha túl sok édeskével issza a reggeli feketéjét. A tejtermékek, mint a tejszín vagy a tej szintén megzavarhatják az emésztést, és nem csak a laktózérzékenyeknek: az életkor előrehaladtával még az arra nem érzékenyek számára is egyre nehezebb megemészteni a tejtermékeket.

Megvan tehát az ok, és az is, hogy nem mindenkinek kell a vécére rohannia kávé után, de azért 2-3 kávé már elég intenzíven beindítja az emésztést. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra