Viselkedési kisokos, hogy ne égesse magát külföldön

Azt már tudjuk, hogy a magyar turistát hangoskodásáról, harsányságáról, övtáskájáról, rántott húsos szenvdicséről és a zokni-szandálról, na meg a nejlonszatyorról lehet megismerni külföldön – legalábbis ezeket a jellegzetességeket emelték ki a megkérdezett magyarok egy friss, nem reprezentatív kutatásban. Na de mikre kell igazán odafigyelni, ha az ember külföldön jár, mik azok a szokások, amiket illik tiszteletben tartani? A Business Insider 15 országról írta meg egy fórum alapján egy infografikában, hogyan NE viselkedjünk, ha odamegyünk. Íme.

Betűrendben haladva a dél-amerikai Chile (vagy hivatalosan a Chilei Köztársaság) az első a sorban. Megértjük, ha ide utaznak, nemcsak azért, mert egy chilei csigafarm dolgozói voltak azok, akik észrevették, milyen jót tesz a sebes kezüknek a csiganyál, hanem mert ott tartós élelmiszer automatákat is találni. És hogy mit nem szabad? Kézzel enni, azt nem ajánlott, mert nagyon adnak a formalitásra. És hogy mi a helyzet az Egyesült Királyságban, melynek példáulKate Mosst isköszönhetjük? Az infografika szerint fontos, hogy tiszteletben tartsuk a sor szentségét, és ne előzgessünk, mert a helyiek bunkóságnak veszik, ahogy a másik keresetére sem illik így konkrétan rákérdezni (mondjuk, ezt  Magyarországon sem igazán), és ne hívjunk meg senkit az otthonunkba, kivéve, ha nagyon jól ismerjük.

shutterstock 221589277

A franciákat egyrészt nagyon irigyeljük az online ikeázásért (ami nálunk is lesz, csak ki tudja, mikor), másrészt sajnáljuk, hogy nemigen szólalnak meg angolul – az infografika szerint ez annak köszönhető, hogy az oktatási rendszerük nem igazán koncentrál az idegennyelv-oktatásra, úgyhogy ezt ne vegye személyes sértésnek, viszont nem árt, ha beszél franciául. Készüljön fel arra is, hogy vegán ételeket alig talál, a pénzről pedig itt sem illik szót ejteni, úgyhogy ezt a témát inkább kerülje. Horvátország kicsit közelebb van, és népszerű üdülőhely akár egy hosszú hétvégére is, úgyhogy most érdemes figyelni: a Business Insider csak egy tanácsot ad, de azt nagyon. Ne emelje fel egyszerre hüvelyk-, a mutató- és a középső ujját, megeshet ugyanis, hogy összekeverik  egy szerb nacionalistával.

A jóga hazája, India már egy kicsit messzebb esik, viszont legalább szigorúak a szabályok: a nyilvános csókolózás kerülendő, ellenkező esetben akár börtönben is kiköthet, és a fizikai kontaktust is kerülni kell az ellenkező neműekkel. Ennek értelmében sem a kézfogás, sem az ölelkezés nem megengedett, kivéve, ha egy helyi ajánlja ezt fel. Azt javasoják, Írországban (íme pár tipp kezdőknek és haladóknak) nem érdemes kísérletezni az ír akcentussal, és a „top of the morning" kiifejezést se erőltessük (reggeli üdvözlés), mert nagyon elavult. Ja, igen: ne üljön be úgy egy bárba, hogy nem tud fizetni magának egy italt. Megértenénk, ha a fagyiművészet vagy a matcha miatt úgy érezné: önnek Japánban a helye, szerencsére ide is van útravalója a lapnak. A japánoknál sértésnek számít a borravaló, ezért ne is próbálkozzon vele, ahogy találkozáskor nem szokás a másikat ölelgetni sem. És még valami: ha mozgólépcsőn utazik, a jó oldalra álljon – hogy melyik az, látni fogja, ha figyeli a helyieket.

shutterstock 221975320

Valószínűleg még kevesebb az esély arra, hogy Kenyát válassza úticéljának, ám ha mégis figyeljen oda, hogy kellő tisztelettel beszéljen a vallásokról – a lakosság nagy része vallásgyakorló. A türelmetlenkedéssel nem ér el semmit, tegye is félre, épp időben lesz ott, ahol kell. A keresztnevezés pedig nem szokás náluk, úgyhogy egész addig ön se használja, amíg önt meg nem szólítják így. Na és a szex: vegyes társaságban kerülje a témát. Irigyeljük, ha Mexikóba megy (ha már ott van, nézze meg a szemetes tengerpartot is!), de pár dologra itt is érdemes figyelni. A lap szerint jobb, ha nem áll neki nagyban támogatni a helyieket – ugyanis ha tetszik, ha nem, Mexikó egy fejlődő ország, az adakozással pedig azt az érzetet keltheti, hogy ön jobb náluk, hiszen hát külföldről érkezett. Ne sértődjön meg azon, ha viccelnek önnel – szeretik és gyakorolják is humort. És nyugodtan próbáljon ki mindent, amit lehet – a mexikóiak imádják, ha a turisták a nyelvükön próbálnak beszélni és a helyi szokások szerint viselkednek.

Bár Németországban megeshet, hogy valaki a bolt közepén pelenkázik, a náci szalutálás azért nagyon nem menő: annyira, hogy bűncselekménynek minősül, le is tartóztathatják érte. Figyeljen oda, hogy ne bámuljon valakit egyfolytában, mert aluliskolázottnak tűnik majd, esetleg szellemi sérültnek. A németek azt sem bírják, ha túl kedves velük, időre van szükségük, hogy feloldódjanak, és jobb, ha egyiküknek sem kíván boldog szülinapot a tényleges dátum előtt – a babona szerint balszerencsét jelent, megeshet, hogy az illető nem éri meg a születésnapját. Norvégiában nemcsak olyan remekművek vannak, mint mondjuk a fenyőmintás mókus, de jobb, ha arra is felkészül: nem részesül majd kint extra bánásmódban, a norvégok ugyanis kötetlenül, könnyedén kommunikálnak. Nem illik a templombajárásról faggatni a helyieket, tulokságnak minősül, persze, főleg azért, mert a többség nem is jár templomba. Aztán itt van még a meztelen emberek bámulása is, ami szintén ciki, márpedig állítólag a norvégoknál megesik, hogy nyilvánosan öltöznek át – bár mi erről a szokásukról még nem hallottunk, ön igen?

shutterstock 266706047

Oroszországba viszonylag egyszerűen magával viheti a háziállatát is, viszont érdemes sok készpénzzel útnak indulni, a legtöbb helyen ugyanis nem fogadnak el bankkártyát vagy hitelkártyát. Ha virágot ajándékot valakinek, ne páros számút adjon, azt csak elhunytaknak szoktak, és senkiről se feltételezze, hogy mindig, mindenben egyetért a kormány intézkedéseivel – az oroszok gyakran kritizálják a hatalmat. Ha Szingapúrba utazik, és egy modern szállodában lakna, itt van rögtön ez: de azért egyúttal szólunk, hogy elég sok mindenért megbüntethetik kint. Tilos például madarakat etetni, a helyi BKV-n enni, ahogy a szemetelés és a köpködés sem fér bele.

Bár a mecsetek valószínűleg kárpótolják majd érte, azért jó, ha tudja, hogy Törökországban nem érdemes túl sokat inni, szégyenletesnek számít, ha valaki csatakrészegre issza magát. Ennél szokatlanabb, furcsább lehet, hogy udvariatlanságnak számít egy bárban vagy étteremben orrot fújni vagy fogat piszkálni, és az egyezményes oké jelet (mutató- és hüvelykujj együtt) is jobb kerülni, obszcénnek minősül. és hogy mi a teendő, ha Új-Zélandra téved? Jobb, ha nem keveri össze a helyi lakosokat, a kiwiket az ausztrálokkal, ha nem poénkodik Anglia királynőjével, a rögbivel vagy A gyűrűk urával, és ne kapjon frászt, ha mezítláb közlekedő embereket lát – ott megesik, írják.

Kihagytunk valamit vagy valamelyik hülyeség? És ön szerint mik azok, amikre a Magyarországra látogató külföldieknek figyelniük kell? Írja meg nekünk ide kattintva!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek