Az egész immunrendszerét hazavághatja a helytelen fogmosás

A fogmosás fontosságára nem győzzük elégszer felhívni a figyelmet, ennek ellenére még mindig sokan nem veszik kellően komolyan a szájhigiéniát. Pedig ennek hiánya nem csak esztétikai gondokat okozhat: a fogak és az íny betegsége az egész szervezetére is komoly veszélyt jelenthet – írja a Daily Mail.

stockfresh 110695 brushing-teeth sizeM

Érintett lehet az egész immunrendszer

A BBC egy kétrészes sorozatban foglalkozott a problémával, melyben érdekes tényeket tártak fel. A kapcsolat a rossz szájhigiénia és a szervezet védekezőképessége között gyanítható volt, ám sokáig kevéssé kutatták, hiszen a fogorvosi és az orvosi területek csak ritkán kerültek átfedésbe.

Mára azonban tesztekkel is igazolható, hogy a fogak ápolatlansága hatással van az egészségre is. A sorozatban egy gumi védőbevonat segítségével az alany fél fogsorát nem mosta két hétig. Az hagyján, hogy a felesége radikálisan elzárkózott a csókolózástól, de ezen felül egészségügyi gondok is adódtak.

A nem mosott felületetet két hét után vizsgálták, és kiderült, hogy ínygyulladás alakult ki rajta. Ez nem is meglepő, azonban az, hogy ez milyen változásokat eredményez a testben, már sokkal érdekesebb. Alapvetően egy ínygyulladásra – illetve bármilyen gyulladásra – a szervezet egészséges reakciója a védekezés. Abban az esetben viszont, ha a gyulladás krónikus – ami az ínyproblémáknál sajnos sokszor előfordul -, ez az állapot már erősen rányomja a bélyegét az immunrendszerre. A vérvizsgálatból kiderült, hogy a fehérvérsejtek mozgása és hatékonysága is romlott, vagyis a védekezési mechanizmus nem működött megfelelően. Ezzel természetesen fogékonyabbá válhat a fertőzésekre is, de sajnos egyes komolyabb betegségek rizikója is ugrásszerűen megnő. Ezek között megtalálhatjuk a cukorbetegséget is, de ide sorolhatóak a szívpanaszok, a stroke, az Alzheimer kór, illetve a rák is.

Helyes étkezés és helyes fogmosás

A higiénia megtartása nem csak a fogmosáson múlik. Azzal is tisztában kell lenni, hogy az étkezések alkalmával megváltozik a száj PH értéke, eltolódik a savas irányba. Ez segít a táplálék bontásában, illetve az azzal bevitt esetleges kórokozók pusztításában is, ugyanakkor a fogzománcnak már nem tesz jót. Amíg az étkezések napi 3-szor – reggel, délben, este – történnek, addig a fogzománc tökéletesen ép maradhat, ám ha sokszor eszik, nassol nap közben, akkor a savas közeg is hosszabban marad fenn a szájban, ez pedig már árt a fogaknak.

shutterstock 271289195

A helyes fogmosás mikéntje is még sokszor kérdés. Érdekes, de vizsgálatok és tesztek bizonyították, hogy a drága elektromos fogkefék nem jobbak a hagyományos társaiknál, bármennyire is ezt sugallja a reklámjuk. A titok ugyanis nem az erőben, vagy a rezgésben van, hanem az időben. A fogakat nem kell erősen sikálni, elég finoman átmosni őket a kefével, és az ínyt egy kicsit átmasszírozni vele. Ugyanakkor fontos, hogy közben ne öblítsen és ne köpje ki a habot, mert épp az volna a lényeg, hogy a fogkrémben lévő fluor sokáig a fogakon maradjon. Ehhez azonban az is kell, hogy kevesebb krémet használjon. A hagyományos fogkefe feje jóvan nagyobb az elektromosokénál, ha erre a teljes felületre adagolja a krémet, az egyrészt pazarlás, másrészt pechesebbek számára akár hányingert is okozhat a túlságosan sok hab, miközben csak a mennyiségtől még nem hatékonyabb a fogmosás. Ami számít: az idő, az alaposság és a körkörös mozdulatok.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek