Így vegyen jó bringát a gyereknek!

Az első tanács: akárcsak az autóvásárlásnál, itt se a szín döntsön! Igen, míg nekünk az ár számít, a gyermekünknek talán ez a legfontosabb, de a kerékpárüzletek kínálata elegendő lehetőséget biztosít a kompromisszumos megoldásokra. Azt pedig sajnos el kell fogadni, hogy ahogy nő a gyerek, folyamatosan egyre nagyobb kerékpárt kell neki vásárolni. Általában jól látható, hogy a gyermek mikor növi ki a bringát: vagy a nyerget nem lehet már tovább emelni, vagy azt tapasztaljuk, hogy túl kicsi a nyereg-kormány távolság és helytelen lesz a testtartás.

A VELO.hu összeszedte a témakör legfontosabb információit.

Kinek mekkorát?

meretek
velo.hu

12”-os kerékméret

Általában ez az első igazi, pedállal hajtott kerékpár, és 2-3,5 éves kor között a legjobb választás. A vázkialakításnak köszönhetően könnyű átlépni rajta, így ezen a legkönnyebb megtanulni biciklizni. Az egyik első és legfontosabb lecke pedig az, hogy a fékezés nem abból áll, hogy a gyerek lerakja a lábát, hanem erre külön berendezés van, amit neki kell majd használni. Ennél a méretnél mindenképpen a kontrafékes modelleket kell keresni.

12-es
velo.hu

14”-os kerékméret

Ez egy ritkább, köztes méret a 12”-os és a 16”-os között. Azoknak a gyerekeknek lehet jó választás, akik később, 4-5 éves kor között ismerkednek a biciklizéssel. Itt is fontos szempont a kiválasztásnál, hogy kontrafékes legyen. Óva intünk mindenkit attól, hogy „veszek neki egy kettővel nagyobbat, majd belenő, én spórolok legalább egy keveset”. TILOS! A gyerek ugyanis nem tudja biztonsággal kezelni és hajtani a számára túl nagy járgányt, így nem fogja szeretni, nem akar majd vele tekerni. A cél pedig pont az lenne, hogy meghozzuk a kedvét.

16”-os kerékméret

Az első olyan méret, amelyet tartósan nyúznak a gyerekek. Ez a kategória a 4-6 éveseknek felel meg. A 16”-os bicikli átlépési magassága már valamivel nagyobb, azonban még mindig kellően kicsi a váz. A pedálok is alacsonyan vannak, hogy a megállás és a fel- leszállás minél könnyebben menjen, így a gyermek biztonságérzete is nagyobb.

16-os
velo.hu

20”-os kerékméret

Ez a leggyakoribb méret és egyben a leghosszabb ideig használható típus, általában 6 éves kortól egészen 9 éves korig ajánlható. Kereke megegyezik a gyermekek és felnőttek által egyaránt hajtott BMX kerékmérettel. A kínálat is itt a legszélesebb, számtalan variáció közül választhatunk az egysebességestől a váltós modellekig, merev villával vagy teleszkóppal és különböző vázformákkal. 

24”-os kerékméret

Ha 7-8 éves kor környékén úgy látjuk, hogy gyermekünk már nagyobb kerékpáron is biztonságosan tudna hajtani, akkor következhet a 24″-os kerékméret. Ezt a lépést mindenképpen javasoljuk, mielőtt 26”-os kerékméretű mountain bike-ra váltanánk. Ez a méret hasznos, ha egy alacsony vázmérettel rendelkező 26”-os kerekű MTB még túl nagy, de a 20”-os már túl kicsi. Általában 7-11 éves kor közötti időszakban a 24”-os kerékpár az ideális átmenet a komolyabb bringák előtt. Akárcsak a 20”-ost, ezt a méretet is sokáig tudják nyúzni a gyerekek. Ebben a méretben általában már többsebességes, váltós modelleket találunk, jellemzően a felnőtt bringákon használatos felni - vagy tárcsafékekkel. Gyakorlatilag csak a kerék- és vázméretben térnek el a felnőtt MTB modellektől.

24-es
velo.hu

Mire figyeljünk vásárláskor:

  • Nagyon fontos a minőség! Az olcsó, áruházi darabok gyenge csapágyazásai hamar elhasználódnak és tönkremennek. A rossz csapágyak, illetve teljes hiányuk miatt a gyerek nem tudja hatékonyan hajtani a bringát. Ebből és a kerékpár súlyából következik, hogy milyen sebesség elérésére képes a gyermek és mennyire fárad el tekerés közben.
  • Csak olyan gyermekkerékpárt vásároljunk, amelyik cserélhető belsővel és felfújható gumival rendelkezik. Felejtsük el a tömör gumit!
  • Ellenőrizzük, hogy a bicikli kontrafékes-e, és alkalmas-e a szerkezet megállítására. A kézifék lehet tartozék, de kisgyermekkorban (2-6 éves) a kontrafék ajánlott! A gyermeknek még akkor sem lenne elég ereje a hatékony fékezésre, ha a fékrendszer a felnőtt kerékpárokon megszokott minőségű lenne.
  • A pontos méret kiválasztásnál a kerék- és vázméretre kell figyelni. 24”-os kerékméretig egy kerékmérethez általában egy vázméret tartozik.
  • A váz tekintetében egy nagyon fontos adatra kell figyelnünk, ez pedig az átlépési magasság. Az optimális méretet úgy állapíthatjuk meg, hogy a biciklin átlépve és a nyeregig hátralépve (NEM ráülve!) addig emeljük az első kereket, míg a váz felső csöve a gyermekhez nem ér. Ha ez a gyereknél kb. 10 cm a talajtól számítva, akkor megfelelőnek tekinthetjük a választott gépet.
  • Ha a gyerek nincs velünk a vásárlásnál, úgy még otthon mérjük meg a belső lábhosszát! A kapott eredményből 10 centit levonva megkapjuk az optimális átlépési magasságot. Ha a váz (vagy a kiválasztott kerékméret) még túl nagy, a megállásnál nem fogja tudni letenni a lábát, és eldől a bringával. A csúnya sérüléseken túl egy ilyen eset akár egy életre elveheti a gyermek kedvét a kerékpározástól. Alacsony növésű gyermeknél sose válasszunk eggyel nagyobb kerékpárt, hogy spóroljunk. A biciklit hiba lenne úgy kezelni, mint egy nagyobb ruhadarabot, hogy majd belenő a gyerek, mert balesetveszélyes!

Miért jó a szakbolt?

Egy szaküzletben akár több száz kerékpárt is eladnak egy évben, és a nagy áruházláncokkal ellentétben az eladóknak hatalmas a szakmai tapasztalata, amit szívesen meg is osztanak velünk. A szaküzletek kínálatából ugyan kimaradnak a gazdaságos áruházi biciklik, cserébe viszont tartós, megbízható gyártótól származó terméket vásárolhatunk megfelelő tájékoztatással és szaktanácsadással, beállítva, megbízható műszaki állapotban, garanciális szervizszolgáltatással, valamint háttérrel. Így amikor a gyerek kinövi a bringáját, megörökölheti egy kisebb testvér vagy akár el is adhatjuk.

Ha szeretné megnézni az itthon elérhető minőségi kínálatot egy helyen, ITT megteheti!

Oszd meg másokkal is!
Mustra