Most komolyan Miskolcra menjünk nyaralni? Vagy Milánóba? Tényleg, jó lesz!

Még nem döntött hol nyaraljon a család? A Balaton vagy az Adria között vacillál? Ugyan már, menjenek inkább Miskolcra, vagy Milánóba. Elsőre bizarrul hangzik, de már bizonyítjuk is, miért érdemes ezekkel a célpontokkal kilógni a sorból.

Miért éppen Milánó?

Tény, hogy elsőre nem hangzik csodálatosan izgalmasnak egy milánói nyaralás. Pedig az olasz nagyvárosban és környékén bőven akadnak jobbnál jobb látnivalók. Ráadásul, autó híján egy nagyobb családnak olcsóbb elrepülni ide, mint ha vonattal ruccannának le mondjuk Splitbe. Komolyan, mi idén azért választottuk Milánót, mert a Budapest-Bergamo repjegyet július közepére, négy főre oda-vissza megúsztuk ötvenezerből, míg a spliti vonatjegy kábé százezer forint lett volna.

És hogy mit lehet itt csinálni? Milánó belvárosában a dóm tetején mászkálni zseniális, és a mellette található Galleria Vittorio Emanuele II. is megérdemli, hogy végigsétáljunk rajta párszor. Innen nem messze, a reneszánsz Castello Sforzescót, és szép parkját is vétek lenne kihagyni. A divat és a dizájn rajongóinak pedig egyik kedvenc múzeumunkat, a Triennalét ajánljuk. No meg pénztárcájuk tartalmától függően a non-stop kirakat nézegetést, vagy vásárolgatást. A belvárostól kicsit távolabb találjuk a Naviglio Grandét. Kukucskáljanak be a kellemes belső udvarokba – Milánó itt falusias, barátságos arcát mutatja a kimért szépség helyett.

Ráadásul, október 31-ig éppen Milánóban zajlik a világkiállítás is. Az expo programja "A világ élelmezése, energia az élethez" címmel az egészség és a Föld erőforrásainak gondos felhasználása körül forog. Az egymillió négyzetméteren elterülő, római kori várost idéző kiállítási területen interaktív installációk, rizsföld, biodiverzitás-park, jövőbeli szupermarket, minőségi ételeket kínáló éttermek, és érdekesebbnél érdekesebb pavilonok láthatók.

De Milánó akkor is jó célpont, ha eszünk ágában sincs várost nézni, ellenben hamisítatlan olasz életérzésre vágyunk vízparttal, tarka házakkal és szikrázó napsütéssel. Az elegáns Comói-tó – tudják, ami annyira jó hely, hogy még George Clooney-nak is van itt vízparti villája – tömegközlekedéssel 50 perc alatt elérhető, de a Maggiore-tónál, vagy a Garda-tónál is ott lehetünk két órán belül.

Utóbbi északi oldala a szörfösöknek, déli oldala a családosoknak lehet telitalálat. Itt van ugyanis Olaszország legnagyobb vidámparkja, a Gardaland. A Monte Baldo hegyen pedig még alpaka sétáltatásra is be lehet fizetni, ami garantáltan leveszi a lábukról a gyerekeket.

Hogyhogy Miskolc?

A legjobb belföldi nyaralócélpontokat sorolva viszonylag kevesen vágnák rá egyből, hogy Miskolcnál ideálisabb helyet el sem tudnak képzelni. De ha belegondolunk, mennyi minden van a környéken diósgyőri vártól Lillafüreden át a miskolctapolcai barlangfürdőig, máris egyértelművé válik, miért lehet érdemes a következő kiruccanást Miskolcra tervezni.

Két éve, amikor itt jártunk, Lillafüredre tettük bázisunkat. Akkor is kellemes volt, – pedig éppen akkor zajlottak a nagy felújítási munkálatok – most pedig még jobb lehet. Hiszen megújult a híres függőkert, és az idei nyári szezonra elkészül a libegő is. A libegő 1000 méter hosszan szállítja majd az utasokat a 606 méteres Jávorhegyre, az utazási idő 11 perc lesz.

Egy-két napot mindenképp érdemes hát a környék felfedezésére, és ha a Palotaszállóban szállnak meg, a toronyból nyíló kilátásra, és egy jó masszázsra szánni – azóta sem masszírozták meg olyan jól a hátamat, mint itt két éve. Az Ómassától nem messze található pisztrángtelepet se hagyják ki, gyalogosan megközelítve egy kellemes rövid kirándulásnak is beillik, egyúttal a finom ebédet is letudhatjuk. Ha visszafelé kisvonatra szállunk, tökéletesen kimaxoltuk, amit Lillafüred adhatott.

De nem csak a természetben várnak jó programok, a felújított diósgyőri várat is érdemes felfedezni, majd tovább villamosozhatunk a szintén folyamatosan szépülő belváros felé. Ha van kedvük, nézzenek meg egy érdekes kiállítást – például a többmillió éves mocsárciprusokat rejtő Pannon-tenger múzeumát. Vagy éppen kiránduljanak el Miskolctapolcára, az egyedülálló hangulatú barlangfürdőbe. És végül egy gasztrotipp: a strandolás után Miskolcra visszatérve a kézműves sörök rajngói a zip's brewhouse-ba tegyenek mindenképp egy látogatást.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek