Feszült, mérges vagy szomorú? Nem mindegy, mit sportol!

Ha éppen ott tart, hogy lebeszélje magát a mai zumbaóráról, mert csak nyűgnek érzi az egészet, akkor jó hírünk van: valószínűleg nem arról van szó, hogy az edzéshez nincs kedve, inkább az a gond, hogy nem a hangulatához illő kikapcsolódási formát választja. Pedig csak akkor marad motivált, ha élvezi is a sportolást, és nem kényszerből csinálja. A Huffington Post összegyűjtött néhány olyan mozgásformát, amik passzolhatnak aktuális lelkiállapotához.

Ha dühös, rugdossa ki magából!

A harcművészetek mozgásanyagát ötvöző kick-box egy magas intenzitású kardió edzésforma, ami tökéletes arra, hogy kieresszük a gőzt egy indulatokkal teli nap végén. Ugyanis amellett, hogy iszonytosan leizzad az edzés végére, az érzelmek feldolgozásához tökéletes, és óra közben biztosan elszáll a haragja, hiszen rengeteg endorfin szabadul fel a szervezetében. Nyugodtan próbálja ki ezt az izgalmas küzdősportot - vagy akár a kick-box aerobikot -, de figyeljen teste jelzéseire is, hiszen könnyen megsérülhet, ha a negatív érzelmek miatt túlságosan beleéli magát a "verekedésbe".

shutterstock 4711471

Stressz ellen jógázni érdemes

Az egyik legjobb módszer a feszültség levezetésére, amikor nemcsak fizikailag fáradunk el, de az elménk is teljesen kikapcsolhat. A meditáció és a jóga a különleges légző- és testgyakorlatokkal megtanítja ellazítani a testet, és pozitívan hat érzelmi állapotunkra. Ha hosszú távon is élvezni szeretné jótékony hatásait, akkor ne csak egy divatos jógaklubot nézzen ki magának, hanem járjon utána, mely foglalkozások állnak legközelebb a hagyományos értelemben vett jógához.

Jókedvű? Fusson pár kört!

Egy kiadós alvás után kipihenten és jó kedélyűen ébredve még a futás sem tűnik lehetetlen küldetésnek. Kezdje a napot néhány kör kocogással és meglátja, pozitív hozzáállással még élvezetesebb és hatékonyabb az edzés - a futástól idegenkedők számára legalábbis elviselhetőbb. Jól tudjuk már, hogy a megfelelő mértékű futás növeli az agy teljesítményét, rengeteg kalóriát éget és védi a szívet, ráadásul, ha a kora reggeli jókedvet kombinálja a tettvággyal, garantált, hogy hatékonyabb lesz a munkahelyén és nyugodt éjszakája is lesz!

Unja a banánt? Kiránduljon!

Ha túl egyhangúak a mindennapjai és egy kis változatosságra vágyik, akkor fogja a hátizsákját és tervezzen meg egy kellemes kirándulást a barátokkal. A túrázás nem csak arra jó, hogy kiszellőztessük a fejünket és szellemileg feltöltődjünk, de egy gyalogtúra megdolgoztat olyan kisebb stabilizáló izmokat is. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel élvezetesebb a friss levegőn barangolni, mint a gépeket taposni. Egy próbát megér néhány óra természetjárás, hogy a holnapot újult erővel kezdje.

shutterstock 27638710

Lehangolt? Majd az úszás feldobja!

Ha épp rossz napja van túlzottan érzékenyen reagál mindenre vagy egyszerűen nem tud kiverni a fejéből egy szomorú hírt, keressen egy kevésbé forgalmas uszodát és merüljön egy nagyot. Akár kényelmes, akár gyors tempóban mozog, az úszás egyszerre nyugtatja meg és frissíti fel a testet, jó hatással van a szívműködésre, kíméli az ízületeket és átmozgatja valamennyi izmunkat. „Nem újdonság, hogy az olyan intenzív mozgásformák, mint az úszás, a fokozott endorfintermelődés miatt enyhítik a depresszió és a szorongás tüneteit, a ritmikus légzés pedig felér egy meditációs gyakorlattal” – mondta a Huffington Postnak Aimee C. Kimball sportpszichológus.

Vidám? Tekerjen egyet!

Pattanjon fel a biciklire és tekerjen néhány kilométert akár céltalanul, távol a lakóhelye zajától. Élvezze a látványt, a levegőt és az aerob mozgás kellemesen fárasztó hatásait. A kerékpárosok nem csak jóval fittebbek és jobb formában vannak, de a szakértők szerint tovább is élnek, mint azok, akik nem pedáloznak rendszeresen. Ha akarja, egy kis hegymenetet is beiktathat, vagy erdős, ligetes terepen bringázhat, de nem kell nagyon szigorúan vennie a kilométereket vagy az iramot, a lényeg, hogy élvezze a kihívást.

shutterstock 95108092

Ha izgatott, irány egy boot camp!

Használja ki, hogy tele van energiával, és a hosszú, monoton tréningek helyett tegye próbára magát egy csoportos „kiképzésen”, ahol sajátsúlyos, állóképességi és különböző eszközökkel végzett gyakorlatokkal formálhatja testét. Az órák, amelyek ötvözőik a magas intenzitású intervall és a köredzéseket, jótékonyan hatnak a szív- és érrendszer állapotára, segítenek növelni az izomtömeget és sokkal eredményesebb vele a zsírégetés is, mint például  hosszútávfutással. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra