Óránként két perc és lekörözi a halált

Sokan panaszkodnak arra, hogy minden testmozgáshoz idő kell, amiből nekik viszont – munkájuk vagy egyéb elfoglaltságuk révén – kevés jut. Most már nekik sem lehet több kifogásuk, ugyanis a Shape egy kutatásra hivatkozva azt állítja, hogy már óránkénti két perc sétával kitolhatjuk a halálunk időpontját.

A Utahi Egyetem kutatói 3243, a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálatban részt vevő ember adatait vizsgálták meg. Az alanyok napi aktivitását egy megfelelő eszközzel rögzítették, majd három évig utánkövették őket, hogy kiderüljön, milyen irányba változik az egészségük. És hogy mire jutottak? Azok, akik az ébren töltött órák felében ülnek és óránként két percet sétálnak, eredményesen veszik fel a harcot az ülés káros hatásaival (például a szív- és érrendszeri betegségkel, a diabétesszel, a rákos megbetegedésekkel és korai halállal) szemben. A kutatás során az is kiderült, hogy már néhány perc mozgás is harmadával csökkenti az elhalálozás kockázatát – persze egyszer úgyis bekövetkezik majd, de jobb késleltetni.

454966932
Christopher Furlong / Europress / Getty

A tanulmányt a Clinical Journal of the American Society of Nephrology című kiadványban publikálták, és kiderül belőle még az is, hogy a sétával ellentétben az álldogálás nem nagyon segít. A folyamatos ülésnél persze jobb, szóval ha nincs is lehetősége sétálni, ez is megteszi. A jó hír, hogy nemcsak hosszú távon van hatása a sétáknak, hiszen azonnal segít kitisztítani a fejét, leküzdeni a stresszt és feltölt energiával. Szóval ha most ezt olvassa, azonnal álljon fel, sétáljon két percet, és utána folytassa a munkát!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra