Matcha: több mint egy egyszerű zöld tea

A zöld teát pozitív hatásai és kellemes íze miatt egyre többen fogyasztják, ám még a legfanatikusabb rajongók sem biztos, hogy hallottak már a matcháról. Lássuk, miket érdemes róla tudni, és hogy mit mondanak vele kapcsolatban a szakértők!

Egy speciális zöld tea

A matcha tulajdonképpen porított tea. Amikor valaki tradicionális zöld teát rendel, akkor a leveleit forrázza le felhevített vízzel, majd miután kioldódnak belőlük az anyagok, ki is lehet dobni. Többek között ezért is különleges a matcha, hiszen ekkor közvetlenül a porított leveleket issza meg, hiszen egy oldatot kell készíteni belőle. Az eredeti recept szerint egy teáskanálnyi port kell belekeverni egy harmadrészt meleg vízzel megtöltött csészébe, majd végül bambuszecsettel habosra kell keverni - írja a Health.

Szemben a hagyományos zöld teával, a matcha előkészítése során fontos, hogy a betakarítás előtt letakarják, így a levelek íze és textúrája lényegesen javul. A leveleket kézzel válogatják, majd hogy megakadályozzák az erjedést, rövid ideig párolják, utána megszárítják, hűtőházakba teszik, hogy teltebbé váljon az íze. Utolsó lépésként finom porrá aprítják.

Igazi egészségbomba

Mivel a matcha kiváló minőségű teából készül, ráadásul az értékes hatóanyagokban gazdag levelei is elfogyasztásra kerülnek, jobb tápanyagforrás, mint a hagyományos zöld tea. Bár vitaminokban és ásványi anyagokban csak kis mennyiségben bővelkedik, ám igen gazdag antioxidánsokban, mely véd a szívbetegség, a diabétesz, a rák kialakulása ellen. Ráadásul igen jó hatással van a vércukorszintre a vérnyomásra is. Mindezeken kívül az idő előtti túlzott öregedés ellen is fel veheti vele a harcot, továbbá a matchában található egyik fajta polifenolról, az EGCG-ről a kutatók azt állítják, hogy serkenti az anyagcserét, valamint lassítja a rákos sejtek növekedését.

Koffeint tartalmaz

A teák nagy része koffeint tartalmaz, és ez alól a matcha sem kivétel, így kávé helyett is fogyasztható. Mivel a levelei egészét elfogyasztja, így háromszor annyi koffein van benne, mint a sima tea, így kb. egy csésze főzött kávénak felel meg. Összehasonlítva a kettőt, a matcha L-teanin nevű hatóanyaga révén álmosság nélküli nyugalmat eredményez, így stressz ellen is hatásos. Azonban arra figyelmeztetnek, hogy mint az összes koffeines italt, lefekvés előtt legalább 6 órával fogyasszák, hogy ne zavarja az éjszakai alvást!

Segíti a meditációt

A matcha a japán teaszertartások szerves részét képezte, és nyugtató hatásának köszönhetően gyakran használták meditációhoz is, mivel elősegítette a lelassulást és a befelé figyelést. Tudósok ugyanis bebizonyították, hogy valóban csökkenti a stresszhormonként ismert kortizol szintjét, így csökken a vérnyomás és ellazult állapotba juttat.

Édesítve is kapható

A matcha íze erős, ez tény, sokan a fűhöz, illetve a spenóthoz hasonlítják. Emiatt néhány helyen kapható eleve édesített formában. Sőt, be lehet szerezni keveréket is, amely nemcsak a porított leveleket, hanem tejport és cukrot is tartalmaz. Természetesen ezt az igazi matchaimádók nem igazán kedvelik, és inkább azt ajánlják, ha finomat szeretne inni, akkor áldozzon rá egy valóban jó minőségű porra.

Ólommal lehet szennyezett

Még az organikusan termesztett zöld teában is kimutatták az ólomszennyezettséget, főleg a Kínában származó termékeknél - olvasható a Health összefoglalójában. Mikor a hagyományos zöld teát beáztatják, az ólom csaknem 90%-a a leveleken marad, viszont a matchánál a hátrány ugyanaz, mint az előny, tehát a szennyezett levelek egésze elfogyasztásra kerül, így 30-szor több ólmot tartalmaz, mint a sima zöld tea. Éppen ezért nem javasolják gyerekeknek, valamint felnőtteknek is csak napi egy csészével.

Étkezéseibe is beleépítheti

A matchát gyakran használják szakácsok is, és nem csupán az italokhoz, hanem az édes és sós fogásokhoz is előszeretettel adják hozzá. Igazán pikáns ízt ad az ételeknek, így nem is csoda, hogy a Google tele van receptekkel. Viszont csak óvatosan használja, nehogy túl sok ólmot vigyen be vele a szervezetébe!

Mit mond a fitoterapeuta?

A matcha eddig inkább csak a vérbeli japánrajongók körében volt ismert, viszont az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is, annak ellenére, hogy a legdrágább teák közé tartozik. Vonzerejét a teának tulajdonított varázserejének köszönheti, azt állítják, hogy rákmegelőző, anyagcserét serkentő, diabéteszt megelőző, koleszterinszintet és gyulladást csökkentő, immunrendszer működését támogató, stresszoldó tulajdonságokkal bír. A legjobb minőségű matcha Japánból származik, de teaspecialisták szerint a borhoz hasonlóan minden „évjárat” hatóanyagtartalma különböző.

Egyszeri kóstolással jelentős élettani változást nem tapasztalhatunk. Tartós fogyasztás esetén vásároljunk megbízható forrásból, mert sajnos hamisítják. "Sokakat a lehetséges ólomszennyezettség tart vissza a rendszeres fogyasztásától, ám véleményem szerintitthon  a Kárpát-medencében fellelhető gyógynövények játsszák a legfontosabb szerepet egészségünk megőrzésében" - tette hozzá dr. Csókáné Török Orsolya, a Budai Endokrinközpont fitoterapeutája.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek