A vizelet színe megmutathatja, ha valami nincs rendben

Ahhoz, hogy ellenőrizhesse, hogy minden rendben van-e a szervezetében, magát a vizeletsugarat kell szemügyre vennie. Tény, hogy ez a hölgyek esetében nem éppen egyszerű feladat, de dr. Chris Steele szerint, ha igazán kíváncsiak, vagy ha valamilyen betegségre gyanakszanak, akkor ezt a feladatot is megoldják – írja a Daliy Mail. Az is tény, hogy egyetlen adatból hosszú távú következtetéseket levonni nem jó ötlet, ám ahhoz elég lehet, hogy beszéljen róla egy orvossal.

Mielőtt azonban az elemzéshez hozzálátna, tudnia kell, hogy egy sor olyan anyag okozhatja a vizelet színváltozásait, amiknek vajmi kevés közük van az egészségi állapotához. Ilyen például a spárga vagy az ételszínezékek, amiktől kék vagy zöld lesz a vizelet. És ezzel nincs vége, a hashajtóktól például sötétebb lehet a távozó folyadék árnyalata a megszokottnál, a vízhajtó hatású italoktól - mondjukl kávé vagy alkohol - pedig világosabb. 

il 570xN.82268229

  Az színek és jelentésük

  • Színtelen: a színtelen sugár jelzi azt, hogy a vizelet nagy része víz, vagyis túl sokat iszik, amiből egy keveset vissza is vehetne. Értelemszerűen a vízelethajtó gyógyszereknek is ilyen hatása van. 
  • Halvány szalmasárga: ön tökéletesen egészséges és megfelelően hidratált.
  • Átlátszó sárga: ez még mindig a normál tartományban van, ráadásul nem is sokban tér el egymástól a szalmasárga és az áttetsző sárga.
  • Sötét sárga: arra utal, hogy nem iszik eleget. Kivéve akkor, ha ez a reggeli első termés, mert a vesék már azelőtt komoly munkát végeznek, mielőtt felébredne. Ezért az első vizelet sötét színéből még nem kell hosszabb távon következtetéseket levonnia.
  • Borostyán vagy mézsárgaebben az esetben a teste vízhiánnyal küzd. Szerencsére ezt könnyen orvosolhatja, ha miután végzett, legalább egy nagy pohár vizet megiszik. Persze ez hosszabb távon nem jelent megoldást, a vízfogyasztására így jobban kell ügyelnie. Bár az is igaz, hogy a vízhajtó hatású italok (kávé, tea, stb.) is eredményezhetnek sötétebb vizeletet, így ezt is vegye számításba.
  • Középbarna: utalhat májbetegségre vagy erős dehidratáltságra. Mindenképpen igyon, és ha a szín nem változik, akkor az orvosát is keresse fel.
  • Rózsaszín vagy vöröses: ne ijedjen meg,  lehet, hogy csak sok piros bogyós gyümölcsöt vagy céklát evett. Ha azonban ezeket kizárhatja, akkor valószínűleg van egy kis vér a vizeletben. Ez még mindig nem jelenti azt, hogy valami baj van, de azért erről már érdemes beszélni egy orvossal is, főleg ha nem csak egyszer fordul elő. Ez ugyanis jelezhet vesebetegséget, tumort, hugyúti fertőzést is.
  • Narancssárga: ezt is lehet dehidratáltság miatt, de a máj vagy az epe betegsége is okozhatja. Emellett az ételfestékek lehetőségét sem szabad kizárni, de ez a szín megint okot adhat az orvossal való konzultációra.
  • Zöld vagy kék: az ételfestékek mellett okozhatja egy ritka genetikai betegség vagy bizonyos bakteriális fertőzések is, és persze gyógyszerek mellékhatása is lehet. Pánikolni nem kell, de azért érdemes egy orvossal is beszélni róla, ha az ételeket és gyógyszereket ki tudta zárni.
  • Habzó, pezsgő vizelet: akármilyen fura is, ez teljesen normális, amíg csak alkalomszerűen fordul elő. Ha nem, akkor jelezheti azt, hogy túl sok fehérjét vesz magához, de jelenthet akár vesebetegséget is, így az orvost érdemes beavatnia.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra