10 edzőtermi gyakorlat a gyors és látható eredményért

A következő edzésünkkel azoknak a női olvasóinknak fogunk kedvezni, akik már az első lépéseken túl vannak a súlyzós, edzőtermi edzés világában, de szeretnének egy teljes testet átmozgató, gyors és látható eredményt produkáló gyakorlatsort megismerni. A gyakorlatok között természetesen szerepelnek olyanok is, amiket férfiaknak is ajánlunk, a cikksorozat következő részében pedig inkább rájuk koncentrálunk. 

1. gyakorlat: mély kitörésben séta futógépen

A vendégeim szeretik ezt a gyakorlatot, mert hatékonyan megmozgatja a farizmokat és a comb izmait. Először csak sétáljon 5 percet a futógépen, mielőtt nekikezdene ennek a gyakorlatnak, majd állítsa a futógépet 0,6-os emelkedőre a sebességet pedig 2,5km/h-s sebességre. Gyalogoljon a futógépen úgy, hogy minden lépésnél mélyre engedi magát, szinte tolja a testét előre a szalagon.

Időtartam: 10 perc

02-edzesek-150318-IMG 0973
Szécsi István / Dívány

2. gyakorlat: lábnyújtás gépen

Üljön bele a gépbe, támassza meg a hátát, fixálja a csípőjét, a lábpárna a boka felett helyezkedjen el. Kapaszkodjon meg és nyújtsa ki a lábát úgy, hogy közben kifújja a levegőt. Úgy válassza meg a súlyt, hogy 15 ismétlést el tudjon végezni. A végpozícióban - tehát, amikor kinyújtotta a lábát - tartsa meg a pozíciót 1 mp-ig.

Ismétlés: 4x15 45 mp pihenőkkel

1004 1005
Szécsi István / Dívány

3. gyakorlat: lábhajlítás gépen

Ezzel a gyakorlattal a comb hátsó részét tudja megdolgoztatni. Üljön bele a gépbe, a felső párna a térd felett helyezkedjen el, a másik pedig a boka alatt biztosítsa a gyakorlat helyes kivitelezését. A csípőt fixálja, ne emelkedjen el a gyakorlat végrehajtása során. Ha nem megy másként, kapaszkodjon meg. Mindkét lábat, azaz a sarkakat közelítse a fenék alá. A végpozícióban ismét tartsa meg a gyakorlatot 1 mp-ig, majd lassan engedje vissza a lábakat a kiinduló pozícióba. A behúzás alatt fújja ki a levegőt.

Ismétlés: 4x15 

1019 1021
Szécsi István / Dívány

4. gyakorlat 

Ezt a gyakorlatot, ami szépen szélesíti a hátat, miközben a hát középső területeit is megdolgoztatja, mindkét nemnek javasoljuk. A csiga felső pozíciójába rögzítsen egy kötelet, álljon szembe vele, fogja meg a kötél végét marokfogásban és döntse a törzsét 45 fokban előre. A fej a karok között helyezkedjen el, a stabilitás miatt harántterpeszben vegye fel a kiinduló pozíciót. A karjait húzza a lapocka zárásával a test vonalának síkjába, a kezeit fordítsa szembe magával. Én a vendégeimnek azt tanácsolom, képzeljék el, hogy a karjaik a szív vonal felső részei, tehát rajzoljanak szép szívet. A húzásnál fújja ki a levegőt.

Ismétlés: 4x15

1044 1047
Szécsi István / Dívány

5. gyakorlat: előreemelés tárcsával ülve 

Szintén mindkét nemnek szól, és szintén az első, oldalsó deltás részt dolgoztatja meg. Vegyen kézbe egy tárcsát, és üljön le terpeszben. Kitartva kezdje el az emelést. Először mellmagasságban álljon meg (nézzen át a tárcsán), majd a fej vonalában. A könyökök ebben az esetben is enyhén legyenek behajlítva. A leengedést, pici ellentartásban, lassan végezze. A gyakorlat közben ne dőljön hátra, tartsa egyenesen a hátát.

Ismétlés: 4x12

1091 1086
Szécsi István / Dívány

6. gyakorlat: tricepsz nyújtás- lórúgás gyakorlat  

Álljon harántterpeszbe, és támaszkodjon meg az elől lévő combján (az ellentétes kéz-láb a megfelelő tartás). Próbálja meg a felkarját fixálni a törzs mellett. A levegő kifújásával nyújtsa hátra a kezét, majd lassan a mell vonaláig engedje vissza. Hölgyek semmiképpen ne hanyagolják ezt a gyakorlatot, ha nem akarnak „integető izmokat”.

Ismétlés: 5x15

1138 1140
Szécsi István / Dívány

7. gyakorlat: váltott bicepsz-karhajlítás állva beforgatással

Álljon terpeszállásba, a karok a test mellett helyezkedjenek el. Emelje fel a karokat úgy, hogy a kisujj vezesse a mozdulatot. Az emelés során fújja ki a levegőt, majd lassan, két ütemben engedje vissza a kezét. Váltott karral végezze a gyakorlatot!

Ismétlés: 4x12

1116
Szécsi István / Dívány

8. gyakorlat: mellről nyomás egykezes kézi súlyzóval 30°-os padon

A hölgyek általában nem szeretnek mellgyakorlatot végezni, pedig a feszes keblekhez ez is kell, ráadásul a váll izmai is könnyebben fejlődnek, ha legalább heti szinten 1x1 mellizom-erősítő gyakorlatot végzünk. Feküdjön a padra, a súlyzók a váll vonalában legyenek. A kiinduló pozíciónál az alkar a felkarral 90°-ot zárjon be. A levegő kifújásával zárja a kezeit a mellkasvonal felett.

Ismétlés: 4x15

1152 1154
Szécsi István / Dívány

9. gyakorlat: hasprés

Mindenki lapos hasat szeretne, és ezt részben a hasprésgéppel lehet elérni.  Ha nincs ilyen eszköz, talajon is lehet végezni ezt a gyakorlatot. A gép azért jobb, mert vezeti a mozdulatot és koncentráltabb izommozgást tesz lehetővé. Üljön bele a gépbe, fixálja le a derekát. A fejét közelítse a térd vonalába úgy, hogy közben kifújja a levegőt és megfeszíti a hasát.

Ismétlés: 5x15 

1172 1174
Szécsi István / Dívány

10. gyakorlat: ugrókötelezés 

Gyermekkorunkban sokkal többet ugróköteleztünk, mint most, pedig ez a szuper gyakorlat tökéletes a zsírégetéshez és az alakformáláshoz is. Gyönyörűen alakítja a vádli izmait, a feneket megemeli, ráadásul javítja az állóképességet. Olyan helyen végezze, ahol stabilan tud ugrálni. Ne csüggedjen, ha elsőre nem megy. Vegyen fel egy normális tempót és ezt tartsa végig.

Időtartam: 10 perc

42-edzesek-150318-IMG 1224
Szécsi István / Dívány
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra