Túlsúlyos? Legalább a demencia miatt nem kell aggódnia!

Köztudott, hogy a túlsúlynak számos negatív egészségügyi hatása van (például diabétesz, szélütés, szívbetegség), most azonban jó hírrel szolgálhatunk számukra. Bár régebbi kutatások szerint, ha valaki középkorúként jelentős többletsúllyal küzd, az időskorában nagyobb valószínűséggel küzd majd a demenciával, az iflscience szerint ez pont fordítva van.

A The Lancetben publikált meglepő eredmény mellett az is kiderült, hogy aki 40 éves kor felett túl sovány, annál bizony nagyobb az esély az időskori elbutulásra. A betegség egyébként sajnos világszerte 50 millió embert érint, és a becslések szerint ez a szám 2050-re megtriplázódik. Bár a kialakulásának pontos oka egyelőre nem ismert, azt tudni, hogy szerepet játszik benne a kor, a gének, a helytelen táplálkozás és a mozgáshiány is. Ezekhez csatlakozik most – egyelőre még vitatott állapotban – a túlsúly is.

92174036
Justin Sullivan / Europress / Getty

Így zajlott a kutatás

Brit tudósok a BMI-index és a demencia kockázata közötti összefüggést vizsgálták: majdnem kétmillió, legalább 40 éves angolt vontak be a több éves kutatásba. A normál testtömeg-indexszel (20-25 közötti érték) rendelkezőkhöz képest a soványak (20 alatti érték) körében 34%-kal nagyobb kockázata volt az időskori elbutulás kialakulásának, a jelentős túlsúllyal (40 feletti BMI értékkel) rendelkezőknél pedig majdnem ugyanennyivel (29%) volt kisebb. Ez az arány a kisebb túlsúllyal rendelkezőknél egyébként 18 százalék volt. 

Hogy lehet az, hogy most az eddig ismerteknek az ellenkezőjét derítették ki? A kutatók azzal indokolták, hogy ez a felmérés sokkal nagyobb méretű volt, mint a korábbiak. Azt is elmondták, hogy bár a túlsúly és a demencia alacsony kockázata együtt jár, nem bizonyított, hogy valóban a pluszkilóknak köszönhető ez a pozitív összefüggés. Az okok között szerepelhet az E-vitamin is: minél többet fogyaszt belőle valaki, annál kisebb eséllyel lesz demenciás – a túlsúlyos emberek pedig jóval többet juttatnak be belőle a szervezetükbe. Fontos: a kutatásnak nem az az üzenete, hogy a túlsúly jó, hiszen (a demenciát leszámítva) sokkal több a negatív hatása.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek