Az elítélő pillantások miatt nem járnak a nők edzeni

Újabb felmérés készült arról, hogy miért nem edzenek a nők.

Pár évvel ezelőtt a brit tudósok arra jutottak, hogy a legtöbb nő az izzasztó, testhez simulós edzőcuccok, a motiváció és önbizalomhiány miatt hagy fel a testmozgással. A Commons Health Select Committee legutóbbi felméréséből pedig kiderült, hogy a nők azért nem járnak rendszeresen edzeni, mert félnek, hogy megszólják, elítélik őket.

A nők leginkább attól tartanak, hogy nevetségessé válnak mások szemében, mert leizzadva, kifulladva érnek vissza a kocogásból, vagy hogy hogyan látják őket mások az edzőteremben. Vannak olyan nők, akik inkább titokban futnak az otthoni futópadjukon, mert szégyellnek mások előtt mozogni. Az egészségügyi szervezet jelentése rávilágít arra is, hogy már a tíz év körüli lányok is azért lógnak a testnevelésórákról, mert szégyellik az alakjukat.

486959235
Europress / Getty

A felmérés rámutat arra, hogy a nők valamivel több mint 68 százaléka még a javasolt heti két és fél órás edzést sem hajlandó letudni. Ez jóval magasabb, mint a férfiak esetében, akiknek csak 56 százaléka nem edz hetente. A szakértők arra is figyelmeztettek, hogy a testmozgás hiánya ugyanolyan káros, mint a dohányzás, és évente legalább hat ember halálához járul hozzá az Egyesült Királyságban – írja a Daily Mail.

„Elfogadhatatlan, hogy ilyen sokáig figyelmen kívül hagytuk a nemek közötti különbséget. Biztosítanunk kell a nők számára is, hogy olyan sportágat űzzenek, amilyet csak akarnak” – mondta a bizottság elnöke, dr. Sarah Wollaston, akinek kolléganője, Barbara Keeley azt nehezményezte, hogy a lányok sokszor már 10-12 évesen lemorzsolódnak a tornaórákról, mert attól félnek, hogy lekövérezik őket a társaik.

129378077
Universalimagesgroup / Europress / Getty

A bizottság által megkérdezett nők egyike azt nyilatkozta, hogy azért nem futotta le a London Maratont, mert a férfi háziorvosa túl kövérnek titulálta, bár ő egy héttel korábban körülbelül 29 kilométeres távot is lefutott. „Van olyan nőismerősöm, aki elmesélte, hogy egy istállóban felállított futópadon fut, mert nem akarja, hogy mások is lássák – és ez csak egy része a problémának. Mivel nem látni túl sok túlsúlyos nőt a nyilvános edzéseken, ezért más nők sem fogják úgy gondolni, hogy edzeniük kellene” – mondta a 36 éves képviselőjelölt, aki motivációs előadóként több olyan nővel is találkozott már a munkája során, aki nem mert csatlakozni a helyi futóklubhoz vagy nem akart részt venni a tornaórákon. Különösen igaz ez azokra a nőkre, akik túlsúllyal küszködnek vagy felszedtek pár kilót a szülés után.

Oszd meg másokkal is!
Mustra