Három ital elég ahhoz, hogy az egész estét a mosdóban töltse

Mikor beül valahova elfogyasztani néhány italt, akkor ön is hajlamos az utolsó pillanatig tartogatni, hogy elmenjen a mosdóba? Sokan figyelték már meg magukon, hogy nagyjából a harmadik italig bírják, és utána egyre többet és többet kell újra a mosdóba menni. Dr. Karl Kruszelnicki elmagyarázta, hogy miért van ez, ráadásul azt a mítoszt is eloszlatja, hogy az alkoholhoz fogyasztott víz segít elkerülni a dehidratáltságot. 

Miért? Miért? Miért?

Az agy antidiuretikus hormon termelésére hat az alkohol, ezért megy el a kelleténél többször a mosdóba. És nem véletlen, hogy a harmadik italig bírja. Ekkorra jön el ugyanis az a pont, hogy a vese beindul és nagyjából olyan tempóban kezd el dolgozni, ahogy ön közben a poharakat emelgeti. A véget nem érő mosdóbajárás megértéséhez képzelje el úgy a hólyagját mint egy szivacsot: ez csak szívja és szívja magába a nedvességet, egészen egy pontig, amikor megtelik és folyamatosan szivárogni kezd.

Mi az az antidiuretikus hormon?

Az antidiuretikus hormon (ADH, adiuretin, régi elnevezés: vazopresszin) feladata, hogy a vesében fokozza a vízvisszatartást, és így segítsen a szervezetnek a megfelelő mennyiségű víz megtartásában. Hatására kevesebb víz választódik ki a vizelettel, azaz a vizelet koncentrálódik, a fajsúlya megnő.

Az alkohol gátolja az ADH termelését, emiatt kell nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása után gyakrabban WC-re mennie, és közrejátszik a másnaposság kialakulásában is. Hasonló – ADH kiválasztást gátló – hatásúak a szteroidok és a koffein is, mely a kávé- vagy teaivás utáni megnövekedett vizeletkiválasztásért felelős. A nikotin az alkohollal ellentétben serkenti az ADH felszabadulását. A hormon kiválasztását fokozhatják még például fájdalom, izommunka, alacsony vércukorszint, vagy bizonyos (például asztmaellenes) gyógyszerek is.

Forrás: Wikipédia

A víz sem segít

És más okból sem mindegy, hogy a szervezetünkbe vitt folyadék víz vagy alkohol. "Egy liter sör után már kissé dehidratálttá válik, és a vese kicsit visszavesz a munkából. De a vese által termelt vizelet mennyisége így is több, mint az elfogyasztott italok vízmennyisége, így lassan de biztosan elindul a kiszáradás folyamata" - vezeti le a folyamatot Kruszelnicki. Azt a szakember is elismeri, hogy furcsa a szervezet, hiszen a kiszáradás ellenére is egyre csak dolgozik a vese, sokkal több folyadékot termelve, mint amikor alkohol helyett vizet iszik, de mindezt az alkohol szervezetre gyakorolt hatásával magyarázza. 

shutterstock 143704633
Shutterstock

És ez nem minden, az a teória is megdőlt, miszerint ha minden alkoholos ital mellé iszik vizet is, akkor elkerülheti a kiszáradás tüneteit. Ugyanis a víztöbbletnek nagyjából 30-50%-át dolgozza fel a szervezet, a többi viszont kiürül. Így tehát az egyetlen megoldás az alkoholos dehidratáltság elkerülésére továbbra is az, ha nem iszik annyi alkoholt. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra