Ezek az idei év legfurább egészségtrendjei

Önnek van olyan ismerőse, aki szenet iszik, tücsöklisztet eszik vagy reggel hétkor indul el egy buliba, ahol végig józan marad? Ha nincs, valószínűleg azért, mert ezek a viccesen hangzó egészséges szokások még nem mindenhol terjedtek el – bár némelyik évek óta kering a köztudatban –, ha pedig találkozott már az újabb praktikák valamelyikével, az talán azért volt, mert valóban beválik. Legalábbis egyesek szerint. A Huffington Post összeszedte a jelenleg legőrültebbnek tűnő, mégis menő egészségtrendeket, bár nem garantáljuk, hogy ezek mind divatban maradnak jövőre is.

Golyóálló kávé vajjal és kókuszolajjal

A bulletproof diéta (golyóálló diéta) kidolgozója, Dave Asprey 2009-ben öltötte ki a fogyást, okosodást és szuperenergiát ígérő csodakávé receptjét, aminek ihletője a tibeti szerzetesek kedvelt itala, a jakvajas tea volt. A klasszikus bulletproof kávét ön is elkészítheti, és interneten már meg is vásárolható Asprey speciális kávébabja. Örülhetnek az egész napos pörgést igénylő amerikai üzletemberek, mert a találmány annyira népszerűvé vált az utóbbi években, hogy idén Los Angelesben megnyílik az első Bulletproof kávézó is.

shutterstock 116790940

Ezért csinálják: A vajas kávé plusz energiával tölti fel a szervezetet és állítólag kevesebb alvás mellett is jó közérzetet biztosít. A többek között Gwyneth Paltrow egészségére is vigyázó Frank Lipman integratív orvos szerint egy nagy, 450 kalóriát tartalmazó adag ideális a fizikai és szellemi teljesítményünk fokozására.

Működik? A Mayo Klinika munkatársa, dr. Donald Hensrud szkeptikusan áll hozzá az új kávéőrülethez: "A bulletproof kávé több okból sem a legegészségesebb napindító ital: nemcsak kalóriában és telített zsírokban gazdag, de ha reggeli helyett csak ezt fogyasztjuk, akkor szervezetünk hiányolni fogja a számára hasznos vitaminokat és tápanyagokat" - nyilatkozta a szakértő a Huffington Postnak.

Proteinben gazdag tücsökliszt

Igen, jól olvasta, a tücsköt ki lehet szárítani és megőrölni, az így születő lisztből pedig sokféle étel készíthető. Nemcsak a tücsökből, de valamennyi ízeltlábúból kinyert fehérje sokkal jobban hasznosítható, mint bármely más eredetű protein.

shutterstock 113390074

Ezért csinálják: A tücskök tele vannak vassal, B12 vitaminnal, fehérjével, kalciummal, ezért ha nem rajong a tejtermékekért, de szívesen rágcsál(na) bogarakat, akkor ezt a diétát önnek találták ki. Kedvcsinálónak nézze meg ezt a videót az Indextől!

Működik? A megkérdezett szakorvos sokkal optimistábban áll hozzá a tücsökliszt terjesztésének kérdéséhez, mint a csodakávééhoz. Bár szerinte az alapvető fehérjeforrás a lazac és a csirkehús lenne, a tücsökliszt sem egy rossz megoldás proteinpótlásra, sőt: "Nagy előnye, hogy magasabb a fehérjetartalma, mint valamennyi állati eredetű proteinforrásnak, ráadásul sokkal környezetbarátabb és fenntarthatóbb megoldás is.  A rovarevő Megan Miller - a Bitty Foods alapítója - a TED-talks egy tavalyi adásában többek között arról beszélt, mekkora hasznunk származna abból, ha a jövőben átállnánk az ízeltlábúak fogyasztására: "az ENSZ egy újabb jelentése szerint ha a Földön mindenkinek az elsődleges tápláléka az ízeltlábúakból származna, akkor a ma állattenyésztésre használt földek 30százaléka fölszabadulna, az élelmiszeripar által termelt káros gázok kibocsátása 18százalékkal csökkenne, ráadásul az élelmiszerárak is sokkal kedvezőbbek lennének."

Arcpakolás csigákkal

A sokak szerint undorítóan egyedi módszer Japánból származik, ahol egy 45-60 perces kezelésért több tízezer forintnak megfelelő összeget is elkérnek a kozmetikusok. Csiganyálkát tartalmazó készítményeket már régóta gyártanak a szépségiparban, de az, hogy élő csigákat közvetlenül az arcbőrre helyezzenek, csak most kezd divatba jönni.

csiga, állat
csiga, állat

Ezért csinálják: A The Guardian szerint az antioxidánsokban és tápanyagokban gazdag csiganyálka hozzájárul a arcbőr regenerálásához.

Működik? A bőrgyógyászok nincsenek teljesen meggyőzve a kezelés hatékonyságáról: "Lehet, hogy ideiglenesen fiatalos arcbőrt biztosít, de meglepne, ha az eljárás hosszú távon is hatékony lenne" - nyilatkozta az ABC hírcsatornának dr. William Stebbins bőrgyógyász.

Kezdje bulival a napot!

A "sober rave" (józan tombolás) nevű reggeli zenés bulikat azoknak találták ki, akik kényelmesen és egészségesen, azaz magassarkú helyett papucsban, illetve- alkohol és drogfogyasztás helyett búzafű italokat vagy kávét kortyolgatva ismerkednének és táncolnának.

484158455
Zhi Wang

Ezért csinálják: A napindító józan bulizás nemcsak energiával tölti fel a résztvevőket, de új barátokat szerezhetnek, jó zenékre táncolhatnak úgy, hogy a másnaposságtól sem kell tartaniuk, a partizás ráadásul felér egy kiadós és élvezetes kardióedzéssel.

Működik? Miért ne? Ez egy nagyszerű módja a testedzésnek, kikapcsolódásnak és társaságba járásnak a munkamániások számára is, akiknek folyamatosan a topon kell lenniük. A brooklyni Morning Gloreyville társszervezője, Annie Fabricant szerint az egyetlen nehézség az volt az első reggeli bulik megrendezéskor, hogy megjósolják, mekkora tömegre számítsanak. "Józanul az embereknek nagyobb térre van szükségük a feloldódáshoz. Az is fontos, hogy a helyszín ne az éjszakai klubok, sötét és koszos hangulatát idézze" - nyilatkozta Fabricant a The Wall Street Journal napilapnak. És igen, már Budapesten is van ilyen rendezvénysorozat, és Pesthajnal néven fut

Kókuszolajat mindenhez

Nemcsak a kávéját turbózhatja fel vele, de rengeteg más előnyét is élvezheti az "ezerarcú" jelzővel illetett kókuszolajnak (avagy kókuszzsírnak), ami az elmúlt években az egészségiparban mindenhol előtérbe került: hatékony kelléke a fog- és szájápolásnak, a sminkeltávolításnak és az egészséges étrendnek is.

shutterstock 216984226

Ezért használják: Azt mondják, a kókuszolaj tele van olyan hasznos összetevőkkel, mint a jó koleszterin, az antioxidánsok vagy az antimikrobiális anyagok.

Működik? A szakértők általános hozzáállása szerint számos kutatás vár még a tudósokra ahhoz, hogy egyértelműen bebizonyítsák a kókuszolaj jótékony hatásait. "Az eddigi vizsgálatok a koleszterinszintre tett hatására irányultak, de túlságosan rövidtávúak voltak ahhoz, hogy megállapítsuk, hogyan hat a kókuszzsír a szív- és érrendszeri betegségekre. Nem tudni, hogy a kókuszolaj valójában olyan egészséges-e, mint az olíva- vagy a szójaolaj, amelyek telítetlen zsírsavakat tartalmaznak és ezért csökkentik a káros LDL koleszterinszintet, illetve növelik a hasznos HDL koleszterinszintet" - írta egy hírlevélben dr. Walter C. Willett, a Harvard közegészségügyi karának elnöke.

Fitneszvakációk

Lehet, hogy nem mindenki számára hangzik álomnyaralásnak dobozokon ugrálni, súlyt emelni és futkározni napi több órán keresztül, de vannak, akik kimondottan a testedzésre specializálódó vakációkra utaznak. A külföldi szolgáltatók között találja a FitLife Cruise, a WOD Tours vagy a Destino Retreats cégeket, de nem kell messzire mennie az aktív pihenéshez, mert itthon is rengeteg sztáredző szervez táborokat vagy külföldi fitnesznyaralásokat. A szervezők természetesen nem ellenzik az éjszakai kimaradásokat és bulikat sem, de a nyaralás lényege az egészséges életmód gyakorlása.

shutterstock 155141423

Ezért csinálják: Egyre többen válnak hűséges követőivé az olyan erőnlétet és állóképességet javító, kemény, de hatékony edzésformáknak, mint a CrossFit vagy a CrossTraining. Aki pedig szeretné összekötni a hasznosat a kellemessel, az egy vakáció alatt, motiváló társaságban szabadulhat meg a plusz kilóktól. Ki ne térne haza frissen, fitten és üdén egy nyaralásból?

Működik? A reggeli józan bulikhoz hasonlóan egy fitnesznyaralással sem veszíthetünk semmit. Mivel azonban kezdők számára veszélyesek is lehetnek a hirtelen megerőltető, intenzív edzések - hiszen nagyobb esélye van a sérüléseknek -, jobban teszi, ha háziorvosával is konzultál, mielőtt lefoglalna egy utazást.

Csontleves

A pulyka-, marha- vagy disznócsontból készült csontlevesnek eddig is megvoltak a jótékony hatásai, de mostanában mintha túlságosan is kiemelnék a hasonlóan tápláló ételek sorából. Elkészítése jó néhány óráig vagy akár két napig is eltarthat, ezért egyre több étterem kínálatában találni különféle csontleveseket azok kedvéért, akik egy gyors és tápláló ebédre vágynak vagy valamilyen panaszukat kúrálnák.

shutterstock 145111768

Ezért fogyasztják: Javítja az emésztést, csillogóbbá teszi a hajat, csökkenti az ízületi fájdalmakat és a gyulladásoknak is jót tesz.

Működik? A szakértők nem igazán értik, hogy a csontlevest miért reklámozzák annyira a hasonlóan jótékony hatású zöldség- vagy húslevessel szemben. "Tény, hogy egészséges, hiszen hidratál, zöldségekben és gyulladáscsökkentő fűszerekben gazdag, ráadásul a magas kollagéntartalom miatt segít megőrizni csontjaink, bőrünk és ízületeink egészségét, de azért nem az a kivételes csodaszer, amilyennek egyesek leírják" - nyilatkozta a Huffington Postnak Dawn Jackson Blatner dietetikus.

Aktív szén

Az aktív szén nem ugyanaz az anyag, amivel fűtünk vagy grillezünk, bár igaz, hogy előállításához az oxigénmentes közegben hevítve létrejött faszenet használják. 

shutterstock 171412679

Ezért fogyasztják: Remek méregtelenítőnek tartják, ami segít, ha túl sokat ittunk, ettünk vagy ha szükségünk van egy kis plusz energiára. Ma már a divatos, gyümölcsleveket árusító üzletek is kihasználják a benne rejlő lehetőségeket: "Aktív szén hozzáadásával a béltisztító zöldség- és gyümölcslé kúrák kétszer olyan hatásosak" - mondta a Harper's Bazarnak a New-Yorki-i Juice Generation alapítója, Eric Helm.    

Működik? Dr. Hensrud szerint nem igazán: "Azzal is érvelnek az aktív szén kapszula mellett, hogy gyógyír a másnaposságra, holott az alkohol az egyik olyan anyag, amivel a szén nem igazán tudja felvenni a harcot, ráadásul lehet, hogy amire bevesszük a kapszulát, már úgy is késő, mert az alkohol felszívódott. Vizsgálatok szerint ugyan szabályozza a koleszterinszintet, de létezik erre sok más hatékonyabb és egyszerűbb módszer. Ráadásul szervezetünk automatikusan méregteleníti magát, nem kell ehhez külön szén vagy léböjtkúra" - nyilatkozta.

Vissza a természethez!

A Rewilding néven futó új őrület feltalálójának, a 36 éves Daniel Vitalisnak a célja az volt, hogy a módszer gyakorlói kiszakadjanak a modern technológia és a mesterséges élelmiszerek világából, és ősember módjára gyűjtögető, vadászó, halászó életmódot folytassanak a friss levegőn, természetes közegben.

shutterstock 150409322

Ezért csinálják: A Rewilding egy olyan hobbi, amit mindenkinek napi rendszerességgel kellene űznie, manapság mégsem ez számít normálisnak és kényelmesnek, hanem az, hogy mesterséges fényben, képernyők előtt ülve feldolgozott élelmiszereket fogyasztunk. "Egész nap a számítógép előtt görnyedni és közben bolti kajákat magamba tömni soha nem volt a legjobb recept a jó közérzet megteremtéséhez, ezért megpróbálkoztam egy négyhetes Rewildinggal, ami után fizikailag és szellemileg is teljesen felfrissültem" - írta tavalyi beszámolójában a Marie Claire egyik munkatársa, Eliza Krigman.

Működik? A legnagyobb változás valószínűleg akkor történik, ha csapot-papot otthagyva a pusztában vagy az erdőben telepedik le, ahogy azt a megszállottak is teszik, de ehhez azért mégiscsak komoly elhatározás és teljes életmódváltás szükséges. Érdemes először rövidebb időre a szabadba költöznie, hogy kiderítse, mennyire bírná a nomád körülményeket. Krigman egyhónapos kísérlete ugyan nem változtatta meg az életét, de azért észrevett magán apró változásokat: "egy hét elteltével nem éreztem magam annyira puffadtnak, mint azelőtt, teljesen kitisztult az orrüregem és hazaérkezésem után még a makacs influenzajárványnak is ellenállt a szervezetem." Mi ehhez csak annyit fűznénk hozzá, hogy nem kell feladnia nagyvárosi álomkarrierjét, de kiránduljon minél többet a családjával és figyeljen oda jobban arra is, hogy mit eszik.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra