Így védje a szemét a téli hidegben

A tél kegyetlen, ha nem vigyázunk, tönkreteszi a bőrünket, akár a szabadban vagyunk, akár a fűtött szobában. A Huffington Post szemészszakértője, dr. Brian Boxer Wachler összegyűjtötte a leggyakoribb kérdéseket.

Miért durvábbak a szem alatti táskák télen?

A magyarázat egyszerű, télen a bőrünk világosabb és áttetszőbb, mivel kevesebb napfény éri, ezért jobban meglátszanak a szem alatt, a vékony bőrrétegen áttetsző vérerek. Bizonyos esetekben a szem körüli erek megpattanhatnak és a bennük található vér kiszivárog, majd oxidálódik. Emiatt a bőr felpüffedhet, a karikák pedig még sötétebbnek és mélyebbnek látszódhatnak - olvasható a Házi Patika oldalán. A karikák és táskák másrészt azért is feltűnőek ilyenkor, mert kevesebb D-vitaminhoz jutunk, és fáradtabbak vagyunk.

shutterstock 162548666

Miért könnyezek a szabadban?

Bármitől könnyezhetünk, ami irritációt okoz, ilyen például a száraz szem. Márpedig télen a szél miatt könnyen kiszárad a szem, a könnyzacskók pedig azonnal működésbe lépnek, hogy pótolják a nedvességet. Ha unja, hogy folyamatosan törölgetni kell a szeme sarkát, akkor vegyen fel napszemüveget, sportoláshoz pedig védőszemüveget. Tapasztalataink szerint ez sem jelent 100%-os megoldást, de valamelyest jobb lesz a helyzet. Természetesen próbálkozhat szemcseppekkel is, illetve otthonra mindenképpen szerezzen be egy párásítót. Ha pedig a probléma minden erőfeszítés ellenére is fennáll és kezd nagyon zavaró lenni, akkor keressen fel egy szakorvost, mert lehet, hogy komolyabb oka van a szemszárazságnak.

A szemem is leéghet a napon?

Akár hiszi, akár nem, leéghet, a szem legalább annyira érzékeny az ultraibolya sugarak okozta káros hatásokra, mint a bőr. Az UV-sugárzás nemcsak nyári hónapokban lehet magas, hanem a hegyekben is, így ha síelni megy, mindenképpen vegyen olyan szemüveget, ami kiszűri a káros sugarakat. A szemet érő UV sugárzások nagyját a szaruhártya szűri meg, és a magas sugárzás gyulladáshoz vezethet. Ez homályos látást, szúró fájdalmat okoz és a tünetek akár 72 óráig is fennmaradhatnak. Ha felhős az ég, akkor sem szabad fellélegezni, sőt, a felhős ég mégy veszélyesebb lehet és szórt fényben is le lehet égni. A szemüvegek mellett a sildes sapka és a kapucni is jelent némi védelmet.

shutterstock 238457026

Kontaktlencsét hordok. Lehet baj belőle?

Ahogy feljebb már írtuk, a hideg és száraz levegő miatt a szem kicsit érzékenyebb, de ha valami oknál fogva attól fél, hogy ráfagy a szemére a lencse a mínuszokban, akkor megnyugodhat, ez nem fog megtörténni. Az 1980-as években kutatók körbejárták ezt a témát, és megállapították, hogy mínusz harminc fokban, erős szél mellett sem fordulhat elő. A Women's Fitness egyik szerzője viszont arra felhívja a figyelmet, hogy a kontaktlencse viselése hosszú távon szemszárazsághoz vezethet, ezért ilyenkor nem szabad spórolni a műkönnyel, szemcseppekkel és próbáljon meg minél kevesebb időt a szabadban tartózkodni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek