Ha nem hitt az otthoni munkában, most majd fog

Számtalanszor írtunk már arról, hogy miért is jó otthon dolgozni, és a Standford Egyetem legújabb kutatása is ezt bizonyítja. Akár hiszik, akár nem, sokkal hatékonyabb az, akinek nem kell bemennie a munkahelyére, hanem otthona négy fala között végezheti el a feladatait.

Egy kínai turisztikai cég, a Ctrip úgy döntött, hogy az irodák magas bérleti költsége és a nagy fluktuáció miatt adnak egy esélyt a távmunkának. Mivel ez igen komoly változás lenne, először meg akarták vizsgálni, hogy nem romlik-e majd az alkalmazottak hatékonysága, ha nem főnökeik figyelő szemei előtt kell végezniük a munkájukat.

Az utazási irodával együttműködve az egyetem szakemberei a Ctrip 255 munkavállalóját vonták be a kísérletbe, az alkalmazottak fele 9 hónapig otthonról dolgozhatott, a felének pedig továbbra is be kellett járnia. A munkavégzés helyétől eltekintve mindkét csoport azonos körülmények között dolgozott, ugyanaz volt a beosztás, a munkarend, ugyanazok maradtak a főnökeik, az informatikai háttéren sem változtattak – írja a Harvard Business Review.

A kísérlet azt mutatta, hogy az otthonról dolgozók teljesítménye nagymértékben javult a 9 hónapos kísérlet alatt: 13 százalékkal nőtt. Ez nagyrészt arra vezethető vissza, hogy egy műszak alatt időben sokkal többet dolgoztak. Az ok egyrészt, hogy kevesebb volt a szünet, szabadság és betegszabadság; másrészt pedig sokkal több hívást fogadtak adott időegység alatt. A dolgozók szerint azért voltak hatékonyabbak otthon, mert így sokkal kényelmesebb és nyugodtabb, csendesebb körülmények között tudtak dolgozni, így nyilvánvalóan több hívást is tudtak lebonyolítani.

shutterstock 97625687

A kontrollcsoportnál, vagyis akiknek továbbra is az irodában kellett dolgozniuk, nem tapasztaltak semmilyen változást. És míg náluk továbbra is olyan ütemben cserélődtek az emberek, az otthonról dolgozóknál ez drasztikusan csökkent, és persze ők sokkal elégedettebbek voltak, és nem is érezték magukat annyira kimerültnek mint kevésbé szerencsés társaik.

Ezek az eredmények természetesen meggyőzték a Ctrip vezetését, és úgy döntöttek, belevágnak, mindkét csoport tagjaival elbeszélgettek az új lehetőségekről. Bármilyen meglepő, az otthonról dolgozók fele úgy döntött, inkább visszamegy az irodába, a kontrollcsoportnak pedig csak a negyede adott esélyt az otthoni munkavégzésnek. Hogy miért? Az első csoport közül sokan magányosnak érezték magukat.

Lépésről lépésre

A kutatók szerint egyébként a távmunkát inkább a jobban teljesítő alkalmazottak választják, hiszen tudják, hogy ők az irodán kívül is megfelelően tudnak koncentrálni a feladatra. A kevésbé hatékony munkatársak pedig jobban érzik magukat a munkahelyükön, mert attól félnek, hogy komoly következményei lesznek, ha otthon olyan kísértésekkel kell megküzdeniük, mint a televízió.

Persze ahány cég, annyi szokás, annyiféle követelmény, ezért a szakértők azt tanácsolják a vállalatok vezetőinek, hogy mielőtt igent mondanának egy ilyen váltásra, 1-2 hétre teszteljék az új rendszert, mondjuk amikor legközelebb ítéletidő vagy a forgalomkorlátozások miatt szinte lehetetlen bejutni az irodába.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek