Így vészelheti át a hosszú megbeszéléseket és értekezleteket

Rendszeresen elkalandoznak a gondolatai a meetingeken, le se tudja tenni a telefont a kezéből, alig bírja nyitva tartani a szemét? Ez előbb-utóbb visszaüthet. Szerencsére itt van néhány tipp, ami segíthet megoldani ezt a problémát.

1. Jegyzeteljen!

Emlékszik még, hogy mennyivel gyorsabban telt az idő, ha óraközben jegyzetelt? Ez a taktika nemcsak a középiskolában vagy az egyetemen működik, hanem a hosszúra nyúlt megbeszélésekre is vonatkozhat. Persze nem kell szolgamód leírni minden mondatot a prezentációból, inkább olyan dolgokat firkáljon le, amelyeknek utána kell néznie, a feladatokat, amelyek önnek kell elvégeznie, egy ötletet, ami a megbeszélés közben jutott eszébe, vagy bármilyen kérdést vagy véleményt, amit szeretne megosztani másokkal, ha az előadók befejezték a mondanivalójukat. Ha nincs mit jegyzetelni, akkor pedig rajzolgasson, ez is több a semminél.

shutterstock 162412391

2. Szóljon hozzá!

A meetingek alatt részben azért kapcsol ki az agy, mert nem veszünk aktívan részt a beszélgetésben. Persze nem mindenkinek van mersze felszólalni sok ember előtt. Ha bátortalan, próbáljon meg az elején hozzáfűzni valamit apróságot, és így könnyebb lesz később is csatlakozni a beszélgetéshez. Ne szégyelljen kérdezni, ha valamit nem ért, ha valami nem tiszta, mert könnyen lehet, hogy másnak is hasonló problémája van, csak ő sem meri feltenni a kérdést.

3. Fusson neki újra!

Hiába jegyzetel vagy tesz fel kérdéseket, így is lehet, hogy elkalandoznak majd a gondolatai. Ilyenkor nem tehet mást, próbáljon meg ismét fókuszálni. Nézzen arra, aki beszél, próbáljon odafigyelni minden szóra, és jegyezze le a kulcsszavakat, mondatokat. Idővel állítólag egyre könnyebb lesz visszazökkennie. Állítólag az is segít, ha minden újdonságba belekapaszkodik, amit hall, és szakértők szerint trenírozni is lehet az agyat arra, hogy a hétköznapi, egyszerű dolgokban is meglássa a különlegeset. Ha a téma nem elég izgalmas, akkor a beszélőre is koncentrálhat. Amit Sood, aThe Mayo Clinic Guide to Stress-Free Living című könyv szerzője szerint képzelje el, hogyan is nézett ki az előadó kétévesen, vagy hogyan fest majd idős emberként - elég formabontó ötlet, de attól még működhet persze. Sood szerint persze nem szabad az egész megbeszélés alatt az ilyen részleteket kutatni, mert akkor elragad a képzeletünk, és ismét ott vagyunk, ahol part szakad. 

4. Passzoljon!

Ha rendszeresen előfordul, hogy semmi olyan téma nem merül fel, ami érinti, amihez hozzá tudna szólni, amihez önre is szükség van, akkor próbáljon beszélni a felettesével, hogy milyen más megoldás létezik. Ha mindenképpen számítanak a jelenlétére, akkor vigyen be magával egy kis munkát a tárgyalóba, így senki nem vetheti a szemére, hogy lusta lenne és csak melegedni jár be a munkahelyére.

shutterstock 184679807

5. Legyen kipihent és jóllakott!

Kevésbé lesz nyűgös és fáradt a munkahelyén,ha eleget alszik, és így az értekezleteken sem akar majd elbóbiskolni. Ha reggel nem tud magához térni, tornázzon pár percet, ha pedig ideges, amiért fel kell szólalnia, meditáljon egy kicsit - olvastuk a Lifehacker oldalán. Ha korgó gyomorral ül a tárgyalóasztalnál, szintén nem tud majd rendesen figyelni, ahogy persze a teli gyomor sem segít, az arany középútra kell ebben az esetben is törekedni: a meeting előtt egyen csak gyümölcsöt, zöldséget és egyéb egészséges rágcsálnivalókat – írja a US News egészségügyi rovata. Ja, és persze vigyen be magával vizet, sőt, kávét is, ha nem bírja koffein nélkül.

6. Szellőztessen!

Akármilyen nagy is a tárgyaló, ha sokan ülnek ott sokáig, egy idő után elhasználódik a levegő, amitől kevésbé tudnak majd koncentrálni a résztvevők. A megoldás: néha nyissanak ablakot és lehet, hogy az utcáról fel- illetve beszűrődő zaj is segít majd ébren maradni - tanácsolja a Wikihow.

7. Mozogjon!

Kisebb az esélye annak, hogy elbóbiskol, ha ficereg, mocorog, dobol az asztalon vagy forog a székével - persze mindezt csak olyan intenzitással, ami még nem zavaró. Ha már nagyon nem bírja, akkor pedig menjen ki a mosdóba, akkor is, ha éppen nem kell. Ha ez sem segít, akkor masszírozza meg a kezét a hüvelyk és a mutatóujja között, vagy a nyakát, esetleg a homloka két oldalát - ezek olyan reflexiós pontok, melyek a felfrissülést segítik.

shutterstock 191690525

8. Használja ki a szüneteket!

Az agy számára nagyon kimerítő egy vagy másfél óránál tovább figyelni. Ha két prezentáció között van egy kis ideje, akkor ne a munkával foglalkozzon. Keressen egy kicsit szórakoztató témát, amiről beszélgethetnek a többiekkel és ne felejtsen el sétálni egy kicsit, ugyanis nem egészséges sokáig egy helyben ülni, és a járkálástól nemcsak a végtagjaiban indul meg a vérkeringés, hanem a feje is frissebb lesz.

9. Tegyen jó benyomást!

Tényleg ennyire fontos, hogy ne ábrándozzunk megbeszélés közben? Igen, mert akkor is, ha nincs sok mondanivalója, vagy csak megfigyelőként van jelen, a többiek tudatosan vagy tudattalanul is figyelni fogják, hogy mit csinál. Vagyis fontos, hogy az egész meeting alatt pozitív legyen a kisugárzása, látszódjon önön, hogy érdeklődik. „Üljön egyenesen! Figyeljen arra, aki beszél! Mosolyogjon! Fejezze ki elismerését bólogatással! Így a többiek is tudják, hogy nemcsak testben van jelen, hanem aktív és lelkes résztvevője a megbeszélésnek” – olvasható a Dumb Little Man oldalán.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek