Már megint édességre fáj a foga? Nem véletlenül.

Ha megkérdezné ismerőseit, milyen ételeket kívánnak meg gyakran, biztosan lenne köztük olyan, aki habozás nélkül rávágná, hogy csokoládét, mert az boldoggá teszi, és olyan is, aki a sós nassokért rajong. Engem például válogatós édesszájúnak tartanak; nem feltétlenül a csokik vagy a sütik a gyengéim, inkább a krémes, gyümölcsös, túrós és vaníliás finomságokra utazom. Azért megnyugtató, hogy az ilyen sóvárgásokkal nem vagyok egyedül... 

A kanadai McMaster Egyetemen végzett kutatás szerint a megkérdezett női hallgatók 97%-a, míg a férfiak 68%-a számolt be bizonyos ételek utáni rendszeres vágyról függetlenül attól, hogy a stressz, a megszokás vagy a monoton étrend állt a tünet hátterében.

shutterstock 183368096

Többek között agyunk jutalomközpontja, valamint a memóriáért és az érzelmekért felelős területei, és persze a megszokás okolható azért, hogy szinte a semmiből ránktör kedvenc rágcsálnivalónk, egy bizonyos ízű vagy állagú étel utáni vágy. A sóvárgás lelki okairól és következményeiről már írtunk korábban, és arról is, hogy mi minden befolyásol minket akkor, amikor a hirtelen érkező inger miatt nem tudunk a feladatunkra összpontosítani. De azt is tudja, hogy mit üzen az agya akkor, amikor egy bizonyos ételt vagy ízt kíván meg?

A természetes kiválasztásnak köszönhetően szervezetünk mindig tudja, hogy mire van szüksége - éppen ezért figyelmeztet minket -, de ez nem azt jelenti, hogy minden esetben engedjünk a hamburger vagy a pizza kísértésének. Sajnos az elkényelmesedett életmód és a szokás hatalma miatt rengeteg feldolgozott, tápanyagban és vitaminokban szegény élelmiszerrel terheljük túl a szervezetünket. Ha éhségérzet vagy sóvárgás során megfigyeljük testünk jelzéseit, megtanulhatunk okosan nassolni és a szükséges tápanyagokat a megfelelő formában magunkhoz venni - mondja szakértőnk, Tarnai Irén dietetikus.

Magas cukortartalmú ételek

Az édességek utáni sóvárgás lehet kimondottan a szén-, a króm-, a foszfor- vagy a triptofánhiány jele, de a szervezet általánosságban véve ilyenkor az alacsony vércukorszint helyreállítása érdekében jelez. Ha ezen egy nagy adag fagylalttal vagy süteménnyel próbál segíteni, azzal csak a vércukorszintje jojózását fogja előidézni, ami – nem titok – hosszú távon a kettes típusú diabétesz kialakulásához vezet.

Érdemes friss gyümölcsöket, krómban gazdag brokkolit vagy szőlőt, magas foszfortartalmuk miatt gabonaféléket, zöldségeket, tejtermékeket vagy csirkehúst választani, a kénhiányt káposzta, retek, vagy karfiol, a triptofánhiányt pedig mazsola, édesburgonya, sajt vagy spenót fogyasztásával pótolni.

Ha kimondottan csokoládéra fáj a foga, akkor nem biztos, hogy csak a boldogsághormonok felszabadítására, hanem magnéziumra is szüksége van. A táplálkozási szakértők szerint a föld lakosságának 80%-a bizonyos szintű magnéziumhiányban szenved, így nem csoda, hogy olyan népszerű gondűző a csokoládé. Ha szereti a zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat vagy a magas kakaótartalmú étcsokoládét, akkor jobb, ha inkább ezekből nassol.

shutterstock 126975320

Íme egy finom és egészséges alternatíva arra, ha valami édességre vágyik: keverjen zabkorpát egy pohár kefírbe vagy joghurtba, hagyja fél órán át állni, majd ízlés szerint gyümölcsökkel és egy kis mézzel ízesítve fogyassza el. Minél változatosabban táplálkozik, annál több hasznos ásványi anyag, vitamin és tápanyag szívódik fel a szervezetében, ami természetesen a közérzetén is meglátszik majd.

Ha nem tud lemondani a péksüteményekről és tésztás ételekről, válassza az összetett szénhidrátokat tartalmazó, magas rosttartalmú és teljes kiőrlésű termékeket (durumtészta, tönkölykenyér, barna rizs). Tudta, hogy a nitrogéntartalmú fehérjék hiányának első jele az édességek megkívánása? Mivel a szénhidrátokkal szemben a fehérjék nem ugráltatják a vércukorszintünket, ezért ilyenkor a halfélék, a magvak és hüvelyes növények tökéletes alternatívák lehetnek.

Sós ételek

Előfordul, hogy fáradtság és kimerültség esetén szénhidrátok mellett sós ízekre vagy épp zsíros ételekre vágyunk. Az antistressz hormonként is ismert kortizolt termelő mellékvese - amelynek mirigyei kedvelik a sót - kimerülésének köszönhetően erre az ingerre célszerű olyan egyszerű szénhidrátokat, sót vagy koleszterint tartalmazó ételek fogyasztásával reagálni, amiket a páros szerv képes gyorsan hasznosítani. A sültburgonya és a chipszek mellett azonban kloridot kecsketejből és zsírban gazdag halakból, szilíciumot pedig kesudióból, földimogyoróból és mandulából is nyerhetünk. Ha éppen a sóvárgás-nassolás-bűntudat ördögi köre borítja ki, az se baj, ha rágcsálás helyett inkább meditálássál vagy légzőgyakorlatokkal űzi el a stresszt.

Olajos vagy zsírban gazdag ételek

Lehet, hogy egyszerűen rajong az olajban sült fogásokért, de ha csak újabban kívánja a zsírosat, akkor esélyes, hogy tudat alatt kalciumra vadászik, amire nemcsak a csontozatnak, de a szívnek, az izmoknak és az idegrendszernek is szüksége van a megfelelő működéshez. Kalciumot a tejtermékeken kívül sok levélzöldségben is megtalál, sőt bátran használhatja ízesítésre a mákot, a szezámmagot és a petrezselymet.

shutterstock 115148308

Vörös húsok

A vashiány ellenszere valóban lehet a szték, a hamburger vagy a marhapörkölt, de aki ezeket rendszeresen és nagy adagokban eszi, a vas-, cink- és fehérjepótlás mellett számolhat keringési zavarokkal és szívproblémákkal is. Az American Journal of Epidemology szerint egyébként a menzesz alatti nagyobb mértékű vashiány még inkább súlyosbítja a nők PMS tüneteit. Tudta, hogy a spenótnak, a hüvelyes zöldségeknek, vagy az aszalt szilvának, a fügének és más szárított gyümölcsöknek is magas a vastartalma?

Sajtos ételek

Egy tál sajtos makaróni vagy pizza utáni erős sóvárgás szintén a zsírsavak hiányának jele lehet. Kutatások bizonyítják, hogy az omega-3 zsírsavak csökkentik olyan krónikus megbetegedések kialakulásának kockázatát, mint az ízületi gyulladások, daganatok vagy szívproblémák. A változatosság kedvéért azonban jobb, ha nem mindig a gyorskajára esküszik, hanem beiktat étrendjébe vadon élő lazacot, nyers diót, lenmagolajat és őrölt lenmagot is.

Értse meg, hogy nem éhes!

Nehéz elhinni, de az ételek utáni sóvárgás mögött legtöbbször dehidratáltság áll, amit éhségként értelmezünk. Egyes számítások alapján az emberek 75%-a krónikusan dehidratált, ezért ahelyett, hogy a dugicsokik után kutat, fogyasszon inkább egy pohár vizet, majd fél óráig kösse le magát valamivel. Meglátja, hogy az esetek többségében megszűnik a sóvárgás, hiszen ilyenkor nem is éhesek, csak szomjasak vagyunk.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra