A joghurtevés jó a lelkének is

A szakemberek az elmúlt években egyre több figyelmet fordítanak arra, hogy a bélben élő baktériumok milyen hatással vannak az emberi agyra és persze fordítva. Eddig többségében állatokon végzett vizsgálatokkal próbálták igazolni az összefüggést, ezért jelent nagy lépést az Oxfordi Egyetem neurobiológusainak munkája, aminek eredményeit a Psychopharmacology folyóiratban publikálták.

Kiderítették ugyanis, hogy a prebiotikumok, vagyis azok a készítmények, amelyek segítenek helyreállítani, megtartani az egészséges bélflórát, az embereknél is enyhítik a szorongásos tüneteket – írja a Huffington Post. "A prebiotikumok olyan szénhidrátok, amelyek elősegítik a jótékony baktériumok szaporodását, táplálékul szolgálnak a bélben élő jó baktériumoknak" – nyilatkozta az oxfordi kutatás egyik vezetője, dr. Philip Burnet.

shutterstock 103390355

"Rendszeresen panaszkodnak a pácienseink, hogy egészen addig nem voltak depressziós vagy szorongásos tüneteik, amíg rendben volt az emésztésük. A kutatásunk szerint az agy és az emésztőrendszer kölcsönösen hat egymásra" – nyilatkozta a kutatást vezető szakember, dr. Kirsten Tillisch.

A kutatók 45, 18 és 45 év közötti felnőttet kértek meg arra, hogy három héten keresztül rendszeresen fogyasszanak prebiotikumokat. Persze a tesztalanyok egy része csak placebót kapott. A három hét leteltével a szakemberek különböző tesztekkel vizsgálták, hogy a kutatásban résztvevők hogyan dolgozzák fel az érzelmi tartalmú információkat.

A placebós csoporthoz képest azokat, akik prebiotikumot kaptak, nem érdekelték annyira a negatív információks inkább a pozitív dolgokra koncentráltak. A szakemberek pedig ebből azt a következtetést vonták le, hogy a második csapat a kontroll csoporttal szemben nem szorongott annyira negatív helyzetekben. Ugyanez tapasztalható egyébként azoknál is, akik szorongáscsökkentő szereket vagy antidepresszánsokat szednek. És ez nem minden, a kutatók szerint reggelente alacsonyabb volt a stresszhormon, vagyis a kortizol szintje a prebiotikumokat fogyasztó tesztalanyoknak.

shutterstock 110743415

Persze a kutatás még nagyon az elején tart, és hiába ígéretesek az eredmények ugyan ígéretesek, Burnet szerint a hagyományos kezelést nem lehet majd kiváltani a prebiotikumokkal, de kiegészítő terápiának megfelelőek lehetnek. "Segíthetnek a mentális betegségek kezelésében, és akkor is hasznosak lehetnek, ha a problémák miatt szedett gyógyszerek hosszútávon táplálkozási zavarokhoz vezetnek" – tette hozzá.

A UCLA szakemberei egyébként már tavaly kimutatták, hogy megváltoznak a mentális funkciók azok a nőknél, akik rendszeresen ettek joghurtot, vagy rendszeresen fogyasztottak prebiotikumokat. Más kutatók pedig egérkísérletekben bizonyították, hogy a bélflóra megváltoztatásával csökkenthető a szorongás.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek