Öt dolog, aminek semmi keresnivalója az ágyban

Többször is írtunk már arról, hogy mik a jó és pihentető alvás feltételei. A Huffington Post cikke nyomán most összeszedtünk pár olyan szabályt, amit tényleg nem lehet elégszer elismételni: mik azok, amiknek tényleg semmi helyük körülöttünk alváskor.

1. A házi kedvenceknek

Vannak, akik a házba sem engedik be a háziállataikat, vannak, akiknél bemehetnek ugyan a hálószobába, de az ágy már tiltott terület. És persze vannak, akik kifejezetten szeretik, ha kedves, szőrös négylábújuk melléjük gömbölyödik. Pedig az csak egy dolog, hogy akár fel is ébredhet, akárhányszor kutyája vagy macskája megmozdul, de a bundájukon megtapadt por, pollenek és egyebek allergiás reakciót is kiválthatnak ki, és hát lássuk be, nem is túl higiénikus együtt aludni velük a kórokozók miatt sem. Persze nagyon kicsi az esélye, hogy egy egészséges immunrendszerű gazda bármit is elkap a kedvenceitől, de akinek nem olyan erős a védekezőrendszere, jobb, ha a megelőzést (és idomítást) választja.

shutterstock 131668274

2. Az  ételnek

Nagyon figyelmes dolog, ha valaki ágyba hozza a reggelit és az esti tévézés közben is jóleshet nassolni valamit, de sajnos higiéniai okokból mindkettőt mellőznie kellene. A morzsák és az egyéb maradékok ugyanis vonzzák a különböző lényeket a hangyáktól kezdve a legyeken át egészen a csótányokig. Ha pedig mégsem bírja megállni, hogy ne egyen az ágyban, akkor bizony három naponta cserélni kell a lepedőt. Kadi Dulude, az egyik New York-i vegytisztító tulajdonosa szerint egyébként sokat segíthet, ha kivisszük a tévét a hálószobából: ez nemcsak azért fontos, mert tévé mellett nem lehet pihentetően aludni, hanem mert egyszerűen kisebb lesz a kísértés a nassolásra is.

shutterstock 191780315

3. A könyveknek

Rendben, nincs tévé, akkor ugye egy kis olvasás belefér? Nem, sajnos a szakértők szerint a könyveket is száműzni kell az ágyból. Bármit olvas ugyanis, legyen az krimi, szerelmi történet, kalandregény, az agya nem tud kikapcsolni, főleg, ha annyira jó a mű, hogy le se tudja tenni. Persze bármilyen hasonló, érzelmi és értelmi aktivitást igénylő feladat tiltólistás. Arról nem is beszélve, hogy az olvasáshoz fény kell, ami gátolja az elálmosodásért felelős (és félhomályban, sötétben termelődő) melatonin képződését, így ettől is nehezebb lesz elaludni. Természetesen ha nem viszi túlzásba és nem az ágyban teszi, akkor nyugodtan olvasson este, mert többeknek tényleg lenyugtatja az elméjét és segít kikapcsolni - csak ne közvetlenül elalvás előtt kerítsen rá sort.

shutterstock 163513769

4. A telefonjának

Számtalanszor írtunk már arról, mennyire fontos a pihentető alvás érdekében, hogy a telefon is megfelelő távolságban legyen. Semmi baj nincs azzal, ha a telefonja ébreszti önt, amennyiben meg tudja állni, hogy ne nyomogassa folyamatosan elalvás előtt. Persze még így is előfordulhat, hogy éjszaka felneszel rá, hogy új üzenete, értesítője, levele érkezett, szóval ha nem kapcsolja ki a telefonját, érdemes legalább repülőgép üzemmódba tenni, amivel minden fény, hangjelzést és a vibrálást is kiiktatja. Ugyanis már az is rossz hatással van az alvásra, ha nincs ugyan hangjelzés, de egy pár pillanatra felvillan a kijelző - az meg még inkább, ha meg is nézi, mi a kapás. „Különböző kutatások szerint ennyi fény is negatívan befolyásolja a melatonin termelését, így nem lesz olyan pihentető az éjszaka” – int óva Sammy Margo alvásszakértő. Mit lehet tenni? Hagyja a készüléket a másik szobában vagy állítsa át repülőgép üzemmódra!

shutterstock 117389131

5. Mindennek, aminek köze van a munkához

Ha a telefon nem maradhat, akkor ugye tablet és laptop sem, de a kinyomatott iratokat is hagyja csak szépen az íróasztalon. Egy amerikai felmérés szerint a fiatal munkavállalók 80 százaléka viszi be a munkáját az ágyba, ami nem jó, hiszen így a hálószóbához egy teljesen más tevékenység kapcsolódik majd az eredeti funkciója helyett. Ha pedig nem elég pihentető az alvás,nem is tud olyan hatékony lenni, szóval hosszú távon mindenképpen megéri száműzni a munkát ebből a helyiségből.

shutterstock 156216776
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek