A könyv, amitől minden paleós agyvérzést fog kapni

Paleóval mindent el lehet adni, ez az elmúlt évek nagy felfedezése. Nemhiába jönnek ki egymás után a könyvek, gyorsabban kerülnek ki a nyomdából, mint a fast fashion üzletek új kreációi a boltokba. Chris Kresser: Paleolit kódolás személyre szabva című könyve is újdonság, nagyszerű ajándék karácsonyra: látványos és vastag, könnyen emészthető megfogalmazással, viszonylag olcsón, de ez eltörpül mindazon tudás mellett, amit 3400 forintért kapunk.

139433154
bookline.hu

Kresser ötlete mindössze annyi volt, hogy bevezette a személyre szabott kódolást, ami mindössze annyit jelent, hogy egy önbevalláson alapuló teszt alapján eldönti, van-e immunbetegségünk, vércukorszint és/vagy súlyproblémánk, vagy nincs. 

Maga a diéta, ami hangsúlyozottan nem a fogyókúráról szól, hanem a gyógyulásról, három szakaszra oszlik. Az első 30 nap a legkeményebb, aztán jön még két fázis, amiben nincs annyira korlátozva az ehető ételek köre.

Az első szakaszban a szabadon fogyaszható ételek mellé bekerülnek a mértékkel fogyaszható ételféleségek és természetesen a szigorúan kerülendők is. Ezekben akadnak a paleóban szokatlan érdekességek, az éttermi ételek például egy kategória, holott egy étteremben például lehet salátát és vörös húst is enni, és így persze mindkettő engedélyezett.

A korlátozások pedig annyira lazák, hogy – hithű paelósok itt kapaszkodjanak meg – Kesser engedélyezi a tejföl, a vaj és a zsíros tej fogyasztását, a krumpli meg már csak ráadás a dolgokra. Nem, ez nem vicc, komolyan ezt írják, sőt a rizs és egyes gabonafélék is engedélyezettek lesznek bizonyos időponttól.

Egyértelmű hanyagságnak tűnik, hogy a könyvet bár lefordították, de valamiért a magyarítás elmaradt, ezért kapunk egy hosszú listát olyan transz-zsírsav tartalmú élelmiszerekről, amelyek Magyarországon persze nem kaphatóak. Hasonló a helyzet az alapanyagok egy részével, melyek helyett nem adnak hazai piacra szabott alternatív ajánlatot.

Ráadásul a könyv nem csupán egy étrendi ajánlástömeg, az Építsd újra az életed! című részben olyan fejezetek várják az embert, mint "hogyan mozogj úgy mint őseink", "aludj mélyebben", és "tanuld meg kezelni a stresszt". Ezt száz oldalon keresztül képes részletezni, én már csak ezért is felnézek a szerzőre. Ebben részben kaphatunk tanácsokat arra vonatkozóan is, hogyan csökkentsünk a paleo életmód költségeit, milyen étteremben mit érdemes enni, vagy hogy mely betegségek esetén mennyire kell lemondani egyes élelmiszerekről.

Kedvenc részem mégis a paleobarát munkahely koncepció, melynek lényege, hogy fapados munkaasztalt használjunk, vagy hogy munka közben gyalogoljunk folyamatosan. B verzió az álló munkaasztal, ami hasonlóan nem tűnik túl reális vállalásnak, bár tény, hogy az ülő életmód egyre inkább hangsúlyozott veszélyei miatt újabban növekvő trend ilyennél dolgozni. Mindehhez jön még a mezítlábas futás. A lényeg, hogy a szerző szerint a nap felét állva kell tölteni, és naponta legalább 10000 lépést gyalogolni.

A kalóriaszámlálást sem ússzuk meg, legyen erős: ha fogyni akar, akkor kénytelen lesz erőteljesen visszafogni a szénhidrát bevitelét – annyira, hogy 2600 kalóriás étrend mellett ez ne legyen több, mint napi 65 gramm. Szerencsére van jónéhány sikertörténet is a könyvben, így lesz motiváció, mindenki meggyógyul 30 nap alatt, csak ennyivel tudjuk bíztatni.

Az elméleten túl kapunk egy hétnapos étrendet is receptekkel, amelyben  egyrészt van pár könnyen megvalósítható és elérhető élelmiszer, másrészt olyanok, mint a tarógyökér, a makktök vagy a zöld fözőbanán, a kaffer lime levélről nem is beszélve. Persze ez nem azt jelenti, hogy egy receptet sem lehet elkészíteni különleges hozzávalók nélkül, szerencsére van pár olyan könnyen összedobható is, aminél a homlokunkra csapunk, hogy ez miért nem nekünk jutott az eszünkbe.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra