Napi 15 perc edzés ötödével csökkenti a mellrák kockázatát

Sok kutatót foglalkoztat, hogy az életmód milyen mértékben csökkenti a daganatos megbetegedések, például a mellrák kialakulásának veszélyét. Francia kutatók 37 vonatkozó kutatás eredményét összegezték, és megállapították, hogy azoknál a nőknél (kortól és súlytól függetlenül), akik változókor után is naponta egyórányi intenzív testmozgást végeznek, 11 százalékkal csökken a mellrák kockázata. Tim Key, az Oxford Egyetem munkatársa és kollégái a National Cancer Research Institute konferenciáján szintén kedvező eredményekről számoltak be a témában, bár szerintük további vizsgálatokra van még szükség ahhoz, hogy elméletüket igazolják.

Az Oxfordi Egyetem kutatói 126 ezer olyan nőt vontak be a kutatásba, akik már túl vannak a változókoron. A résztvevőknek mindentel kellett árulniuk az életmódjukról, azaz, hogy hány kilót nyomnak, mennyit edzenek, miket esznek-isznak, vannak-e káros szenvedélyeik és így tovább. A hároméves utánkövetési időszak alatt közel 1000 nőnél diagnosztizáltak mellrákot. Az eredmények alapján azoknál a nőknél, akik hetente háromszor végeztek valamilyen testmozgást, 21 százalékkal kisebb volt a rák kockázata, mint azoknál, akik nem edzettek.

shutterstock 220946155

A legaktívabb résztvevők bevallásuk szerint naponta átlagosan 15 percnyi intenzív testmozgást végeztek (pl. futás), de van, aki ennél többet is (a sétán és egyéb visszafogottabb mozgásformákon kívül). A legkevesebbet mozgók velünk ellentétben semmi kicsit is megerőltetőt nem csináltak, bár némi - kevésbé intenzív - testmozgást időnként ők is végeztek. Sajnos az is kiderült, hogy a legmagasabb testszírszázalékkal rendelkező alanyoknál 55 százalékkal nagyobb a betegség kialakulásának veszélye, de az oxfordi kutatók szerint ők is tehetnek annak érdekében, hogy ez az arány sokkal kisebb legyen, és a rendszeres testmozgás pozitív hatása náluk is érzékelhető.

Önmagában az természetesen nem újdonság, hogy a túlsúlynak ilyen következménye is lehet. A kutatók szerint ennek az az oka, hogy a nagyobb testzsírnak köszönhetően megnő az ösztrogénszint, ez pedig kedvez a tumorok növekedésének. És már azt is gyanítják egy ideje, hogy a testmozgás a menopauza után csökkenti a mellrák kialakulásának veszélyét, de azért van új fejlemény is, ami az oxfordi csapatnak köszönhető.Tim Key, a Cancer Research UK munkatársa szerint azért is különösen érdekes ez a kutatás, mert reményt nyújthat minden alkatú és testsúlyú nő számára, hiszen a testmozgás pozitív hatása nemcsak azzal hozható összefüggésbe, hogy az aktívabb nők soványabbak is.

"Egyelőre nem tudjuk, hogy a testmozgás pontosan hogyan csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, de egyes kutatások szerint kedvező irányban változtatja meg a hormonszintet" – tette hozzá Key, aki szerint további vizsgálatokra van szükség. A szakértő szerint sosincs késő életmódot váltani, igaz, előnyben vannak azok, akik már fiatalon is egészségesen éltek, hiszen ők korábban is nagyobb hangsúlyt fektettek a megelőzésre.

Oszd meg másokkal is!
Mustra