Már egy szelet kenyérrel letudja a teljes napi sóadagját

Tudta, hogy a világ lakosságának háromnegyede a javasolt sómennyiség kétszeresét fogyasztja el naponta? Mi magyarok is gyakran használjuk a sószórót, a legtöbb nátrium mégsem a főzés, hanem a gyári feldolgozás alatt kerül a (fél)kész ételekbe.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2009-es vizsgálata szerint a felnőtt lakosság feldolgozott élelmiszerekből származó sóbevitelének több mint egyharmadáért a kenyérfélék, közel egynegyedéért a húskészítmények és kb. 10 %-áért a zöldségkonzervek és savanyúságok felelősek.

Mivel nem győzzük hangoztatni, hogy mennyire ártalmas ez az egyszerű ízfokozó az emberi szervezet számára, összegyűjtöttük azokat a hazai szupermarketekben kapható élelmiszereket és legnépszerűbb ételcsoportokat, amiknek a sótartalma ijesztően magas. Vegyen egy pillantást a listára és döntse el, mi az, amit szanálnia kell a konyhájából.

1. Kenyérfélék, pékáruk

shutterstock 124773895

A kereskedelmi forgalomban lévő kenyerek több mint egyharmada nem felel meg a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának, a sótartalmuk határérték feletti, ezért a pékek feladata, hogy az év végére tíz százalékkal csökkentsék a kenyerek sótartalmát. Az OÉTI megállapította, hogy tíz deka kenyér sótartalma 0,8-3,2 gramm között változik, vagyis már egyetlen szelet kenyér elfogyasztásával több sót esznek a vásárlók, mint ami a WHO által ajánlott teljes napi sómennyiség (felnőttek számára ez napi 5 gramm sót jelent, ezzel szemben a magyar férfiak 17,5 grammot, a nők 16,5 grammot fogyasztanak belőle naponta!). Ez alól nem jelentenek kivételt a teljes kiőrlésű termékek sem.

Termék megnevezése Gyártó vagy forgalmazó Kiszerelés (g) Sótartalom (g/100g)
Szezámos, mákos pogácsa Lipóti Pékség (2010) - 3,4
Spar - Pizzás csiga Spar Mo. Kereskedelmi Kft. (2013) - 3,1
Juhtúrós leveles pogácsa Spar Mo. Kereskedelmi Kft. (2013) - 2,9
Princess Pékség pogácsa (2013) - 2,7
Coop - Rozslánggal készült kenyér (2009) 1000 0,8 (legkevesebb)

2. Húskészítmények

shutterstock 152630690

A Circulation című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a feldolgozott húsok fogyasztása 42 százalékkal növelheti a szívbetegségek és 19 százalékkal a 2-es típusú, felnőttkori diabétesz kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor a kutatók nem tapasztaltak ezekre a betegségekre emelkedett kockázatot azoknál, akik feldolgozás nélkül fogyasztottak vörös húsokat, például marha-, sertés- vagy birkahúst. A feldolgozatlan vörös húsok és a feldolgozott húsok hasonló mennyiségben tartalmaztak telített zsírokat, viszont a feldolgozott húsokban mintegy négyszer több nátriumot és 50 százalékkal több nitrát-tartósítószert találtak. A kutatás vezetője, Renata Micha szerint ez arra utal, hogy kevésbé a zsírtartalom, annál inkább a só és tartósítószer nagy mennyisége okozza a szívkockázat növekedését.

A húskészítmények, felvágottak esetében tíz dekagrammonként 1,2-5,2 gramm között ingadozik a sótartalom. Nem csoda ez a magas arány, hiszen a nátrium-nitrit hozzáadása nélkül a húsok hamar megromlanának.

Termék megnevezése Gyártó vagy forgalmazó Kiszerelés (g) Sótartalom (g/100g)
Rex Ciborum - Füstölt, pácolt, szeletelt pulykamell Merian Foods Kft. (2011) 90 5,2
Börger szalámi Zimbo Perbál Kft. (2010) 80 4,7
Zimbo Árpád kolbász, érlelt Zimbo Perbál Kft. (2011) 100 4,3
Füstölt főtt tarja Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. (2011) - 3,9
Libamájblokk Merian Orosháza Zrt. (2009) - 1,2 (legkevesebb)

3. Sajtok

shutterstock 117291487

A sajtok - különösen a márványsajt, a krémfehér sajt és a feta sajt – sótartalma is kimondottan magas, és persze minden olyan ételé is, ami sajt nélkül mit sem ér: pizza, lángos, spagetti. Amiben viszont az OÉTI listája szerint a legkevesebb só van, azt már nem is sajtnak, hanem Szendvics szeletnek nevezik...

Termék megnevezése Gyártó vagy forgalmazó Kiszerelés (g) Sótartalom (g/100g)
Castello - Danish Blue-Cheese Arla Foods Amba (2011) 100 3,8
Profi - Krémfehér Sajt SOLE-MiZo Zrt. (2009) 250 3,5
S Budget - Trappista sajt Tolnatej Zrt. (2013) - 3,1
Füredi trappista sajt, korong Tesco-Global Áruházak Zrt. (2013/I.) - 2,7
CBA - Szendvics szelet ERU Hungária (2009) 125 0,7 (legkevesebb)

4. Levesek

shutterstock 135513299

Egy tányér húslevesre nem mondhatja senki, hogy egészségtelen, de csak akkor, ha természetes hozzávalókkal ízesítjük. A leveskockák és levesporok sótartalma ugyanis akár hatvan százalék is lehet! Nem beszélve ezek olyan további adalékanyagairól, mint a hidrogénezett növényi zsír, a térfogatnövelők, vagy a sűrítőanyagok. "A por alapú termékek az egészséges táplálkozás irányelvei szerint csak alkalmanként, speciális helyzetekben tervezhetők be az étrendbe, mert összetételük nem mindig felel meg az egészséges táplálkozás alapelveinek, továbbá általában nagy a zsír- és sótartalmuk. Abban az esetben, ha levesport vagy -kockát használunk, feltétlenül olvassuk el a tápanyag-összetételre vonatkozó információkat, és a kisebb sótartalmút válasszuk, vagy legalább tegyünk bele kevesebbet az előírtnál" - javasolja Hartmann Eszter dietetikus.

Termék megnevezése Gyártó vagy forgalmazó Kiszerelés (g) Sótartalom (g/100g)
Leves Mester - Májgombócleves csigatésztával HügliFood s.r.o. (Csehország) (2011) 60 19,0
Maggi - Marhahúsleves alap Nestlé Hungaria Kft. (2011) 2000 58,2
Coop - Tyúkhúsleveskocka 2009 60 49,9
Knorr - Brokkolikrémleves Unilever Magyarország Kft. (2011) 2000 13,7
Knorr - Bögrés leves - Zöldborsókrémleves pirított zsemlekockával Unilever Magyarország Kft. (2011) 21 7,4 (legkevesebb)

5. Ételízesítők, szószok

shutterstock 175319777

Ezek a termékek tartalmazzák a legtöbb hozzáadott sót, de szerencsére egyre több helyen kapni csak szárított fűszernövényekből készült nátriumszegény mixeket. “Vásárlásnál érdemes azokat a termékeket és fűszereket (bazsalikom, majoránna, curry, kakukkfű, fokhagyma) választani, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott sót. Ezekkel is remekül lehet helyettesíteni a már megszokott ételízesítőket, és néhány hét elteltével hozzászokik a szervezetünk a kevésbé sós ízekhez” – mondta a Díványnak Henter Izabella dietetikus, egészségügyi menedzser. A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint nátriumszegény vagy sószegény az az étel, aminek nátriumtartalma legfeljebb 0,12g/100g, kifejezetten nátrium- vagy sószegény egy termék, ha annak nátriumtartalma száz grammonként nem haladja meg a 0,04 grammot, és nátriummentesnek vagy sómentesnek nevezhető az étel, ha a nátriumtartalma maximum 0,005g/100g.

Termék megnevezése Gyártó vagy forgalmazó Kiszerelés (g) Sótartalom (g/100g)
Delikát - Ételízesítő Unilever Magyarország Kft. (2011) 75 69,4
Maggi - Ízvarázs Nestlé Hungária Kft. (2009) 120 68,2
Spar - Ételízesítő Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. (2013) 250 65,1
Knorr - Kapros saláta dresszing Unilever Magyarország Kft. (2011) 10 24,0
Knorr - Édes- savanyú mártás Unilever Magyarország Kft. (2010) 525 0,6 (legkevesebb)

6. Chipsek, sós snackek

shutterstock 146358917

Az elmúlt években a chipsadónak köszönhetően hazánkban 25%-kal csökkent a sós krékerek fogyasztása, és a korábbi vásárlók 7-10 százaléka teljesen felhagyott azzal a káros szokással, hogy agyonsózott ropogtatnivalóval üljön le esténként tévét nézni. A sokszori figyelmeztetés ellenére azonban rengeteg fiatal továbbra is fittyet hány a csomagolásokon feltüntetett számadatokra mondván: "egy zacskó sós mogyoró vagy chips nem oszt, nem szoroz". Khm. Napi egy zacskó?

Chipset azonban nem csak krumpliból lehet készíteni: mi magunk is kísérletezhetünk répával, zellerrel, cukkinivel vagy céklával, a szárított zöldségek és gyümölcsök ugyanis fűszerezés nélkül is megőrzik intenzív ízüket. De ha hasábra vágott zöldségeket nassol - akár házi készítésű körözöttbe mártva -, vagy a boltok polcain a sótlan magvakat keresi, akkor sem lőhet mellé.

Termék megnevezése Gyártó vagy forgalmazó Kiszerelés (g) Sótartalom (g/100g)
Tesco - Sós pálcika Tesco-Global Áruházak Zrt. (2013/I.) 45 5,7
Hagyományos Nógrádi - Ropogós sós pálcika Salgó Center Coop Zrt. (2014) 45 5,4
Sajtos tallér Szuki Bt. (2010) 120 4,8
Chio - Hagyományos burgonyaszirom, sózott INTERSNACK Magyarország Kft. (2013/I.) 40 3,0
TV sós, vaj ízű pattogatott kukorica Tesco-Global Áruházak Zrt. (2012) 180 0,3 (legkevesebb)

7. Édes kekszek, gabonapelyhek

shutterstock 100845025

Az, hogy a kókuszos müzli vagy a csokis keksz édes, még nem jelenti azt, hogy az összetevők között nem talál sót. Ahogy a vanília vagy a fahéj, úgy alacsony koncentrációban a só is fokozza az édességérzetet, ezért használják szinte mindenhez az édesiparban. De azt gondolta volna, hogy egy nagyobb adag gabonapehely elfogyasztásával akár az ajánlott napi sóbevitel felét is letudta?

Termék megnevezése Gyártó vagy forgalmazó Kiszerelés (g) Sótartalom (g/100g)
Corn Flakes Nestlé Hungária Kft. (2009) 250 2,4
Fitness (reggeliző pehely)  Nestlé Hungária Kft. (2009) 250 1,4
Cini Minis Nestlé (2009) 250 1,2
Cerbona update2, búzapehely gyümölcsökkel (2009) 250 0,9
Győri Nápolyi Kakaós Mogyorós Győri Keksz Kft. (2009) 200 0,3 (legkevesebb)

8. Tartósítóipari termékek, készételek

Ha nem tud friss zöldséget vásárolni vagy a befőzés túl macerás, akkor a sóbevitel csökkentése érdekében legalább válassza a mirelit termékeket, amiket egyszerűen hőelvonással tartósítanak, szemben a konzerv élelmiszerekkel, amikbe – a feldolgozott húsokhoz hasonlóan – a tartósítás és ízesítés kedvéért tesznek nátrium-kloridot.

shutterstock 107306315
Termék megnevezése Gyártó vagy forgalmazó Kiszerelés (g) Sótartalom (g/100g)
Savanyított erőspaprika    lédig 3,3
Rántott csirkeszárny Mc Donalds (2009) - 1,9
Wilbo - Füstölt Sprotni 2009 96 1,7
Töltött káposzta Szegedi Paprika Zrt. (2009) 400 1,4
Globus - Kukorica csökkentett sótartalmú Unilever Magyarország Kft. (2009) - 0,5 (legkevesebb)

A sóadatok teljes listáját itt találja.

STOP SÓ

Az Európai Bizottság kezdeményezésére a tagállamok jelentős része - köztük hazánk is - csatlakozott a közösségi sócsökkentő keretprogramhoz, aminek lényege "az Európai Unió tagállamain átívelő harmonizált sóreform megvalósítása az élelmiszerek minél nagyobb termékskáláját illetően". Az általános európai mérce az élelmiszerek sótartalmának minimum 16%-os csökkentése volt, az egyes országok azonban megválaszthatták a saját mércéjüket a hazai körülmények figyelembevételével, legalább 5 élelmiszerkategóriát érintve. A legtöbb országban a kenyeret, húsipari termékeket, sajtokat és készételeket választották, az ízesítőkockák, porlevesek kimaradtak. 5 gramm sócsökkentés naponta a populáció szintjén 1 millió 250 ezerrel kevesebb stroke, és 3 millió kardiológiai megbetegedés okozta halálozást előz meg az egész világon. Finnországban, ahol a sócsökkentő program 1975-óta működik, az átlagos sóbevitel a felnőtt lakosság körében a napi 12g-ról 9,3g-ra csökkent férfiaknál és 6,8g-ra nőknél - olvasható a TudatosVásárló.hu oldalon.

Szeptember helyett végül jövő év január 1-jén lép hatályba a közétkeztetésről szóló rendelet, ami szabályozza az iskolai menzákon vagy kórházakban kínált ételek elkészítését, tápanyagtartalmát, és mérföldkő a sófogyasztás csökkentésében. A rendelet néhány pontja a sótartalomra vonatkozóan:

  • Ételkészítéshez kizárólag jódozott konyhasó használható.
  • A tálalókonyhán az ételhez só, illetve cukor nem adható.
  • Az étkezőasztalon só- és cukortartó nem helyezhető el.
  • Közétkeztetésben nem lehet felhasználni sótartalmú ételport, sótartalmú leveskockát, sótartalmú ételízesítő krémeket, pasztákat állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra