Kezdjen el ma helyesen kezet mosni!

Nemcsak az alvásnak, a miniszoknyának meg a csóknak, hanem a kézmosásnak is van világnapja, és nahát, éppen ma, azaz október 15-én. Önnek egyértelmű ez az egyszerű kis művelet például vécézés után? Ha igen, az örömhír, mert igencsak lehangoló a helyzet a kézmosás terén, legalábbis egy 2013-as felmérés alapján, amit a Michigani Egyetem munkatársai készítettek.  És hogy ez mit jelent? Hát, például azt, hogy Amerikában hét emberből átlagosan egy nem mos kezet, miután lehúzza a vécét. Sőt, vannak olyanok is, akik egyáltalán nem szoktak kezet mosni, pedig a legtöbb baktérium ott van, ahol nem is gondolná

A kutatók nyilvános mellékhelységekben vizsgálták az emberek kézmosási szokásait, és ez alapján megállapították azt is, hogy húszból mindössze egy ember mos alaposan kezet vécéhasználat után. Ha szerencséje van, akkor ez az illető éppen az, akivel reggel kezet fogott, mielőtt megette a szendvicsét. A többség egyáltalán nem, vagy helytelenül mos kezet – minden tizedik embert pedig teljesen hidegen hagy a kérdés. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy az emberek 95 százaléka nem is tudja, hogyan kell alaposan kezet mosni: a többség mindössze 6 másodpercet szán erre, míg legalább háromszor ennyi időt kellene fordítani rá. Lényeges, hogy kézmosás után rendesen törölje meg a kezét papírtörlővel – és ha környezettudatos, azt is tudja, hogy ehhez akár egyetlen darab is elég tud lenni, ha jól csinálja. 

Infografika KézmosásVilágnap2014

„A helytelen kézmosás könnyen okozhat hasmenést, hányást, ételmérgezést valamint elősegítheti az influenza vagy a fertőző májgyulladás terjedését” – figyelmeztet Fekete Ferenc, a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosa. A tiszta kezekért nem is kell sokat tenni, elég csupán 20 másodpercig meleg vízzel és szappannal alaposan megmosni azokat. És bár az infografikán is egy ilyen logó látható, nem, nem kell az egész lakásban kiirtani az összes baktériumot antibakteriális szappanokkal és fertőtlenítőszerekkel, a megfelelő kézmosáshoz elég mindössze a víz és a szappan. „A hétköznapok során mi magunk is megfigyelhetjük, hogy vannak emberek, akik csak bevizezik a kezüket majd lerázzák, és mennek is tovább. Mindez nemhogy gátolná, de kifejezetten megkönnyíti a kezükön található baktériumok és vírusok terjedését, hiszen ilyenkor a távozó nedvességgel is továbbadják azokat” – tette hozzá a szakértő. A kutatás arra is rávilágított, hogy az erősebbik nem képviselőinek 15 százaléka egyáltalán nem mos kezet, míg a nők esetében ugyanez az arány csak 7%.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra