Öt hiba, amit futóként elkövethet

A futás rendkívül jó stresszlevezető, szépen formálja az alakot, jót tesz a szívnek, kondiban tartja a testet, és még sok más hasznos dologban kiváló, de persze azt is tudni kell, hol a határ. Ha megerőltette magát, mindenképpen pihenjen, ne akarjon azonnal maratont futni, és szoktassa a szervezetét a futópályához. Pár jó tanács, amiktől reméljük, hogy sikeresebben tudja majd abszolválni a maga elé kitűzött célt. Az alapötletet a Runners World Online egyik cikke adta, mi ehhez még Papp Krisztina olimpiai futó tapasztalatait is kikértük. Íme.

Teljesítmény

Az az általános szabály, hogy hetente legfeljebb 10 százalékkal érdemes emelni a betervezett távolságot, de természetesen itt sem lehet általánosítani – ez nem mindenkire egyformán igaz. Attól is függhet, hogy mennyi energiája, ideje van az edzésre, illetve, hogy milyen kondiban van. Sokszor előfordul, hogy nem egyből futás után érzi meg a távnövelést. Megeshet, hogy akár 3-4 héttel később lép fel az addig megtett plusz kilométerekből fakadó fáradtság és fájdalomérzet a lábakban. Ez annak a jele, hogy túlságosan megterhelte magát vagy a megemelt táv hosszát. Ilyenkor a legjobb, amit tehet, ha visszavesz a tempóból 2-3 hétre, és kevesebbet fut. Ez alatt az idő alatt tud a szervezete regenerálódni, és nagy valószínűség szerint, ha letelt ez az időszak, újra ugyanúgy fogja élvezni a hosszabb távokat, mint azelőtt. 

shutterstock 178585490

Sebesség

Egy másik nagy hiba, amit sokan elkövetnek, hogy erőltetik a gyorsabb tempót, és keményebben futnak. De ha úgy érzi, keményebb a tempó, egyáltalán nem biztos, hogy keményebben is csinálja a megszokottnál. Ez elég becsapós, ugyanis simán előfordulhat, hogy azért érzi megerőltetőbbnek a futást, mert fáradtabb, mint általában lenni szokott, esetleg túl stresszes, rosszul táplálkozott, vagy az időjárási viszonyok nem a legideálisabbak a futáshoz. Erről azzal tud meggyőződni, ha a megszokott idő alatt futja le normál távját – de mégis úgy érzi, sokkal jobban kellett koncentrálnia, hogy megcsinálja – és futás közben nagyon kifárad. Ha sokszor erőlteti a futást, az azt eredményezheti, hogy nagyon fárasztónak fogja találni. Mindig csak fokozatosan szoktassa magát a teljesítmény növeléséhez, mert ugye, a házat is az alapoknál kell elkezdeni, nem lehet azonnal a falakat felhúzni.

Futópadról terepre

Futópadról áttérni terepre, teljesen más érzés, ahogy futópályára cserélni a fitnesztermet. Ne felejtse el, hogy ugyanaz a táv a futópadon teljesen más érzetet kelthet, mint szabadban. A kinti környezet, a levegő hőmérséklete és a szél is nagyban befolyásolhatja teljesítményét. Lehet, hogy furcsán hangzik, de ahhoz is idő kell, hogy megszokja, nem teremben fut. Időt kell adnia testének, hogy alkalmazkodni tudjon a külső hatásoknak. Nyilván a talaj is teljesen más rugózású, ezáltal más a talpa és a talaj között fellépő ütközőerő, és más stílusban is kell futni. De higgye el, amint belejön, sokkal jobban fogja élvezni a futást szabadban, mint zárt térben.

shutterstock 122803048

Figyelni kell a klímára 

Eddig a nagy meleg miatt volt megerőltetőbb a futás, pár napja viszont már igencsak hűvös van reggel és este, tehát most ez az, amitől nehezebben mehet a futás. Hidegben sokkal jobban kell koncentrálni a bemelegítésre és a réteges öltözékre.

„Az alulöltözök használnata igen hasznos, főleg télen. Ősszel arra kell figyelni, ha megizzadunk, ne ácsorogjunk vizes cuccban percekig, mert hamar megfázunk. Igyekezzünk átöltözni minél előbb. A bemelegítő streching, levezető nyújtás az inkább fedett helyen történjen.” - tette hozzá Papp Krisztina olimpia futó.

Kell elég idő a felépülésre

Ha úgy érzi, megerőltette magát, mindenképpen pihenjen. Ne hajtsa agyon magát, mert annak csak az lesz az eredménye, hogy lesérül, vagy egy idő után elmegy a kedve a futástól, és ugye, ezt nagyon nem szeretné?! Hagyjon ki pár alkalmat, és ha nagyon mozogni szeretne, inkább a kondiját erősítse. Egyen és igyon megfelelően, aludjon sokat, vegyen forró fürdőt és relaxáljon. Sokkal jobbat tesz szervezetének, ha pár napot pihen a következő futás előtt, mintha magára erőltetné a megszokott rutinját.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek