5 úti tipp családosoknak az őszi szünetre

Elutazna a családdal az őszi szünetben? Érdemes előre gondolkodnia, hiszen már csak egy hónapja maradt az út megszervezésére. A várva várt szünet ugyanis hivatalosan október 27-től október 31-ig tart, azonban a 23-i hosszú hétvége miatt a szünet előtti utolsó tanítási nap október 22-re szerdára esik, az első tanítási nap pedig november 3-a, hétfő. Így aki szeretne, akár több mint egy hétre is elutazhat. De merre induljon a család? Ehhez adunk néhány tippet.

Nagy tavaink nem zárnak be ősszel sem!

Lehet, hogy elsőre meredek ötletnek tűnik, hogy nyár helyett ősszel utazzon a Balatonhoz a család, pedig számos programlehetőség közül válogathatunk ilyenkor is, igaz, a strandolásról valóban le kell mondanunk (kivéve, ha wellness szállodába megyünk, ahol beltéri medence is van, mert akkor viszont ez az élmény sem marad ki). De mégis mit lehet ősszel a magyar tenger partján csinálni? Remek kirándulásokat szervezhetünk a Keszthelyi-hegységtől a Balaton-felvidékig, vagy meglátogathatjuk a rengeteg keszthelyi múzeum egyikét Csigaparlamenttől modellvasút kiállításon át a Festetics Imre állatparkig. Felfedezhetjük a közeli Kis-Balaton lenyűgöző állatvilágát, kalandparkokban tehetjük próbára bátorságunkat, vagy éppen nyeregbe pattanhatunk – a környéken kerékpárútból sincs hiány.

A Balaton bringával az igazi!
A Balaton bringával az igazi!boszildi / Indafotó

Wellness Hotel Katalin**** - a megújult családbarát szálloda!

Az őszi szünetben új játszólabirintussal, Mutyi bohóc játszóházi partijával és póni lovaglással várja a gyermekkel utazókat a gyenesdiási Hotel Katalin. Óriási beltéri élményfürdő, gyerekpancsoló és 33-36°C-os meleg vizek, exclusive családi szobák a pihenéshez. Újdonság a játszóház mellett a sókamra is. Kitűnő gasztronómia, apró vendégeink számára gyermekbüfé. Legyen élmény a családi nyaralás! (x)

Szintén sportosabb családoknak ajánljuk kedvenc bringás kirándulócélpontunkat, a Fertő-tavat. Fertőrákoson a Mithrász-szentély és a Püspöki palota jelenti a fő látnivalót, Nagycenket a felnőttek a Széchenyi-kastélyt, a gyerekek Kő Boldizsár kedves, Széchenyi-témájú, tarka játszóterét fogják szeretni. Hegykőn termálfürdőben csobbanhatunk, illetve a község egy hatalmas játszótérrel is rendelkezik, ez szintén jó pont lehet a családosoknál. Fertőszéplakon a tájházakat érdemes megnézni, Fertődön pedig a folyamatosan megújuló kastélyt látogassák meg! Persze nem csak a kultúrprogramok, de az elképesztően gazdag állatvilág miatt is jó erre kirándulni. No meg Ausztria közelsége miatt: szomszédoljanak bátran: Möchhofban (Barátfalva) tündéri skanzen, Ruszton hangulatos kisváros idilli belső udvarokkal várja a turistákat. Nem messze innen találjuk a Familyparkot, ahol október 31-én Halloween-partyt is rendeznek. Hazafelé pedig kanyarodjanak be Sopronba és nevezzenek be egy csokikóstolóra Harreréknél – a gyerekek hálásak lesznek érte.

Harrer csoki - a gyerekek hálásak lesznek érte
Harrer csoki - a gyerekek hálásak lesznek érteTravelo

Sárvár Fürdő - ha családdal indulunk fürdőzni, nincs ideálisabb helyszín

Itt a családi élményfürdő és a csendes, gyógymedencés vízi világ elkülönül egymástól, így aztán minden korosztály gondtalanul tud pihenni. A játszóházban az óvónők lefoglalják gyermekeinket, így mi szülők is elvonulhatunk egy-egy órácskára szaunázni, vagy akár a gyógyvízben megmártózni. A fürdőhöz egy erdei kalandpark is tartozik, ahol 3-99 éves korig mindenki talál elfoglaltságot. (x)

A wellnessezés hívei Sárváron fogják a legjobban érezni magukat
A wellnessezés hívei Sárváron fogják a legjobban érezni magukatKiss Csanad / Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

Kiránduljunk az őszi erőben!

Ha ősz, akkor színpompás erdő: az évnek ebben a szakában még az is kedvet kap a kiránduláshoz, aki amúgy nem nagy barátja a műfajnak. A Mátra az ország egyik legkedveltebb túrázóhelye, és mivel több kellemes szállodát is találunk errefelé, érdemes lehet akár több napos kirándulásban is gondolkodni erre. Egyik nap megnézhetik Gyöngyöst, másik nap felmehetnek a Kékesre, harmadik nap pedig mondjuk elkirándulhatnak az Ilona-völgyi vízeséshez. Mátrafüreden pedig semmiképp se hagyják ki a High-Tech Sportok bázisát, ahol különlegesebbnél különlegesebb közlekedési eszközökkel tehetik még emlékezetesebbé a családi túrát.

marcipan74 ilona Volgyi vizeses
Marcipan74 / Indafotó

Persze a rendelkezésre álló idő arra is bőven elég, hogy külföldre látogassunk. Szlovénia például közel is van Magyarországhoz, gyönyörű a természet, ráadásul pár nap alatt könnyedén bejárható az egész ország hegycsúcsoktól a tengerpartig. Csillagtúránk középpontjának érdemes a festői Bledet választani, és a környék látnivalóinak (a kis sziget templommal a Bledi-tó közepén, a szikla tetején magasodó Bledi vár, a Bohinji-tó, a nagykabinos felvonóval megközelíthető, elképesztő panorámájú Vogel síközpont, a türkizkék vizű Vintgar-szurdok) megtekintése után további kirándulásokat tenni az országban. Bledtől egyaránt nincs messze a főváros, Ljubljana, de a világhírű Postojnai cseppkőbarlang, vagy éppen a zegzugos utcáiról és olaszos hangulatáról nevezetes tengerparti Piran sem.

Gyógyvíz, wellness, kikapcsolódás Hajdúszoboszlón!

Itt az ősz, vele együtt a dolgos hétköznapok és az ezzel együtt járó stressz is. Kevesen tudják, de a termálvizes fürdőzés tökéletes megoldás a stressz oldásra! A Hotel Délibáb**** nemcsak saját termálvizes medencével és wellness részleggel várja a kikapcsolódásra vágyókat, hanem az októberi hosszú hétvégén olyan különleges programokkal is, mint a "pálinkafűtéses" omnibuszozás, bor-roulett és sajt-lottó, a gyerekek szórakozásáról pedig a Tiszta dili csapata gondoskodik. Csomagár 15 500 Ft/fő/éj ártól. (x)

Repüljünk melegebb éghajlatra!

Ennél is olaszosabb hangulatra vágyik? Gyerekei imádják a fagyit és a pizzát? Irány Róma! Ilyenkor az időjárás már jóval kellemesebb, mint a nyári nagy kánikulában, így kényelmesen fedezhetik fel az Örök Város látnivalóit. A gyerekeket biztosan leköti majd az Igazság Szájának titokzatos története, de a Colosseum is érdekes lehet, feltéve, hogy otthon felfrissítjük történelmi ismereteinket, és tudunk érdekes sztorikat mesélni az ókori életről a gyerekeknek. További római gyerekbarát tippjeinket itt olvashatja.

A gyerekek imádják Rómát
A gyerekek imádják RómátGlenn Asakawa / Europress / Getty

Cikkünk a Hotel Délibáb, a Sárvár Fürdő, és a Wellness Hotel Katalin támogatásával készült.

Oszd meg másokkal is!
Mustra