7 ok, amiért a szex jót tesz az egészségének

Azon túl, hogy a jó szex örömöt, kielégültséget, meghittséget ad, egészségügyi hatásai sem elhanyagolhatóak – egyebek mellett kalóriaégetésre is alkalmas, de elalvás előtt is jól jön, különösen, ha tudja, korán kellene ágyba bújnia, de a legkevésbé sem fáradt. A Health.com cikkéből válogattunk.

1. A szexszel kalóriát fogyaszt

Ha fontosnak tartja a testedzést és szeretne minél több zsírt égetni, akkor jó hírünk van: nemcsak az edzőteremben, de az ágyban is lehetősége nyílik a kalóriacsökkentésre, ráadásul a szexszel az egész testét átmozgathatja, és az izomzatát is erősítheti. Ahhoz azonban, hogy lényegi eredményt érjen el, érdemes kitartónak lenni: a Quebeci Egyetem kutatóinak 2013-as tanulmánya szerint ugyanis 25 percnyi együttléttel (az előjátéktól az orgazmusig) a férfiak mindössze 101, a nők pedig még ennél is kevesebbet, alig 69 kalóriát égettek el, írja a Health.com.

shutterstock 106348901

2. Szex után könnyebb elaludni

A heroinnal felérő orgazmus után a szervezetben többek között a prolaktin nevű hormon is felszabadul, részben ennek köszönhető, hogy olyan kényelemben, nyugalomban, békében érezzük magunkat az együttlét után. „Szex, illetve orgazmus után az is könnyebben álomba merül, aki előzőleg nem érezte magát különösebben fáradtnak" – vonta le a következtetést Kristin Mark, a Kentucky-i Egyetem munkatársa. Azért szólunk, hogy jobb, ha nem fordul azonnal a falnak, az utójáték ugyanis elősegíti a kötődést és az intimitás, meghittség érzését.

3. A szex csökkenti a vérnyomást és oldja a stresszt

A kutatók szerencsére időt és energiát nem spórolva vizsgálják a szex jótékony hatásait, 2005-ben például a stresszoldó hatékonyságának próbáltak utána járni. A vizsgálatban résztvevőket arra kérték, hogy a kiválasztott kéthetes időszakban jegyezzék fel az együttléteik rendszerességét (csak az aktus számított, az önkielégítés pl. nem), majd mindegyiküket feszült helyzet elé állították: akadt, akinek egy tömeg előtt kellett beszédet mondania, másnak nyilvánosan kellett megoldania egy matematikai feladatot. És hogy mi lett az eredmény? Azoknál, akik vizsgálati periódus során rendszeres nemi életet életek, alacsonyabb vérnyomást mértek, és ők hamarabb regenerálódtak a stresszteli helyzetből, mint alig szexelő társaik. 

4. A szex erősíti a szívet

Érdemes odafigyelnie a rendszeres szexuális életre akkor is, ha sokáig szeretne élni, különösen, ha ön férfi. Egy brit tanulmány ugyanis azt találta, hogy azok a férfiak, akik húsz éven keresztül legalább hetente kétszer éltek nemi életet, ritkábban hunytak el szívbetegségben, mint azok, akik havi egynél is ritkábban szexeltek. A kutatás szerint tízévnyi rendszeres együttlétet követően jelentősen (50 százalékkal) csökken az esély a hirtelen szívhalálra, legalábbis azokhoz viszonyítva, akik ritkán élnek nemi életet. Kristin Mark, a Kentucky-i Egyetem munkatársa szerint könnyen lehet, hogy az adatok inkább csak érdekes egybeesések, feltételezése szerint ugyanis azok, akik egészséges nemi életet élnek, valószínűleg egyébként is egészségesen élnek. Ugyanakkor hozzátette, hogy a szex beállítja az ösztrogén- és a tesztroszterontermelést, ami pedig hatással van az olyan központi szervekre, mint a szív.

shutterstock 199823570

5. Rendszeres szex mellett ritkábban alakul ki mellrák

A Health.com cikke szerint akadnak tanulmányok, amik azt sugallják, hogy a rendszeres, gyakori nemi életet élő férfiak ritkábban szenvednek prosztatarákban, mint alig szexelő társaik, ám a különbség elhanyagolható, és a kapcsolat sem igazán egyértelműen kimutatható. Nem úgy a mellrák esetében. Egy francia tanulmány szerint ugyanis azok a nők, akik havi rendszerességgel (egy alkalommal) együtt voltak partnerükkel, kisebb eséllyel betegedtek meg mellrákban, mint azok, akiknek megritkultak, esetleg teljesen el is maradtak ezek az alkalmak. Habár a betegség jóval ritkábban támad meg férfiakat, mint nőket, görög kutatók az ő esetükben is vizsgálták a szexuális együttlétek hatásait, és arra jutottak, hogy azok, akik havi hat alkalomnál ritkábban éltek nemi életet (és tapasztaltak orgazmust), jobban ki voltak téve a mellrák veszélyének, mint sűrűbben szexelő férfitársaik.

6. A szex erősíti az immunrendszert

A rendszeres, heti többszöri szex stimulálja az immunrendszert, és így segít például a megfázás elleni védekezésben, derült ki a Wilkes Egyetem tanulmányából. A kutatók egyetemi hallgatókat faggattak a nemi életükről, majd a nyálmintájukból immoglobulin A (IgA) szintet néztek, annak az antitestnek a mértékét, ami a vírusok elleni védekezést segíti. És hát azoknál a diákoknál, akik hetente egy vagy két alkalommal szexeltek, harminc százalékkal több IgA-t találtak, mint azoknál, akik jóval ritkábban voltak együtt. Érdekesség, hogy a sűrűbben, heti három vagy több alkalommal nemi életet élő diákoknál ugyancsak alacsonyabb IgA-szintet mértek, úgy tűnik tehát, hogy jóból is megárt a sok.

shutterstock 155356043

7. A szex csillapítja a fájdalmat

Talán ma is akadnak, akiknek jó kibúvó az együttlét alól a fejfájás, csakhogy egy 2013-as német tanulmány épp arra mutatott rá: a szex pont, hogy enyhíti a kellemetlen tüneteket. A vizsgálat során a kutatók arra kérték a résztvevőket, hogy a fejfájásos időszakok alatt is éljenek nemi életet, és azt tapasztalták, hogy a migrénes fejfájásban szenvedők 60, a Cluster-fejfájásban gyötrődők 30 százalékánál részben vagy egészben elmúltak a tünetek. Kristin Mark azt mondja, az eredmény az endorfinnak, illetve a nemi szervek környékére áramló vérnek köszönhető, utóbbi révén ugyanis csökken a nyomás az agyi erekben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra