Minden, amit az ovulációról tudni kell

Klassz, hogy általános iskolában felvilágosítanak arról, hogy van férfi meg nő, és hogy a két nem egyesüléséből születik a gyerek. Azt viszont már senki nem meséli el – sem akkor, sem később –, hogy mégis, mi kell ahhoz, hogy megfoganjon a magzat. Nyilván az ovuláción kívül még ezer más dolog is, de mivel az összes „mit tegyek, hogy terhes legyek”-posztban előkelő helyen szerepel ez a tényező, nem lehet mellette elmenni. 

shutterstock 179787707

Többeket megkérdeztem (férfiakat és nőket közösen), hogy tudják-e pontosan mit jelent az ovuláció szó, és csak csekély számban érkezett jó megfejtés. Ez nem is csoda, hiszen nem nehéz elveszni a peteérés-rengetegben, mert ugye, ott vannak a különböző kifejezések: LH, FSH, progeszteron, tüszőrepedés, peteérés, száraz időszak, nedves időszak, termékeny időszak és még sorolhatnánk. Ezeket szeretnénk most érhetően elmagyarázni, hogy soha többet ne kelljen kukán néznie, ha esetleg valahol ez szóba kerül; de persze akkor is hasznos lehet elolvasnia, ha pusztán csak érdekli, mi az az ovuláció.

Az ovuláció

Tehát az ovuláció nem más, mint a tüszőrepedés, vagy más néven petekilökődés. „Ez az a folyamat, amikor az érett petesejt (nagyon ritkán előfordulhat, hogy egyszerre több is), kiszabadul a petefészekből. Ez leginkább a két menstruáció közötti időszak közepe táján történik meg, de egy hevesebb orgazmus is simán kiválthatja. Ezután semmi más nem történik, minthogy az elszabadult petesejt elindul a petevezetékben és meg sem áll a méh üregéig. Ezzel be is indul a progeszterontermelődés. És igen, ezt a petesejtet tudja megtermékenyíteni a hímivarsejt.” - magyarázta dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. Szóval így már érthető, ugye, miért az ovuláció az egyik legfontosabb feltétele, hogy a gyerek megfoganhasson?

Progeszteron/sárgatesthormon

A progeszteron (progesteron) egy hormon, amely a szexuálisan aktív szakaszban lévő nők petefészkében termelődik, a tüszőrepedést (ovulatio) követően a tüszőhám és a belső tok sejtjeinek átalakulásával kialakuló sárgatestben (corpus luteum), a tüszőrepedést is kiváltó (luteinizáló) (LH) hormon hatására. Hatására a méhnyálkahártya (endometrium) olyan fejlett stádiumba kerül (szekréciós fázis), amely vastagságával, tápanyag-felhalmozásával és mirigyeinek tápanyagtermelésével kedvező körülményeket teremt az éppen ekkorra ideért, és megfelelő fejlettséget (hólyagcsíra-állapotot) elért megtermékenyített petesejt beágyazódásához és méhlepény (placenta) kialakulásához. Forrás: wikipédia.org

Ez az FSH

A follikulus stimuláló hormon (FSH), azaz a tüszőserkentő hormon, amely a ciklus első felében a petefészek növekedését és működését szabályozza. Ahhoz viszont, hogy megtörténjen a tüszőrepedés, szükség van a luteinizáló hormonra is.

Ez az LH

Az LH, a luteinizáló hormon. Ez még nem mond sokat, ugye? Ez a hormon érleli tovább a tüszőt, miután az FSH előkészítette, és amikor az LH-termelés eléri a csúcsot, akkor történik az ovuláció és szabadul ki a petesejt a tüszőből.

Luteális fázis

A menstruációs ciklus két fázisra bontható: follikuláris és luteális fázisra. Utóbbi a tüszőrepedéstől a következő vérzés első napjáig tart. Ebben az időszakban a megrepedt tüsző helyén kialakuló sárgatest progeszteront termel, amely előkészíti a méhnyálkahártyát a megtermékenyített petesejt befogadására. Mázli, hogy ennek a szakasznak a hossza állandó, 14 nap, így könnyű meghatározni, hogy nagyjából mikorra tehető az ovuláció és a következő menzesz kezdete.

151038599
Bsip

Száraz, nedves és termékeny időszak

Fontos: az alább következő adatok akkor a leginkább helytállóak, ha az átlagos, 28 napos ciklust veszi alapul. Az ettől eltérő ciklushossz az egyes szakaszok kezdő- és végidőpontját, valamint hosszát is befolyásolhatja.

A "száraz" időszak nagyjából a ciklust követő 6. és a 9. nap közé tehető. Ilyenkor – a megnevezésnek megfelelően – nincsen a hüvelyben nyák vagy csak nagyon kevés. „Ez az időszak általában terméketlen, de ettől még ne gondolja, hogy nincsenek véletlenek! A "nedves" időszakban már van nyák, de még kevés, és még nem nyúlik, nem ragad. Ez az időszak a ciklus 10. és 13. napja közé tehető. A "termékeny" időszak a peteérés időszaka, ez a 14. és 17. napok közé tehető. A nyák ilyenkor már nagyon erős, nyúlós és tojásfehérje színe van. A nyák azért fontos, mert a spermiumok ebbe „tapadnak” bele, hogy nyugodtan, akadály nélkül utazhassanak a méh felé, hogy megtermékenyíthessék a petesejtet.” - mondta a szakértő. 

Ovulációs tesztek

Léteznek ovulációs tesztek, amik elég drágák, de mindenképpen hatásosak, ha attól tart, hogy kicsi a progeszteronszintje, és emiatt nem esik teherbe. A teszt megmutatja, hogy van-e peteérése. Ne essen kétségbe azonban, ha az első „figyelt” hónapban nincsen ovulációja. Ez még egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lehetne gyereke. Elképzelhető, hogy rossz napokon használta a tesztet, ahogyan az is, hogy abban a hónapban kimaradt a peteérés. Simán előfordulhat, ne adja fel egy-két hónap megfigyelés után! Egyébként, ha ismeri a testét, nem kell minden hónapban újabb és újabb méregdrága tesztet vásárolnia; elég, ha odafigyel a három, a fentiekben felsorolt időszakokra.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek