7 apróság, amire nem figyelünk, pedig kellene

A Daily Mirror szakemberek segítségével összeszedte, hogy melyek azok az apró dolgok, amiknek nem tulajdonítunk jelentőséget, pedig az egészségünk érdekében igenis kellene. Változtatni persze sosincs késő. 

1. Telefonnal alszik?

Az Ofcom, vagyis a brit kommunikációs hatóság felmérése szerint az emberek nagy része éjszakára sem kapcsolja ki a telefonját, ráadásul sokan a fejük közelében tartják, hiszen ez ébreszti őket reggel, pedig ha csak pár pillanatra is villan fel a kijelző, már az is rossz hatással van az alvásra. „Különböző kutatások szerint negatívan befolyásolja a melatonin termelését, így nem lesz olyan pihentető az éjszaka” – Sammy Margo alvásszakértő. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy nem mindenki tudja megállni azt, hogy utoljára, de tényleg csak utoljára ne nézze még a Facebookot és társait, ami újabb perceket vesz el az alvástól. 

shutterstock 41722756

Javaslat: Ahogyan dr. Várszegi Mária javasolta korábbi cikkünkben, alvás közben ne tartsuk a közelünkben a készüléket, egy klasszikus vekker is van olyan hatásos reggel. Sőt, elalvás előtt egy időre kapcsoljunk ki minden készüléket, hogy elménk kellőképpen le tudjon nyugodni. Ha mégsem tud elszakadni telefonjától, akkor semmiképpen ne rakja a párnája alá, legyen legalább 20 centiméterre a fejétől.

2. Mereven bámulja a monitort?

Az irodában dolgozók csak egy töredéke áll fel elégszer a gépe elől, hogy pihentesse a szemét, ami többek között fáradtsághoz, fejfájáshoz, szemszárazsághoz és látásromláshoz is vezethet – nyilatkozta Kelly Plahay, az Eyecare Trust munkatársa.

Javaslat: A szakember szerint 20 percenként 20 másodpercre fókuszáljon egy több méterre lévő pontra, és minden dokumentum, ami kell még a munkához, legyen olyan távolságra, mint a monitor. Apropó monitor, ez legyen egy kéznyújtásnyira és a teteje legyen egy vonalban a szemmel. És ez nem minden, állítólag az is segít, ha nem használ 12 pontosnál kisebb betűméretet.

3. Nem ül egyenes háttal?

Számtalanszor írtunk már arról, milyen káros is az ülőmunka. Ha sokat görnyedünk a gép előtt, az derékfájdalmakhoz vezet, viszont a megfelelő testtartással ez kivédhető. Erre figyelmeztet Garry Trainer csontkovács is a Daily Mirror cikkében. A Simplyhealth egészségbiztosító felmérésében résztvevő 18 és 24 év közötti fiatalok 84 százaléka küzdött hátfájdalommal az elmúlt egy évben, és átlagosan 8,83 órát töltöttek a monitor előtt naponta.

shutterstock 197047064

Javaslat: A lábai legyenek kis terpeszben a talajon, az ülőlap a combhossz kétharmadát támassza alá. A medencéjét billentse előre, így a gerinc automatikusan kiegyenesedik. A szék támlája a lapocka alatt végződjön – jó, ha van karfa is – melyen pihentetni tudja a karjait. A lapockáját zárja és a vállait tartsa enyhén lehúzva, miközben a mellkas kissé kiemelkedik. Használhat különböző ülőpárnákat, illetve deréktámaszt is. Ha egy ideig ezzel a tartással ül, érezni fogja, hogy egyre megerőltetőbbé válik, ezért gyakorolni kell, hogy edződjenek a hátizmai. Garry Trainer szerint aki laptopon dolgozik, ne az ölébe, hanem az asztalra tegye a gépet, és mindenkinek javasolja az olyan mozgásformákat, mint a jóga vagy a pilates.

4. Nem elég alapos?

Az Oral-B felmérése szerint az emberek 75 százaléka nem megfelelően mos fogat. „Az emberek nem fordítanak például elég figyelmet a fogak hátsó részére, a rágófelületekre és a nyelv körüli területekre” – nyilatkozta a London Smiling orvosigazgatója, dr. Uchenna Okoye.

Javaslat: Használjon elektromos fogkefét, és ne spóroljon az idővel, a szakember szerint összesen nyolc percen keresztül érdemes sikálni a fogakat, az alsó és felső fogsorra is jusson 4-4 perc. (Ide kattintva elolvashatja, hogyan érdemes fogkefét választani.) Emellett ne felejtse el a fogselyem és a fogközi kefék használatát sem, és vigyázzon a fogerózióval, vagyis ne mosson fogat közvetlenül étkezés után. „Mosson fogat még a reggeli előtt, majd étkezés után használjon rágót” – tanácsolja dr. Okoye.

5. Nem ken rendesen?

A Brit Bőrgyógyászok Szövetsége szerint kétszer annyi naptejet kellene magunkra kenni, mint amennyit használunk. Mi is összegyűjtöttük, hogy melyik az a kilenc bőrfelület, amit elfelejtünk bekenni, ilyen például a fül, a lábfej és a térdhajlat. Rebecca Maxwell, egy londoni bőrgyógyászati klinika ápolónője szerint a nőknél főleg a végtagokon fordul elő melanóma, míg a férfiaknál a fejen, a nyakon és a törzsön. „Ezek azok a területek, amelyeket a legtöbb napfény éri, és tökéletesen bizonyítja a napsugárzás és a bőrrák közötti összefüggést” – tette hozzá. Dr. Paul Stillman szerint vigyázni kell a hosszú hatóidejű naptejekkel is, mert ezeket nem kell olyan sűrűn felvinni a bőrre, így még nagyobb baj lehet abból, ha egy kis rész kimarad.

Javaslat: Kenje be magát a tükör előtt, így kisebb az esélye annak, hogy kihagy valamit, és persze járjon utána annak, hogy mely termékek a leginkább megbízhatóak.

6. Nyom a cipő?

„A gyereke lába nem nő egyformán, ezért rendszeresen ellenőrizni kell, mert a túl kicsi cipő orra hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethet, ilyen például a kalapácsujj vagy a bütyök” – nyilatkozta Lorraine Jones lábápolási szakértő. Persze a túl nagy cipő sem jó, mert kényelmetlen benne a járás és ez ízületi fájdalmakhoz vezet. Természetesen nemcsak a kicsiknek kell állandóan ellenőrizni a lábméretét, a felnőttek nagy része saját hibájából jár kényelmetlen cipőben.

magas sarok

Javaslat: A nagylábujj és a cipő orra között mindig legyen egy 1 centiméteres rés. A szakértő szerint a balerina és általában a belebújós cipők helyett érdemes fűzős, csatos vagy tépőzáras lábbeliket hordani, mert ezek jól tartják a lábat, és biztosan nem fog csúszkálni. Mivel edzés közben a láb megdagad, ezért a futó- vagy tornacipő mindig legyen egy vagy két számmal nagyobb.

7. Túl szoros lett az öve?

Ha az övét bővebbre kell engedni vagy szorosabbra kell húzni mint eddig, ráadásul az egyik pillanatról a másikra történt a változás, az komoly problémákat jelezhet. Matt Piccaver háziorvos szerint a hirtelen fogyás valamilyen betegség, akár rák vagy cukorbetegség jele is lehet. Ha pedig ki kell engedni az övet, akkor lehet, hogy folyadék van a hasüregben, és a hasvízkór (ascitesz) kísérőjelensége lehet többek között májbetegségnek, ráknak, szívelégtelenségnek, veseelégtelenségnek és hasnyálmirigy-gyulladásnak. És ezzel még nincs vége, súlyváltozást okoz például a pajzsmirigy működésének zavara, vagy az irritábilis bél szindróma is.

Javaslat: Természetesen az is hatással van a súlyunkra, hogy mennyit eszünk, de ebben az esetben a változás nem egyik napról a másikra történik. Ha úgy érzi, hogy más lehet a gond, akkor mindenképpen keressen fel egy szakembert.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra