Túraajánló: félnapos biciklis kirándulás a Pilisben aszfalton

A Pilis és Visegrádi-hegység nagyon könnyen megközelíthető, mivel az autópálya egészen Budakalászig tart, így az ország majdnem minden részéről gyorsan elérhető. A Dunakanyar pedig páratlan szépségű csodája ennek a környéknek, amiért még a tengerentúlról is érkeznek turisták. A kerékpározásra kijelölt aszfaltozott utak minősége néhol hagy kívánnivalót, de ettől függetlenül bármilyen biciklivel gond nélkül bejárható. A velo.hu összefoglalta a főbb tudnivalókat. 

A túra hossza 17 km, így főleg azoknak ajánlott, akik nincsenek komoly erőnléttel felvértezve, mégis szeretnék megismerni a Pilis legszebb aszfaltos útvonalait. Nekik nagyjából félnapos túrával kell számolniuk, mivel 422 méternyi szintkülönbséget is tartalmaz a szakasz. Akik jobb kondícióban vannak, gyors délelőtti edzésnek is használhatják az útvonalat, amelynek 80%-a forgalom elől elzárt erdészeti úton visz. Éppen ezért ideális a környék gyerekes családoknak is. A túra bejárható gyerekszállító utánfutóval és gyereküléssel felszerelt kerékpárral is, ez esetben azonban nem árt jó erőben lenni, mivel az útvonal fele emelkedőn vezet.

A térkép
A térképvelo.hu

Az indulás

Vízvételi lehetőség csak a túra elején van, illetve ha Pilisszentlászlón legurulunk a faluba, ezért nem árt már az elején feltölteni a készleteket. Ezt vagy Szentendrén megtesszük, vagy utunk elején, a Sztaravoda-forrásnál.

Már a rajt/cél terület is érdekes helyen fekszik, ugyanis itt van a híres Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Skanzen. Itt nemcsak hagyományos parasztházakat találunk, több tematikus és időszaki kiállítás is helyet kapott a területen. Magát a Skanzent 1967-ben alapították, és itt látható hazánk legnagyobb szabadtéri néprajzi gyűjteménye. Egy helyen megnézhetjük a noszvaji, szomolyai pinceházakat, láthatunk márianosztrai, karancskeszi lakóházat, debrecsényi haranglábat, cigánykunyhót, kápolnát, valamint magtárat is. És ez még csak az észak-magyarországi régió! Akár be lehet tervezni a Skanzen meglátogatását egy kora reggeli bringatúra utánra is.

Nem kell feltétlenül autóval kijönni idáig, mivel Budapestről a Batthány térről HÉV-vel el lehet jutni Szentendrére, ahonnan már csak pár kilométer tekerés, és ott is vagyunk. Ne felejtsünk el jegyet és kiegészítő jegyet vásárolni a bringának is a jegypénztárnál! Bérletesek részére kapható kiegészítő bérlet a kerékpárnak, amit HÉV-en, a fogaskerekűn és Budapest közigazgatási határán belül vasúton is használhatunk. Ha mégis autóval érkeznénk, nem érdemes a drága fizetős parkolóban hagyni a járművet, meg lehet állni a Forrás utcában is, a játszótér környékén.

Ahogy az elején már említettük, rögtön az indulást követően, az első rövid kaptató tetején, jobbra találunk egy lefelé vezető lépcsősort és egy sárga 'forrás' jelzést, amely a Sztaravoda-forráshoz visz. Itt jéghideg, kristálytiszta vízzel tölthetjük fel a kulacsot. Innen egészen a Pap-rétig csak emelkedővel találkozunk, ezért vigyünk magunkkal bőségesen innivalót, főleg ha tikkasztó nyári napon vágunk neki az útnak. Szerencsére az út nagy része erdővel borított erdészeti úton halad, ezért árnyékos.

A sorompót elhagyva a zöld kerékpáros jelzésen haladunk tovább, és számítsunk rá, hogy már az első kilométeren igen meredek emelkedővel lesz dolgunk. Itt 3 kilométeren 200 méternyi szintkülönbséget fogunk leküzdeni, ami nem túl vészes, de mondjuk két gyereket egy utánfutóban magunk után húzva már közel sem egy laza bringázás.

A Sztaravoda-forrás
A Sztaravoda-forrásvelo.hu

A megállók

Az első megállási lehetőség nagyjából az emelkedő felénél van. Ez a Kis-Hortoba-völgyben az esőbeálló, ahol asztal és székek is vannak, így itt nyugodt és rendezett körülmények között elfogyaszthatunk egy kis elemózsiát is. Innen már nem annyira meredek az út, van tehát időnk egy kicsit kifújni magunkat. A Pap-rétig végig ezen az úton haladunk, és szerencsére forgalomra sem kell számítanunk, mivel a sorompó óta forgalom elől elzárt erdészeti úton tekerünk. Arra azonban figyeljünk, hogy ha valami nagy hanggal jön, akkor az fákat szállító teherautó, amely mellett biztos, hogy nem férünk el, így álljunk meg, és engedjük el! 

A Pap-réten megint érdemes megállni egy pillanatra, mivel nagyon szép helyre érkezünk. Az árnyas fák alatt órákig el lehet heverészni. A rét túlsó végén egy kis tó is van, egy igen egyedi ökoszisztémával.

Hosszabbítás

Ha egy nagyobb kört szeretne tekerni, most itt a lehetőség! Egyenesen tovább haladva egy hosszú lejtő következik az öreg lombok árnyékában, egészen Visegrádig. Ezen a szakaszon útba esik az apátkúti halastó és az Ördögmalom-vízesés is, amik szintén megkapó látványosságok. Visegrádon pedig a vár és a fellegvár a kötelező program, ha már túrázik az ember.

Innen Lepencéig főúton haladunk, majd ott balra fordulva kell visszamásznunk Pilisszentlászlóra, ahol visszacsatlakozhatunk az eredeti útvonalunkra. Ez a kerülő megduplázza az út hosszát és nehézségét is, ezt tehát szem előtt kell tartani, mielőtt könnyelmű száguldásba kezdenénk az Apátkúti-völgyben. Fontos, hogy a panorámaút, amely Lepencétől Pilisszentlászlón át visszavezet a Skanzenhez és tovább Szentendrére, közkedvelt autós útvonal, így itt fokozott figyelemmel haladjunk!

Ha ezt a hosszabbítást kihagyjuk, akkor a Pap-réten balra kanyarodunk, és egy erős mászással jutunk fel a Szekrény-kő alatti mezőre, ahonnan már tényleg nincs sok hátra, és az is lejt. Svábvárnál kijutunk a lezárt útszakasz végére, így innen a Pilisszentlászló–Szentendre közötti aszfalton haladunk tovább, ahol az autóforgalom miatt ajánlott a fent részletezett fokozott óvatosság!

Pap-rét
Pap-rétvelo.hu

Az utolsó szakasz

Mivel az út során étel vásárlására nincs lehetőség, ha már nagyon korogna a gyomrunk, inkább térjünk be Pilisszentlászlóra a kisboltba vagy a vendéglőbe, mint szédelegve induljunk neki a nagy lejtőnek. A faluban jobbra kell fordulni, és 1 kilométer alatt érünk le oda. Természetesen ezt a távot majd vissza is kell másznunk, de akkor már felfrissültek leszünk. A Svábvártól már csak lejtőben lesz részünk, ezért főleg gyerekkel óvatosan guruljunk, mert pillanatok alatt elérhetjük az 50 km/h-s sebességet! Egy veszélyes visszafordító kanyar is utunkba kerül a Kövecses-hegy aljában, mielőtt visszatérünk a parkolóba vagy a skanzenhez.

Még több túra

Ha megnézné mások bringatúráit vagy ön is szívesen feltöltené kedvencét, ITT megteheti!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra