no

Amiket nem biztos, hogy tudott a spermáról

Tudta, hogy a tévhitekkel ellentétben az ananásztól nem lesz finomabb  a sperma íze, hogy egy hosszú, forró fürdő nem árthat nekik, és hogy akár egy hétig is kibírják a petesejtre várva? Kíváncsi az igazságra?

Az elsők a legjobbak

A spermák a legnagyobb koncentrációban az ejakuláció legelején vannak jelen az ondóban, utána már csökken a mennyiségük. Éppen ezért veszélyes a megszakításos védekezés, hiszen ha csak egy kicsit is későn kap észbe a férfi, már több millió spermium nevezett be a versenybe.

Hosszabb ideig állnak lesben, mint azt gondolná

Sokan védekeznek naptármódszerrel, ám ezzel több baj is akad. Egyrészt a szervezet nem egy mechanikus gép, így nem mindig lehet napra pontosan kiszámolni, mikorra is tehető az ovuláció. Másrészt a spermiumok elég hosszú ideig várakozhatnak a megtermékenyítendő petesejtre. Bár általában szex után 48, legfeljebb 72 órán keresztül maradnak életképesek, ám ha épp kiemelkedően kedvező a hüvelyben a környezet, akkor akár egy hétig is lesben állhatnak. Ebbe pedig simán beleeshet akár egy menetrend szerinti ovuláció, de akár egy orgazmus által kiváltott soron kívüli is. Érdekesség: a méhszájat védő nyálka (cervixnyák) a nem fogamzóképes időszakokban sűrű és "ellenséges" közeg a spermiumok számára, a tüszőrepedés idején azonban folyósabbá, könnyebben átjárhatóvá válik, és kifejezetten segíti a spermák haladását és minél további életben maradását.

A sok szex és maszturbálás nem csökkenti jelentősen a spermaszámot

Dr. Carrie Wambach termékenységi endokrinológus szerint a legtöbb esetben nem okoz gondot, ha a férfi sokszor szexel. Maximum kisebb mennyiségű ondó ürül, ami viszont normális spermaszám mellett nem jelent semmilyen hátrányt – olvasható a Women's Health Magazinban.

A hő ellenben igenis káros rájuk

Vizsgálatok kimutatták, miszerint a spermaszám más mennyiséget mutat a melegebb és a hidegebb évszakokban: nyáron alacsonyabb, míg télen magasabb. Ennek oka a külső hőmérséklet változásában keresendő, mivel a nagy hőség rossz hatással van a spermiumokra. Így elmondható, a gyermekre vágyó férfiaknak nem ajánlott rendszeresen hosszas, forró fürdőket venniük: az ekkor elszenvedett hőártalom ugyanis akár hónapokig is kihathat a spermaszámra. Ugyanakkor fontos leszögezni: ez még mindig nem jelenti azt, hogy a forró fürdő biztos fogamzásgátlási módszer is volna.

Ehet bármennyi ananászt a pasi, attól még nem lesz finomabb az íze

Sokszor lehet hallani, hogy az édes gyümölcsök – a legnagyobb sláger a témában az ananász –fruktóztartalmuknak köszönhetően megédesítik, vagy legalábbis jobb ízűvé teszik a spermát. Ez nagyon szép elképzelés, valószínűleg abból indul ki, hogy az ondó maga is tartalmaz némi fruktózt, ám ezidáig még nem született az ételek hatását valóban alátámasztó tudományos kutatási eredmény a témában (pedig a brit tudósoknak annyi idejük szokott lenni!).

Mindegy, hogy fiú-e vagy lány

Igen elterjedt mítosz, hogy az Y kromoszómájú, azaz "fiú" spermiumok gyorsabbak, de rövidebb az élettartamuk, míg az X kromoszómát hordozó "lányok" lassabbak, viszont tovább élnek (ezért aztán akik fiú utódot szeretnének, lehetőleg a tüszőrepedéshez minél közelebbi időpontban szexeljenek, míg akik lányra várnak, inkább előtte). Ezzel szemben az igazság az, hogy az X és Y kromoszómát tartalmazó spermiumok ugyanolyan gyorsak, semmi különbség nincs köztük.

Nagyon ritka, hogy valaki allergiás legyen rá

Ha valamiért nincs kedve a szexhez a frissen megismert fickóval, gyenge kifogás, hogy allergiás a spermára. Ez ugyan valóban létezik, és joggal gyanakodhat ilyesmire, ha szex után rendszeresen égő érzést és piros foltokat tapasztal, de mielőtt beleélné magát, bizonyosodjon meg róla a nőgyógyászával, hogy nem valami hüvelyi fertőzés áll-e a tünetek hátterében. Ha pedig nem lerázásként találta ki új partnerének ezt a dumát, hanem tényleg abba az 1-2 százalékba tartozna, akik valóban allergiások a spermára, a megoldás egyszerű: használjanak gumit!

Hosszú utat tesznek meg a célig

Kb. 2,5 hónapra van szükségük a spermiumoknak ahhoz, hogy felkészüljenek arra, hogy a magömléssel kijuthassanak. Először a herékben kezdenek formálódni, majd onnan a mellékherékbe kerülnek. Amikor elérték a végleges formájukat, az ondóvezetékbe, később az ondóhólyagba úsznak, ahol az ott lévő folyadékkal keveredve ondót képeznek. Utolsó körben mindehhez még a prosztata is hozzáad némi váladékot, majd megtörténik a magömlés.

Az egészségi állapot is hatással van rájuk

Valóban, Rod Stewart is 66 évesen lett legutóbb apa, de ehhez azért jó adag szerencse is szükséges. A férfiak 40 éves kor alatt rendelkeznek a legjobb minőségű spermával, és igen, akárcsak a szervezet más elemeire, ezekre is hatással van az olyan ártalmas szokások, mint a dohányzás, a sok alkohol, a káros környezeti hatások, valamint az egészségtelen étkezés és életvitel. Így ha családot szeretne alapítani, ezt jobb, ha észben tartja!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
no
Mustra