Hiába fogy le, nem lesz boldogabb

A túlsúllyal együtt élni nehéz, de komoly küzdelemmel jár a fogyás is – csakhogy az ember reméli, ha eléri a kitűzött célt, minden jobbra fordul. Nem akarnánk elvenni a kedvüket az egészségesebb életmódtól,  de ne higgyék, hogy ezzel egy csapásra minden szép lesz: egy új tanulmány szerint a vágyott boldogságot csak kevesen érik el, sőt, akadnak, akik még depressziósak is lesznek a fogyókúra végére. Mielőtt bánatában kienné a hűtőt, olvasson tovább: erre is van megoldás, csak kell hozzá némi nyitottság.

A University College of London munkatársai négy éven keresztül követték 2000 túlsúlyos, elhízott, de egyébként egészséges ember életét, írja Shape magazin. A vizsgálat során a tesztalanyoknak egy feladata volt: az, hogy próbáljanak lefogyni. Ez 14 százalékuknak sikerült is, 15 százalékuk súlya viszont tovább gyarapodott, 71 százalékuknál pedig nem volt jelentős változás. A kutatók a negyedik év végén a vérnyomástól kezdve a koleszterinszinten át a kedélyállapotig számtalan tényezőt megvizsgáltak, hogy kellően pontos képet alkothassanak a résztvevők fizikai és lelki állapotáról. A vizsgálat váratlan eredményt hozott. 

shutterstock 124752631

Ugyan köztudott, hogy az edzés és az egészséges ételek lelkileg és testileg is jót tesznek, a sikeresen fogyókúrázóknál kétszer olyan gyakori volt a depresszió, mint azoknál, akinek nőtt, illetve maradt a súlyuk. A kutatók a tanulmánynál figyelembe vették a demográfiai, egészségügyi és fiziológiai változókat is.

A kialakult depresszió pontos okára még nem derült fény, de mint azt Sarah Jackson, a kutatás vezetője elmondta: a fogyásnak igenis köze van a hangulatváltozáshoz. „Bár a fogyókúrázókat elégedettséggel tölti el, ahogyan látják, hogyan olvadnak le a kilók, a fogyáshoz komoly akaraterőre van szükség és sok lemondással jár. Nem nehéz belátni, hogy mennyire megterhelő lehet az, ha folyton oda kell figyelni arra, hogy mikor mit eszünk, ha ellen kell állni a kísértésnek, és emiatt néha kerülni kell a társas helyzeteket" – nyilatkozta Jackson, aki reméli, hogy a fogyókúrázók is belátják: a fogyás önmagában kevés ahhoz, hogy az életünk jobbra forduljon.

„Azoknak, akik fogyókúrára adják a fejüket, fel kell készülniük az életmódváltással járó kihívásokra, és ha úgy érzik, hogy lelkileg ez nagyon megterhelő, ne szégyelljenek segítséget kérni a barátaiktól, családjuktól vagy akár egy szakembertől" – mondta. Hozzátette, az egészségügyi szakembereknek is oda kell figyelniük erre. Vagyis ha valakinek fogyókúrát javasolnak, akkor a fizikai paraméterek mellett a lelkiállapotát is követni kell, és ha úgy adódik, páciensüknek minden segítséget meg kell adniuk, hogy túllendülhessenek ezen az időszakon.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek