Egy igazán jó fesztivál receptje

Hétvégén a Bor, mámor, Bénye fesztiválon jártunk, ami nagyon nem olyan, mint a szintén ekkor csúcsra járó Sziget, de Kapolcshoz vagy az Ördögkatlanhoz se hasonlítanánk. Hogy akkor mitől volt mégis annyira jó? Megpróbáltuk összeszedni a hozzávalókat, de ennél még sokkal többet árulunk el a galériában! 

1. Kell hozzá egy viszonylag kicsi település

Ez ebben az esetben Erdőbénye, amely a környező falvakhoz hasonlóan a tokaji borvidék része, ami azt jelenti, hogy - kis túlzással - minden háznál lehet bort kapni.

2. Legyen valami rendes apropója, mert a falunap azért ehhez már nem elég

Erdőbénye egy dologban gazdag (na jó, valójában van kovaföldje is, de ezt nem lehetne ilyen vendégcsalogatóan megünnepelni): a borban. Tehát borfesztivált kell csinálni.

3. Legyen kellően messze Budapesttől

A tömeg nem tesz jót a fesztiváloknak, a Szigeten is micsoda tülekedés van, hát kinek kell ez? Ide viszont csak a legelszántabbak jönnek el, főleg mert szállást is nehéz találni. Részegen vezetni meg nem buli.

4. Legyenek jó ételek. De tényleg jók. 

Ezen a fesztiválon nem a töki pompos vagy a lángos a fesztiválkaja. Ide minden évben éttermek települnek ki, méghozzá a jó éttermek. Az Anyukám mondta szinte minden évben itt van, az Ikon idén bukkant fel először - de milyen jól tette! -, a Gigerli  helyi erőként erősítette a csapatot, és a Halkakas megjelenése is kellemes meglepetés volt.

5. Legyenek jó borok

Ha már borfesztivál, ugye. Persze ezt nem könnyű száz százalékos biztonsággal befolyásolni, de találni itt igazán jó borokat is. Az igazi "nagy" borokat azért itt sem adják olcsón, de 2500 forinttól már kapni olyanokat, amire még egy borsznob sem fintorog. És hiába a tokaji borvidéken vagyunk, mégsem az aszúkra kell gondolni elsősorban.

6. Persze legyenek jó programok is

Jazzkoncertek, gyerekprogramok, lemezbemutató és DJ-k egyaránt vannak a programlehetőségek között, de a mainstream vonal nem jelenik meg. Úgy tűnik, erre nincs is igény. És persze akad itt még a zene mellett bor-, és sajtkóstolóktól a fotókiállításon át a pincetúrákig minden más egyéb is még, amitől olyan színes és változatos tud lenni az egész.

7. Legyenek kedvesek a vendéglátók

Három napra kis túlzással az egész falu beáll dolgozni, lezárják az utcákat, parkolókat alakítanak ki, a nők pedig nekikezdenek a főzésnek.Mégsem éreztük azt, hogy csak jó képet vágnak az egészhez, a hülye pestiek meg lejöttek elfoglalni a falut, mindent kitaposnak, és részegen összehányják az árkot. Polgárőrtől az információs pultban ülő kislányig mindenki kihozta magából, amit lehetett. A falu 2009 óta rendezi meg a fesztivált, azóta csak gyakorlatot szereztek a helyiek, de szerencsére még nem fásultak bele.

8. Ne legyen megfizethetetlen

Azt nem állítjuk, hogy a Bor, mámor, Bénye fesztivál olcsó lenne, de teljesen vállalható árakon dolgozik. Igen, el lehet szállni, vannak borok, amiket decinként 1000 forintért mérnek - ami azért meredek -, de van 600 forintért is ebéd, és lehet 250-ért is jó bort találni. A napijegy 2000 forint, szállást pedig nagyjából 6000 forinttól találni egy éjszakára - de, mint mondtuk, hamar elfogynak a helyek, szóval jövőre időben kezdje tervezni, ha kipróbálná!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra