5+1 ingyenes városnéző tipp Európa legmenőbb városaiban

Európai nagyvárosban nyaral idén? Esetleg már az egyik őszi hétvégére tervez kiruccanást? Az útiköltség számolgatásakor nyugodtan felejtse ki a listából a legszuperebb látnivalók belépődíjait! Hiszen minek költene városnézésre, ha ingyen is megteheti? Nézze meg ingyen...

1. London világhírű múzeumait!

Londoni hosszú hétvége tervezgetése közben például jó tudni, hogy a köztulajdonban levő angol múzeumok látogatása eleve ingyenes: így belépti díj nélkül megcsodálhatjuk a Természettudományi Múzeum és a Tudományos Múzeum kincseit, a Nemzeti Arcképcsarnok portréit és a Victoria és Albert Múzeum fantasztikus iparművészeti remekeit is. A tárlatok általában délután 5-6 körül zárnak, de a legtöbb múzeum külön belépti díj ellenében minden hónapban egy-két nap késő estig látogatható.

A késői belépésért azonban nem feltétlenül kell fizetnünk: a Tate Modern például minden pénteken és szombaton este tízig tart nyitva (belépés negyed tízig). Érdemes ilyenkor jönni, elkerülni a tömeget, és miután bejártuk az épület tárlatait és megnéztük Chirico, Dali és Picasso műveit, megpihenni a legfelső szinten levő kávézóban, ahonnan fantasztikus panoráma nyílik a Temzére és a városra. A kávéért persze fizetni kell, és illik távozáskor az urnába is dobni egy kis adományt, mellyel a múzeum fenntartását támogatjuk. Péntek esténként a British Museum is fél kilencig várja a látogatókat, a National Portrait Gallery és a National Gallery pedig este kilencig. További londoni ingyenes tippjeinket erre találja.

2. A Reichstagot Berlinben!

A Reichstag üvegkupolás épülete ma a német törvényhozás otthona, vagyis a Bundestag üléseinek helyszíne. Érdemes előre online bejelentkezni az ingyenes, angol vagy német nyelven elérhető, vezetett túrára. Ezen az épület történelmével éppúgy megismerkedhetünk, mint az építészeti finomságokkal és a brit sztárépítész, Norman Foster tervezte kupolából nyíló remek panorámával. Helyben már csak a kupolába kérhetünk időpontot, de úgy nagyon hosszú várakozásra kell számítani, ezért tényleg érdemes előre gondolkodni.

Az épület hatalmas tereit bejárva látogatást tehettünk az áhítat termében, amit bármely vallás követői felkereshetnek, ha egy kis lelki feltöltődésre van szükségük. Túránk során megnézhetünk több művészeti installációt, és azt az alagutat is, mely a szomszédos épülettel köti össze az épületet a föld alatt, amelyet egykor a Reichstag elnökének palotájaként használtak.

Végezetül az egyszerű, kék székekkel berendezett üléstermet, majd a híres üvegkupolát látogathatjuk meg. A kupolába idegenvezetőnk már nem jön velünk, hanem mindenki a maga ritmusában, audioguide segítségével derítheti fel a látnivalókat. Ennek érdekessége, hogy a technikai analfabétáknak is élmény lesz vele a nézelődés. Elegendő egyszer elindítani, és aztán magától suttogja a fülünkbe az információkat az adott látnivalóról éppen akkor, amikor az a látóterünkbe kerül. A kilencven perces túrát követően sétáljunk el a Brandenburgi kapuhoz, majd korzózzunk egyet az Unter den Lindenen, vagyis az egykori NDK legszebb sugárútján. További berlini ingyenes tippekért ide kattintson!

3. A Kék mecsetet Isztambulban!

Törökország azon kevés iszlám országok közé tartozik, ahol az utazók is látogathatják a mecseteket. Így mindenképp érdemes megnézni a híres Kék mecsetet. Ide nagyon hasznos térdet és vállat takaró ruhában érkezni, és egy kendőt is magunkkal vinni a hajunk elfedésére. A belépésnél ugyanis szigorúan ellenőrzik a megfelelő viseletet, és ha nincsenek rajtunk a megfelelő ruhadarabok, nézelődhetünk a kétes tisztaságú egyen-műtősköpenyben. Ha pedig ránk hallgatnak, zokniban és cipőben érkeznek. Belépéskor ugyanis meg kell szabadulni a lábbelitől, és a szandálból kilépve mezítláb végigcaplatni a mecseten kevésbé tűnik nyerő ötletnek.

Az épületet Ahmet szultán álmodta meg magának abból a célból, hogy mecsete vetekedjen a Hagia Sophia méreteivel, és minaretből se négy, hanem hat legyen neki. A mecset bejáratánál átható lábszag fogadja a turistákat, de a belső tér fantasztikus a kobaltkék iznik csempékkel, festett üvegablakokkal, márványpáhollyal, és a padlón lévő hatalmas kilimek is bőven kárpótolnak ezért a kellemetlenségért.

A belépés ingyenes, arra azonban érdemes odafigyelni, hogy az istentiszteletek idején csak a hívek léphetnek be. Persze ilyenkor néhány turista mindig megpróbál beslisszolni a helyiekkel, de a biztonsági őrök azonnal kiszúrják őket. Az ima végét meg kell várnunk, majd beállni a hatalmas belső udvarban kanyargó, turisták számára kijelölt sorba. További isztambuli tippeket itt talál.

4. A királyi palotát és az egyiptomi templomot Madridban!

Madridban járva kihagyhatatlan látnivaló a Palacio Real, vagyis a királyi palota, és annak kertje az estefelé lágy fényekkel megvilágított szökőkutakkal. A palota alapjáraton fizetős, de áprilistól szeptemberig, hétfőn és csütörtökön este 6 és 8 óra között az Európai Unió állampolgárainak ingyenes a belépés. Innen párszáz méterre található a Templo de Debod, egy valódi egyiptomi templom Madrid közepén, időszámításunk előtt 200-ból.

Úgy került ide, hogy a hatvanas években az UNESCO segítséget kért az európai országoktól, mert az Asszuáni gát építésekor több archeológiai lelet is veszélybe került. Spanyolország jelentős segítséget nyújtott az Abu Szimbel-i templomok megmentésében, ezért hálából Egyiptom 1968-ban a spanyoloknak ajándékozta a Templo de Debodot. Így került az épületegyüttes Madridba, a Parque del Oeste területére. Naplementekor elképesztő látványt nyújt, sok helyit láttunk erre andalogni, iszogatni. Nem elég ennyi Madridból? Akkor kattintson ide!

5. A hatalmas vízi játszóteret Bécsben!

Az U1-es metróvonal Donauinsel megállójától pár perces sétányira zseniális vízi játszótér várja a gyerekeket mintegy 5000 négyzetméteren. Az április 28-tól szeptember végéig nyitva tartó játszótér ingyenesen látogatható, éjjel-nappal nyitva áll. A 2004-ben nyílt, Európa legnagyobb ilyen jellegű szórakoztató parkjának számító területen minden korosztály veszély nélkül és akadálymentesen játszhat a sekély vízben.

A gyerekek patakokat duzzaszthatnak és elterelhetik azokat, a tavaknál új partszakaszokat és öblöket építhetnek, de bele is ugrálhatnak a vízbe. Az egyik tó fölött 15 méter hosszú függőhíd vezet, de nagy lapos köveken lépdelve is megközelíthetik a túlpartot. A nagy pacsálás után a visszatérést a civilizációba rengeteg zuhanyzó és lábmosó segíti. További ingyenes bécsi tippekért erre olvasson tovább.

+1: Ha csak egy eurót költene a városnézésre

Alig tíz éve, hogy egy Chris Sandeman nevű frissen végzett Yale-diplomás fiatalember elhatározta, hogy Európát azokkal is megismerteti, akiknek büdzséje szűkös, de utazási, kulturális éhségük óriási. Ezért összeállt néhány egyetemi társával, akik hozzá hasonlóan vallják, hogy a világtörténelem az emberiség legjobb sztorija, amiről mindenkinek tudnia kell. Ezért ingyenes városnéző túrákat kezdett szervezni először csak Berlinben, és még csak angol nyelven.

Azóta Sandeman neve ma már egyet jelent a jól szervezett, inger-és élménygazdag, nem utolsó sorban ingyenes városnézés lehetőségével, és ma már spanyol és német nyelven is tartanak idegenvezetést 18 európai, közel-keleti és tengerentúli nagyvárosban. Az alternatív két-három órás városnéző túrákon nem bombáznak minket pontos dátumok és személynevek unalmas adathalmazával, mert a srácok végig azon vannak, hogy a néhány kilométes gyalogút alatt minden turista ezúttal egy valóban élvezhető történelemóra aktív részese lehessen.

Ha felmegyünk aSandeman' New Europe oldalára, láthatjuk, hogy bár vannak fizetős túrák, a legnépszerűbbek még mindig az ingyenes, két-három órás városnézések. Ezek valóban ingyenesek, de jó, ha tudjuk, hogy az idegenvezetők a cégtől nem kapnak külön fizetést ezekért a túrákért, mindenki önkéntesként, lelkesedésből, a város iránti szenvedélye miatt dolgozik. Persze dönthetünk úgy is, hogy semmit nem adunk a városnézésért cserébe, akkor sem fognak ránk megharagudni. Különböző utazási fórumok szerint azonban nagyjából 5-10 eurót érdemes rászánni fejenként az „ingyenes” túrára, de a hátizsákos turistáktól már akár egy-két eurónak is örülnek. További részletekre kíváncsi? Itt olvashat tovább a témáról.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra