5 hiba, amit már 10 óra előtt követ el egészsége ellen

Van a Sokkal jobban indulhat a napja néhány egyszerű trükk elsajátításával – írja a Huffington Post egyik cikkében. Felsoroljuk, hogy mik ezek.

Ne ugorjon ki az ágyból azonnal

Ne ugorjon ki azonnal az ágyból, amint felébred, mert elképzelhető, hogy a hátizmai elgémberedtek az egy helyben fekvéstől – mondja Robert Oexman, az alvás és a kiropraktika szakértője, illetve a Sleep to Live Institute igazgatója. Ha túl hirtelenek a mozdulatai reggel, az izmai begörcsölhetnek, esetleg egy rossz mozdulat miatt a dereka/háta fájdul meg, de az is előfordulhat, hogy a csigolya üvegporcos zárólemeze elcsúszik, vagy megreped. És még egy ok, hogy lassítson a tempón reggel: mikor felkel, miután órákig feküdt, a vér a lábaiba szalad, emiatt könnyen elszédülhet. Ne kockáztassa meg, hogy elbotlik csak mert gyorsan talpra akar állni. Ezt egyébként ortosztatikus hipotenziónak hívják, mely a nőknél sokkal gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál – mondja Dr. Alan Hilibrand sebész, az American Academy of Orthopaedic Surgeons szóvivője.

shutterstock 173978063

Ortosztatikus hipotenzió

Az ortosztatikus hipotenzió az alacsony vérnyomásnak az a típusa, amely ülést vagy fekvést követő felálláskor jelentkezik. Az ortosztatikus hipotenzió okozhat kábaságot, szédülést és ájulást is. Forrás

Próbálja ki ezt a módszert: Oexman azt javasolja, hogy mielőtt kiugrana az ágyból és beugrana a zuhany alá, húzza fel a térdeit a mellkasához. Először a balt, aztán a jobbat, majd végezetül a kettőt egyszerre. Ez a módszer segít bemelegíteni az izmokat, és a véráramlás is megindul egész testében, így elkerülhető a szédelgés és stabilan fog állni a talajon. 

Engedjen be fényt

Nem tesz jót, ha ébredés után leengedve hagyja a redőnyt, vagy behúzva tartja a sötétítő függönyt, mert könnyen visszaalhat a sötétségben, vagy hiába ébredt fel, továbbra is álmos marad. A sötétség addig jó, amíg alszik, utána kifejezetten hátráltatja a szervezete üzembe lendülését. Hogy pozitívan induljon a napja, szüksége van napfényre! Sőt, tudta, hogy a délelőtti napsugarak a súlyát is szabályozzák? – legalábbis egy tanulmány szerint, amit a Northwestern Egyetem, Feinberg Gyógyszerész-tudományi karán végeztek. 

Próbálja ki a módszert: minél több napfényt enged be, annál jobb. Miután felkelt, és elvégezte a lábfelhúzós gyakorlatot, húzza fel a redőnyöket, vagy szét a függönyöket!  

Reggel is legyen magára ideje

Sokan keményen dolgoznak, és csak ebédidőben szakítanak egy kis időt saját magukra – vagy még inkább délután három óra körül, amikor már kezdenek fáradni. Egy új tanulmány szerint, amit a Minnesotai Egyetemen végeztek, ha az ember pozitív gondolatokkal indítja a napot, a hangulata sokkal jobb lesz, és napközben nem lesz sem mogorva, sem komor; plusz, kevésbé befolyásolja a negatív kollégák hatása. 

Próbálja ki a módszert: vegyen egy jó kávét, nyaljon el egy gombóc fagylaltot, hívja fel barátnőjét, sétáljon az irodáig, vagy csinálja azt, amitől úgy érzi, feldobja hangulatát. 

shutterstock 180604541

Felejtse el a szundit

Nyilván már ön is tudja, hogy milyen jó érzés benyomni a szundit, hogy egy kicsit később kelljen kikelni az ágyból. De ez a plusz szundikálás simán fel tudja borítani az alvásrutinját, amitől sokkal nehezebben alhat el esténként. A szakértők pontosan emiatt átoknak vélnek mindenfajta ilyen ébresztőórát, és nem is ajánlják a használatukat. 

Próbálja ki a módszert : akkor keljen fel, amikor az óra ébreszti, ne 10-20 perccel később. 

shutterstock 202113313

Ne a sport legyen az első dolga

Nem árt tudni, hogy ébredés után harminc percen belül jó reggelizni, mert ilyenkor gyors az anyagcsere, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy felkelés után, azonnal egy spinning órára rohanjon. Az viszont probléma, ha kihagyja az étkezést. Így egész nap csak koplal, pedig a szervezetének szüksége van szénhidrátra, főleg akkor, ha reggelente – munkába indulás előtt – edz is. 

Próbálja ki a módszert: azt nem mondjuk, hogy arra van szüksége, hogy benyomja a reggelit edzés előtt, de egy fél banán, vagy egy müzliszelet tökéletes választás. És ne feledkezzen meg a folyadékról sem: egy pohár víz elengedhetetlen reggel – főleg sportolás előtt.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek