Lusta edzeni? Nem baj, árammal büntet a jövő fitneszórája

Az Ivan Petrovics Pavlov nevéhez fűződő klasszikus kondicionálás és feltételes reflex nemcsak a kutyáknál működik, hanem azoknak is segíthet, akik valamilyen rossz szokástól akarnak megszabadulni vagy úgy döntenek, ezentúl egészségesebben élnek. Igenám, de az életmódváltás nem olyan könnyű. Sebaj, hamarosan kapható lesz a Pavlok névre keresztelt fitnesz szerkezet, ami pozitív és negatív megerősítéssel, mondjuk egy kis áramütéssel veszi majd rá viselőjét arra, hogy egészségesen éljen, írja a Jezebel.com.

A Pavlokot Maneesh Sethi találta ki és módszerének alapja az az érdekes adat, amit a Duke Egyetem kutatói derítettek ki. Akár hiszi, akár nem, a napunk 40 százalékát a szokásszerű, automatikusan végzett tevékenységek teszik ki. Vagyis ha a Pavlok használóinál a jó, előremutató döntések a mindennapi rutin részévé válnak, akkor a változás tartós, hosszú távú lesz – és egy igazi életmódváltás ugye erről szól. „A kutatások szerint az állandóság, a következetesség az alapja annak, hogy valami szokássá váljon. Ha Pavlokot használ ahhoz, hogy elérje a céljait, akkor egy idő után egyre könnyebb, majd magától értetődő lesz az adott cselekvés" – olvasható a honlapon. 

Ahogyan a legtöbb hasonló eszköznél, ebben is van alvásfigyelő, valamint lépésszámláló, és a felhasználók a GPS-adatok alapján is megadhatnak majd különböző célokat, például egy kitérőt az edzőterembe. Sőt, különböző applikációkkal, mondjuk a Runkeeperrel is kompatibilis lesz, így azt is megadhatja majd hogy naponta mennyit szeretne futni. Persze a Pavlok azoknak is segíthet, akik soha nem tudnak felkelni időben, illetve akik sokkal hatékonyabbak szeretnének lenni. Az áramütésen kívül más eszközei is vannak az ösztönzésnek – állítólag különböző díjakat és pénzt is lehet nyerni, ha valaki teljesíti a napi penzumot. Ha viszont valaki nem teljesít úgy, ahogy kellene, azért pénzbüntetés is járhat, esetleg megeshet, hogy majd nem tudja használni a telefonját.

A Pavlok prototípusait 3D nyomtatókkal gyártották le, és a végleges terméket valószínűleg 2015-ben kezdik értékesíteni. Persze, aki nem bír addig magával, kaphat a limitált számú prototípusból.

Kettő az egyben: mosson és fusson egyszerre

Bár Maneesh Sethi kütyüje is furcsa lehet egyesek számára, a dél-koreai Si Hyeong Ryu ötlete láttán garantáltan mindenkinek elkerekedik a szeme. A diák az Elektrolux Design Lab pályázatára nevezett be a Wheel nevű találmánnyal, ami természetesen még nem létezik. A szerkezet nem más, mint egy futó- és egy mosógép szerelemgyereke, ami a mozgási energiát felhasználva mossa tisztára a belerakott szennyest. Ryu persze nem az elfoglalt, de szép testre vágyó nők miatt találta ki a Wheelt, hanem a környezettudatosság vezérelte. „Paradox módon nem tudjuk magunkat tisztán tartani anélkül, hogy ne ártanánk a környezetünknek" – írja a Fastcoexist.com-on is közzétett pályázatában.

wheel korea
electrolux.com

Hogy mire gondol? A mosógép energiaigénye a szén-dioxid-kibocsátást tekintve óránként 325-1950 gramm közé tehető, a centrifugáé pedig ennél is magasabb, 325-3705 gramm. A szén-dioxid-lábnyom egy termék vagy szolgáltatás teljes életciklusa során keletkező üvegházhatású gázok összes mennyisége, és a mosógépeknél ez az érték nem a gyártási, hanem a felhasználási szakaszban nagyon magas – olvasható a cikkben, ami Dr. Schulz Péter a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület 2011-es környezetvédelmi szimpóziumán tartott előadásából készült. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra