Sorra vállalják fel bikinis fotókkal állapotukat a Crohn-betegek

Nemrég írtunk arról a fiatal brit nőről, akinek fel kellett adnia modellkarrierjét betegsége miatt. A Crohn-betegséggel küzdő Bethany Townsend nászútján gyűjtötte össze a bátorságot ahhoz, hogy közzétegyen egy bikinis fotót, amin jól láthatóak a hasára illesztett kolosztómiás zacskók. Azóta ezrek biztosították a támogatásukról. És ez nem minden, története sok hasonló problémával küzdő embert arra ösztönzött, hogy fürdőruhára vetkőzve vállalja állapotát. Persze őt is mások inspirálták arra, hogy megmutassa magát. 

"Kész őrület. Nem gondoltam volna, hogy ilyen sikere lesz a képnek. A fotó nem a nyilvánosságnak készült" - nyilatkozta a This Morning című műsorban Townsend, aki fél évvel a nyaralás után döntött úgy, hogy egy zárt oldalon, a brit Crohn- és colitis-betegeket támogató Facebookos közösségben megmutatja, lehet teljes életet élni addig szégyellt betegségével. Állítása szerint a sok pozitív visszajelzésnek köszönhetően ő is sokkal jobban érzi magát a bőrében, és sokan írták, hogy végre ők is elég bátornak érzik magukat ahhoz, hogy bikinire vetkőzzenek mások előtt. A sorstársak közül pedig rengetegen - férfiak és nők egyaránt - kamera elé is álltak, és szintén megosztották fotójukat a csoportban, a Crohn's and Colitis UK nevű szervezet Facebook oldalán. Az Instagramon és a Twitteren is rengeteg hasonló kép látható egyébként #GetYourBellyOut (Mutasd a hasad!) címkével.

#GetYourBellyOut névvel kampány is indult az Egyesült Királyságban, melynek fő célja természetesen, hogy felhívják a figyelmet a gyulladásos bélbetegségekre (vagyis a Crohn-betegségre és a fekélyes vastagbélgyulladásra, azaz colitis ulcerosára), valamint hogy pénzt gyűjtsenek a Crohn's and Colitis UK számára. A kampányt négy nő, Sahara Fleetwood-Beresford, Victoria Marie, Lorna Haymes és Gem Willingham indította még azelőtt, hogy Bethany Townsend sztoriját felkapta volna a sajtó. "Eleinte csak a barátaim láthatták a fotókat, amiket megosztottam a Facebookon és az Instagramon. Majd az interneten láttam, hogy pár hozzám hasonló lány nyíltan vállalta a kolosztómiás zacskóit, ezért úgy gondoltam, hogy nekem is ezt kellene tennem. Elküldtem a fotómat és a történetemet a Crohn's and Colitis UK munkatársainak, a többi pedig már történelem" - nyilatkozta Townsend.

Vickie Morris például pár nappal korábban osztotta meg fotóját. "Sorra töltöttem fel a képeket a vakációról egy kivételével. Miért? Nem tudom, talán azért, mert azt gondoltam, hogy az emberek nem néznék jó szemmel" - írta az asszony, aki végül úgy döntött, nem érdekli mit gondolnak mások. "Folyton hangoztatom, hogy támogassátok az ügyemet, hívjuk fel a figyelmet erre a betegségre, de mi lenne figyelemfelkeltőbb annál, mintha mindent megmutatok. Szóval tessék!" - tette hozzá Morris, aki már négy éve küzd a Crohn-betegséggel. 

Mi ez?

A Crohn-betegség egy olyan állapot, amely gyulladást okoz az emésztőrendszerben, megakadályozva a tápanyagok felszívódását és az ürítést. Súlyosabb esetekben - ahogy Bethany Townsenddel is történt - szükségessé válik a vastagbél és/vagy a vékonybél sérült részének eltávolítása, és az egészséges rész kivezetése a hasfalon keresztül. Tünetei közé tartozik a hasi fájdalom és a hasmenés, a fáradtság és a kimerültség, az általános rossz közérzet, a szájfekélyek, az étvágytalanság, a fogyás és vérszegénység. 

A kolosztómia gyakori hasműtét, melynek során a vastagbelet kivezetik a hasfalon nyitott résen keresztül, mely mesterséges végbélnyílásként működik. A beavatkozásra akkor van szükség, ha pótolni kell a rákos vagy súlyosan sérült vastagbél alsó szakaszát, a végbelet és a végbélnyílást. A műtéti megoldás lehet ideiglenes is, ilyenkor a használaton kívüli bélszakasz gyógyulását segíti. A kolosztómia tehát lehetővé teszi az ürülék távozását, mielőtt eljutna az eltávolított vagy éppen gyógyuló bélszakaszig. A széklet a kivezetés elé rögzített műanyagtasakba ürül, amit általában elegendő naponta egyszer cserélni. A műtét után fokozatosan vissza lehet térni a beavatkozás előtt megszokott táplálkozáshoz és életmódhoz.

Forrás: Daily Mail és Házi Patika

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra