Amikor a méhcsípés segít a gyógyulásban

A méhek szorgos munkájából már régóta hasznot húzunk: az ókori civilizációk uralkodói például előszeretettel vettek tejes-mézes bőrápoló fürdőt, a népgyógyászatban pedig többek között torokfertőtlenítő hatása miatt kedvelik a mézet. Kevésbé népszerű, sokak számára kimondottan ijesztő módszer a méhszúrással való gyógyítás. Pedig a méreg a méhek másik csodaszere.

„Apiterápia vagy méhterápia alatt az összes kaptártermékkel (méz, propolisz, virágpor, méhpempő, méhviasz) és a méhszúrással történő egészségmegóvást, betegségkezelést és rehabilitációt értjük" – árulja el dr. Körmendy-Rácz János, a Magyar Apiterápiás Társaság elnöke, aki tizenöt éve foglalkozik a szorgalmas rovarokkal.

A méz

A méz 190-féle tápanyagot tartalmaz; többek között 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint és enzimeket. Közel hetven fiziológiás és gyógyhatása közül közismert a torokfertőtlenítés. A mézben lévő hormonok szabályozzák a szívműködést és a vérkeringést, de segítenek a vese- és májproblémák enyhítésében is. A szépségápolásban is kedvelt mézet méregtelenítő masszázs vagy bőrfiatalító arcpakolás formájában, a háztartásokban pedig sebgyógyító kenőcsként hasznosítják. 

shutterstock 150321893

A propolisz

A propoliszt a rovarok a növények rügyeiről gyűjtik be, majd kevés enzimmel és viasszal keverik össze, és a lépek kisebb töréseinek javítására, a kaptár belső részeinek bevonására, fertőtlenítésére használják. "Az emberi szervezetnek is hasznos, mivel kiváló antioxidáns forrásként vírusos, bakteriális fertőzések, és az ezek következtében kialakult gyulladásos megbetegedések gyógyulási idejét meggyorsítja. Sejtnövekedést serkentő hatása miatt pedig egy sebet akár egy-két nap alatt begyógyít” – mondja dr. Körmendy-Rácz János.

A méhpempő

Egy igen ritka, nehezen beszerezhető anyag a méhpempő, ami a dolgozó méhek garatmirigy-váladéka. A furcsa, savanykás ízű pempő képes az emberi szövetek regenerációját felgyorsítani, legyen az máj, idegszövet, vagy éppen csontszövet. Hormonstimuláló és termékenységnövelő tulajdonságának köszönhetően ráadásul a méhpempőt fogyasztó párok hamarabb számíthatnak gyermekáldásra, még azok is, akik korábban sikertelenül próbálkoztak.

shutterstock 176368835

A méhviasz 

Tökéletes vízlepergető hatásának köszönhetően fontos alkotóeleme a rúzsoknak, ajakíreknek és bőrvédő készítményeknek, gyógyászati szempontból pedig a nehéz köhögéssel járó megbetegedéseknek: például az asztma kitűnő ellenszere a levegőt tisztító méhviasz gyertya.

A virágpor és a méhkenyér

A méhek virágporból, propoliszból és méhviaszból erjesztik a kaptárban az emberi szervezet számára könnyebben emészthető méhkenyeret. Ez, valamint a virágpor mind aminosavakban, mind vitaminokban, nyomelemekben rendkívül gazdag, teljes értékű élelmiszer. Fogyasztásuk egyensúlyt teremt a koleszterinszint szabályozásában, illetve, több kóros folyamatot (pl. prosztata megnagyobbodás) képes megállítani és visszafordítani.

Feltétlenül végezzen allergiatesztet!

A méhszúrás az emberek zöménél csupán viszkető-fájdalmas bőrpírt okoz. A népesség 1-2 százalékánál azonban komoly allergiás reakciót is okozhat. Mielőtt belevágna a méhméreg terápiába, allergiateszt segítségével győződjön meg róla, hogy az ön számára veszélyes-e a méhszúrás alkalmazása.

“Allergiások esetében elég egyetlen csípés és fellép a nehézlégzéses, fulladásos reakció, ezért körültekintőnek kell lenni. Akik általában is érzékenyek a méhészeti termékekre (pl. propolisz), azok nagyobb valószínűséggel allergiások a méhméregre is, ezért számukra a méhszúrás-terápia nem ajánlható. Szerencsére azonban a krémek felszívódásakor a méreganyag nem kerül koncentráltan a véráramba, ezért kenőcsök használata előtt elég egy érzékenységteszt” – mondja dr. Körmendi- Rácz János.

shutterstock 81597217

A méhméreg

A méhszúrás terápiát leginkább a reumatikus fájdalmak, ízületi gyulladások, autoimmun betegségek, ideghártya-gyulladás esetén és kiegészítő kezelésként használják. Ezt a módszert sokan a szúrás okozta fájdalom miatt kerülik, pedig az égető érzés hamar elmúlik. „A méhkaptár igazi csodaszere a méhméreg, amely a rovarok méregmirigyeiben termelődik. A méreg alkotóelemei a szívre és a mellékvesekéregre serkentő hatással vannak, erősítik az immunrendszert és enyhítik az ízületi és csontbetegségek okozta panaszokat is” – magyarázza az apiterapeuta.

„Nagyon fontos azonban a személyre szabott diéta betartása és a megfelelő méhészeti termékek rendszeres használata - panasztól függően kombinálva. Mivel a méhterápia teljesen természetes eredetű hatóanyagokra épül, ezért egyáltalán nincsenek mellékhatásai. Ha például hosszú ideig és nagy dózisban viszünk be a szervezetünkbe szteroidokat, akkor különösen ajánlott valamilyen természetes eredetű, kiegészítő terápia, például méhterápia alkalmazása addig, amíg a szintetikus hatóanyagok kiürülnek a szervezetből. A méhméreg kezelés azonban csakis allergiavizsgálat után végezhető, ezért otthon senki ne próbálja ki!" – figyelmeztet a szakértő.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek