Van hatásos házi praktika dezodor helyett

Azt már tudjuk, milyen házi praktikát érdemes alkalmazni a szúnyogcsípéssel járó viszketés csillapítására, csakhogy nem ez az egyetlen kellemetlenség, ami nyáron megnehezíti az életet: ilyenkor a hőség miatti fokozott verejtékezéssel is küzdeni kell. Mivell a dezodorok egy része olyan kemikáliákat tartalmaz, amik a pórusokat eltömítve akár komolyabb gondot is okozhatnak, sokan a természetes módszereket ajánlják – de vajon tényleg működik izzadásgátlóként a citrom, az ecet vagy a zsályatea? Szerzőnk saját bőrén próbálta ki ezeket.

1. Citrom

A citrom alkalmazható fertőtlenítőként, hajvilágosításhoz, felmosáshoz, sőt, sokak szerint még a káros anyagokkal teli dezodorokat is kiváltja. Népszerűségét ezen a téren elvileg nemcsak friss illatának köszönheti, hanem annak is, hogy a baktériumokkal is leszámol. Figyelem, frissen borotvált, vagy gyantázott területen ne alkalmazza, ha nem akar magának kellemetlen élményt szerezni!

Vélemény: hogy használ-e? Nálam igen, vagyis egy darabig! Kifacsartam egy kis cirtomlevet, majd az ujjaimmal felvittem a hónaljamra. Egy kicsit úgy hagytam, aztán egy száraz papírtörlővel felitattam a maradékot. Lehet, hogy volt a bőrömön egy kis sérülés, mert egy kicsit csípett, de valóban nem izzadtam egy ideig. Bár ha őszinte akarok lenni, azért jó lett volna, ha tovább tart a hatása, mert kb. 1,5 óra után újra verejtékeztem.

stockfresh 1103482 lemon sizeM

2. Szódabikarbóna

A citromhoz hasonlóan a szódabikarbóna is sokoldalú anyag, és alig van olyan szépségápolási/háztartási szer, amit ne lehetne vele helyettesíteni. Az mnn.com nevű oldal szerint egy kevés vízzel összekeverve (de nem feloldva) hosszan szárazon tarthatja a hónaljat. Amennyiben van otthon kukoricakeményítője, azzal is próbálkozhat, méghozzá úgy, hogy egyhatod arányban keveri össze a szódabikarbónát kukoricakeményítővel. Így megúszhatja a verejtékezést és a kellemetlen szagokat is.

Vélemény: elég szkeptikus vagyok a házi fortélyokkal szemben, de a szódabikarbónában újra és újra pozitívan csalódom. Viszont véleményem szerint jobb, ha nem keveri el vízzel, hanem egyből rászórja a bőrére, akár a hintőport. Nálam kb. addig tartott, mint egy rosszabb minőségű dezodor.

3. Ecet

Az ecetet elméletileg használhatja úgy, hogy rácsepegtet egy keveset belőle egy vattára, majd azzal bedörzsöli a hónalját, de a livestrong.com cikke azt ajánlja, inkább éjszakára használja, majd reggel a zuhanyzásnál öblítse le. Hogy miért jó? Állítólag azért, mert az ecet (különösképp a maláta- és az almaecet) csökkenti a hónalj területének pH-ját. Viszont azt nem árt hozzátenni, hogy több ajánlás szerint is érdemes a lemosása után a megszokott dezodort is felkenni. Ez mondjuk nem túl biztató.

Vélemény: próbáltam sima és almaecetet is, de szerintem semmit nem ér, ráadásul az izzadság és az ecetszag keveréke nem a legüdítőbb. Persze, utána jó a megszokott izzadásgátló, de akkor meg minek az ecet?

shutterstock 151513970

4. Talkum

A talkum – azaz a zsírkő  – a hintőpor fő alapanyaga, ami nem meglepő, hiszen összetételénél fogva felszívja a nedvességet a bőrön, ráadásul nyugtatja is az irritált felületet. 

Vélemény: ha választanom kéne a praktikák közül, egyértelműen ez lenne az aranyérmes. Valamiért nagyon kiment a divatból a sima talkum, pedig fantasztikus hatása van. Még a dezodorokat is lekörözi, hiszen lényegesen tovább tart a hatása és a rossz szagokat is elveszi. Az egyetlen kérdés csak az, hogy mennyire egészséges, hiszen tudjuk, hogy a túlzott verejtékmentesség sem jó.

shutterstock 62466133

5. Zsályatea

Több cikk született már a zsálya áldásos hatásairól, teája ugyanis állítólag csökkenti a verejtékezést, alkalmazzák is izzadásgátló készítményekben. Ha elege van a túlzott izzadásból, forráza le a növényt, majd a nap folyamán igyon meg belőle pár csészével (a jobb hatás kedvéért több napon át). Akik a könnyebb megoldást szeretnék, azok beszerezhetnek zsályakapszulát is.

Vélemény: szörnyű íze ellenére egy nap háromszor ittam, de csak két napig csináltam. Ennek az egyik oka, a már említett borzasztó íz, a másik pedig az, hogy az égvilágon semmit sem ért. Ha mégis megpróbálkozna vele, hidegen igya, úgy elviselhetőbb. 

shutterstock 140663941
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek