Egynapos tippek családoknak medvéktől monster rollerig

A Gyereksziget vagy a legközelebbi strand úgyis minden családnak eszébe jut, mutatunk hát három olyan nyári programot, ami kevésbé magától értetődő, mégis szuper, és maximum másfél órát kell hozzá autózni a fővárosból.

Legközelebb: Veresegyház

Medvét etethet mézzel fakanálról, farkasokkal borzolhatja az idegeit, gólyák és orrmányosmedvék megfigyelésével múlathatja az időt, lovagolni tanulhat, strandolhat, heti kétszer őstermelői gyümölcstől limlomon át az élő kiskacsákig bezárólag mindent kínáló piacon válogathat az egész család. Hogy hol? Veresegyházon, Budapesttől csupán 30 kilométerre.

A Medvefarmon régebben csak pár medve és körbe-körbe járőröző farkas jelentette az összes látnivalót, ma már mézzel etethetünk medvét – venni is lehet, de ha viszünk, adnak hozzá ingyen fakanalat –, jót szórakozhatunk az ormányos medvéken, ahogyan kifeszített köteleiken jönnek-mennek, de egy kilátóba is felmehetünk, kisvonatozni és játszóterezni is lehet már. Egyébként, a kiírás szerint az etetést a medvék ugyanannyira élvezik, mint a látogatók. Sőt, ha kevesebb a vendég, állítólag a macik is szomorúak. Tehát, már a medvék általános közérzetének javítása érdekében is érdemes meglátogatni a farmot.

Ha elég a medvékből és társaikból, a közeli lovasfarmon a kezdők futószáron, a profik akár terepen is ügethetnek egyet. A nyári nagy melegben jól esik belecsobbanni a fürdőtóba, vagy enni egy jó fagyit – a városközpontban a Torony fagyizó előtt kígyózó sorok nem véletlenül alakulnak ki. Innen nem messze, a megújult főtéren és környékén rendezik heti kétszer – szerdán és szombaton – a piacot, ahol a gyerekeket az élő állatok vására, a felnőtteket a megannyi termelői finomság és az itt kapható rengeteg kacat fogja leginkább lekötni. Ebédelni a Trattoria al Forno nevű kirendeltségben érdemes, a friss olasz pizzákkal és tésztaételekkel a legfinnyásabb gyereknél se lehet mellélőni.

Legvizesebb: Csopak

Bár a Balaton elsőre meredeknek tűnik egynapos célpontként, ha egy átlagos hétköznapot választunk egy hosszú hétvége helyett amikor boldog boldogtalan megindul a magyar tenger felé, kényelmes tempóban haladva másfél óra alatt lenn lehetünk például Csopakon, ahol júniusban megnyitott Magyarország első vízi élményparkja. Egy 800 négyzetméteres vízre épített pályán lehet vagánykodni: ki lehet próbálni a csúszdát, mászófalat, egyensúlygerendát, a kötélhintát vagy a katapultot - mindezt a vízen, így ha valakinek nem sikerül teljesítenie az akadályt, az bizony a Balatonba esik. Más kérdés, hogy a forró nyári napokon ez egyáltalán nem biztos, hogy problémát jelent.

De hűvösebb idő esetén sincs ok az aggodalomra, a szervezők neoprén ruhákat biztosítanak a résztvevők számára, hogy ne fázzanak meg. A részvételi díj egységes és időtartamra vonatkozik, így nem érdemes egy percig sem leállni. Bővebb információkat itt, illetve az Itthonabalatonon.blog.hu-n talál.

Legextrémebb: Mátrafüred

A Mátra sem feltétlen ugrana be gyerekekkel egy nap alatt abszolválható célpontként, pedig Mátrafüred kocsival csupán kicsit több mint egy órányira található a fővárostól. És miért pont Mátrafüred? Itt található az High-Tech Sportok Bázisa, ahol még a kirándulás gondolatától is elszörnyedő gyerekek is boldogan vetik bele magukat a természetjárásba. Kipróbálhatjuk a terepsegwayt, a kétéltűt, az e-bikeot, a shreddert vagy éppen a monster roller névre hallgató óriási kerekű hegyi rollert. A terepegwayt 8 éves kortól ajánlják a gyerekeknek, a kisebbek utánfutóba ülve gurulhatnak a szülők után, a gigantikus roller 13-14 éves kortól javasolt.

Félni pedig nem érdemes, a segwayezéstől kezdetben kifejezetten tartó kolléganőnk így vallott mátrai élményeiről: "a bázison dolgozó személyzet türelmes, és tisztában van vele, hogy a többség eleinte rá se mer állni az instabilnak tűnő terepsegway-ekre, így noszogatni kell őket, mint a kisgyerekeket. Mi is ugyanilyenek voltunk, és amennyire rettegtünk a kis robottól a legelején, annyira nem akartunk leszállni róla a másfél órás túra végén."

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra