Péntek Enikő: egy matrac és két súlyzó is elég a szép alakhoz

Miután a Nivea Fitness Tour budapesti állomásán kipróbáltuk Péntek Enikő ZÓNA óráját, leültünk beszélgetni arról, hogyan is lehet valaki megfelelő testmozgással és étkezéssel sportos, de nőies és arról, hogy mit lehet kezdeni az életmódváltás aranyszabályaival.

Amellett, hogy órákat tartasz, több DVD-t is kiadtál, illetve tornavideóid is vannak. Melyik módszert kinek ajánlod?

Ha valaki olyan testre vágyik, ami sportos, de még nőies, nem feltétlenül kell edzőterembe járnia. Ha nagyobb izmokat szeretne, akkor persze szüksége van a nagyobb súlyokra, és ehhez kell a konditerem. Én sem járok edzőterembe, hanem azt csinálom, amit hirdetek, vagyis hetente öt alkalommal 30-40 percet mozgok, és a két 5 kilós súlyzómmal, illetve a sajátsúlyos feladatokkal mindent meg tudok oldani. Ha egy héten egyszer eljutok futni, az már nem munka, hanem igazi örömedzés.

Sokan választják az otthoni edzést, de ennek is megvan a hátránya, például nincs melletted valaki, aki figyeli, hogy mit és hogyan csinálsz.

Az lenne az ideális, ha mindenkivel külön vagy kiscsoportosan lehetne foglalkozni, de ehhez sajnos nagyon ritkán adottak a feltételek. A DVD-ken folyamatosan mondom az információkat és ajánlom, hogy mindenki nézze magát a tükörben. Ha valaki így sem biztos abban, hogy jól végzi-e a gyakorlatokat, akkor keressen fel egy személyi edzőt vagy menjen el órára. A táboraimban mindig van olyan foglalkozás, amikor a helyes kivitelezés van fókuszban. Nagyon sok figyelemre, önkontrollra van szükség addig, amíg az ember nem tudja hibátlanul elvégezni a gyakorlatokat. Én egyébként edzéstervmániás vagyok, és szívesen csinálok testre szabott terveket is.

Milyen eszközöket érdemes beszerezni az otthoni edzéshez?

Mindenképpen kell egy matrac, valamint kézi súlyzók. Öt kilóig kell eljutni, ettől lesz szép kerek a váll és formás a fenék. Akkor mindig nagyobb súlyra kell váltani, amikor a gyakorlatok már nem okoznak olyan nagy kihívást. Ha az egykilós nem elég, akkor jöhet a kétkilós és így tovább. Azért fontos a fokozatosság, hogy az ízületek hozzá tudjanak szokni a nagyobb terheléshez. A nagyon kemény gyakorlatokat 20-40 percnél tovább nem szabad csinálni, de ezen idő alatt mindent bele kell adni.

Milyen kérdésekkel szoktak megkeresni az interneten vagy az órák után?

A nők egyre tájékozottabbak, nagy divat lett a testedzés, de az alapok gyakran hiányoznak, például nincsenek tisztában az alapvető tápanyagokkal, hogy mi a szénhidrát, mi a zsír és mi a fehérje. Sokan remélik, hogy a zsírból izom lesz és hogy létezik helyi fogyás, de ez nem így működik, kompromisszumokat kell kötni, és nem lehet szembemenni a genetikai adottságokkal, igen, vannak, akik könnyebben izmosodnak. A napi 30-40 perces edzés pedig önmagában nem elég, fontos, hogy egész nap aktívak legyünk. Persze nehéz motiváltnak maradni, főleg ha ott gőzölög előttünk a pörkölt, a töltött káposzta.

Melyek a legproblémásabb területek, mely testrészükkel a legkevésbé elégedettek a nők?

A has, a csípő és a fenék környéke. Szerencsére most már egyre többen figyelnek a karra is. Három éve még nekem kellett erőltetni, de látták a lányok, hogy ez tényleg jól néz ki, nem lesznek túl férfiasak. Egyre több edző áll rá a keményebb edzésekre, és a nők számára már nemcsak az a fontos, hogy kockás hasuk és formás fenekük legyen, hanem az, hogy az arányok rendben legyenek.

pentek eniko
Péntek Enikő

Mennyi idő kell ahhoz, hogy látszódjon az eredmény? Mik a reális célok?

Alkat és idő függvénye. Nem vagyok híve a gyors változásnak, mert ez mindig visszaüt, főleg ha valakinek több fronton kell változtatnia. Egyébként nincs új a nap alatt, minden edző azt tanácsolja, hogy kerüljük a finomított lisztet és cukrot, és így tovább. Nem vagyok bigott. Ezeket az aranyszabályokat én csak 80 százalékban tartom be, 20 százalékban viszont ember vagyok és élvezem az étkezéseket. Én is szeretek enni, de odafigyelek az adagokra, hogy mikor mit eszek. A fogyásnál arra kel ügyelni, hogy több kalóriát égessünk el mint amennyit beviszünk, és amikor bűnözünk, akkor csak kicsit és mértékkel.

Mit tanácsolsz annak aki fogyni szeretne és annak, aki elégedett a súlyával, de nem elég izmos?

Nem választanám szét a kettőt. Érdemes már a fogyókúra alatt elkezdeni az erősítést, mert minél több izom van valakinek a testén, annál gyorsabb az anyagcseréje, és többet ehet. Eleinte persze nem fog tetszeni az, amit a tükörben lát, mert az izom kitolja a zsírt, de ha eltűnik a zsírréteg, akkor egy szép izmos, tónusos és nem egy löttyedt test lesz alatta. Hónapok kellenek ahhoz, hogy valaki a nulláról eljusson oda, hogy tetsszen magának a tükörben. Ha csak az utolsó pár kilótól akar megszabadulni, akkor persze egy, másfél hónap is elég lehet. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy az izom nehezebb mint a zsír, ezért sokszor nem kilókban jelentkezik az eredmény. A mérlegelés, porciózás, kalóriaszámlálás elrontja az egészet, mindent örömmel kell csinálni, a kiegyensúlyozottságra kell törekedni és kerülni kell a szélsőségeket.

Itt a nyár és az éves rendes vakáció alatt még nehezebb tartani magunkat a napi rutinhoz. Hogyan lehet kivédeni, hogy nyaralás alatt kárba vesszenek az erőfeszítések?

Ha egy sportos társasággal megy az ember nyaralni, akkor nincs nehéz dolga, hiszen a balatoni nyaralást össze lehet kötni mondjuk egy tókerülő kerékpártúrával. Ha viszont családi vakációról van szó, akkor egész nap mozgásban tartanak a gyerekek. Ám annak sem kell aggódnia, aki pihenni szeretne, mert 1-2 hétre teljesen fel lehet hagyni a mozgással, elég ha csak arra figyel oda, hogy mit eszik. A nyár ilyen szempontból nagyon jó, hiszen rengeteg szezonális zöldséget és gyümölcsöt lehet kapni, és ezekből nagyon jó ételeket lehet készíteni, ott van például a lecsó. Persze muszáj bevinni egy kis fehérjét is, hogy ne épüljön le az izom.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra