Az életmódváltás első 5 lépése

Életmódot váltanál, de nem tudod, mivel és hogyan kezdd el? Závecz Krisztina, az F&M fitness and more edzője 5 pontban összefoglalja, melyek az első lépések. Az edző szerint az első és legfontosabb döntés felismerni, belátni, hogy a csodás fogyást ígérő tabletták és a mozgást helyettesítő, kényelmes „rezgő gépek” helyett valóban tenni kell azért, ha valaki fittebb és egészségesebb szeretne lenni. Tippek a hajtás után!

1. Iktasd ki a cukrot!

A lehető legnagyobb mértékben iktasd ki étrendedből a hozzáadott cukrot, a finomlisztet, a feldolgozott élelmiszereket, a nagy kalóriatartalmú innivalókat (gyümölcslé, kóla, ice tea), a sült krumplit, galuskát, krumplipürét pedig cseréld vitamindúsabb zöldségekre. A vega- vagy paleoblogokon rengeteg jó ötletet találhatsz köretekhez, és nem is kell feltétlenül az ő étrendjüket követni, elég hasznosítani pár ötletet.

shutterstock 56874346

2. Kerüld az egészségesként hirdetett egészségtelen ételeket

Ismerd fel, melyek azok az élelmiszerek, amelyeket egészségesnek hirdetnek, de valójában nem azok, ezért fogyasztásukat érdemes visszafogni. A rengeteg cukrot tartalmazó zabfalatok vagy müzliszelet helyett rágcsálj zöldséget, bolti gyümölcsjoghurt helyett natúr joghurtba tegyél valódi gyümölcsöt. A 100%-os gyümölcslé sem jó, ha fogyni szeretnél. Mindig olvasd el a termékcímkéket, megdöbbentő élmény lesz.

3. Tényleg itt az evés ideje? Vagy csak unatkozol?

Tanuld meg felismerni a valódi éhséget. Tényleg enned kellene? Vagy pusztán unalomból rágcsálnál? Esetleg felidegesítettek, szorongsz valami miatt? Ha ezek bármelyike fennáll, ismerd fel, hogy a problémákat az evés csak néhány pillanatra fogja enyhíteni, majd újra maguk alá gyűrnek. Az evés ezekben az esetekben csak pótcselekvés.

4. Sportolj kedved szerint

Milyen sportot válassz? Annak, aki régóta nem mozgott, bármi jó lesz, amihez kedvet érez. Hiába szólja le mindenki a zumbát, ha eddig nem sportoltál, de felpörgetnek a latin ritmusok, ott a helyed. Igazi macsó sportra vágynál? Nézz el egy funkcionális (TRX, kezdő kettlebell, cross training) vagy csoportos súlyzós edzésre. Szeretsz kerékpározni? Pattanj bringára, vagy ott a spinning! Ha a belső nyugalom megtalálása a legvonzóbb, menj jógára, body artra, pilatesre. A jól képzett edzők ismerik a kezdők tipikus félelmeit, ezért ne izgulj, hiszen mindenki volt kezdő egyszer.

shutterstock 162533450

5. Váljon szokásoddá az egészséges életmód

Legyél türelmes, ne akarj néhány nap alatt eredményt. Először egyetlen cél vezéreljen: váljon lételemeddé a mozgás, élvezd a sportot, és az se okozzon nehézséget, hogy figyelned kell az egészséges táplálkozásra. Ha jelentős túlsúllyal küzdesz, az első időszakban már ezekkel az apró változtatásokkal is eredményeket fogsz elérni, amelyek aztán motiválhatnak a továbblépésre.

 

Hozzászólnál? Facebook-oldalunkon megteheted!

Kövess minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek