A legjobb tókerülő bringatúrák

A tavainkon végezhető sportformáknak ma már csak a képzelet szab határt, de a környékük látnivalóját mégiscsak két keréken lehet a legjobban felfedezni. Ha kíváncsi arra, mit érdemes egy víztározó partja mentén megnézni, hol lehet a legjobb gulyás szelfit készíteni, és honnan a legszebb a Fertő-tavi panoráma, akkor olvasson tovább.

Tekerje körbe a Kis-Balatont!

Június 13-ig még bárki nevezhet a Karos Spa Kis-Balaton családi bringatúrára, amelyen a résztvevők kis forgalmú utakon és kijelölt kerékpárúton haladva kerülik meg a Kis-Balatont. A 33 kilométeres túrára 2500 forintért interneten lehet jelentkezni (14 éves korig ingyenes), az összegért cserében a résztvevőket két állomáson gyümölccsel és frissítővel kínálják, ingyen csobbanhatnak a zalakarosi thermál fürdő medencéiben és még egy belépőt is kapnak a 7 Vezér Történelmi Kalandparkba. A június 22-én vasárnap 10.30-kor a zalakarosi főtérről induló túra útvonala szinte teljesen sík, csak Zalaszabarig van benne néhány kisebb emelkedő. Nem verseny, nem kell időre teljesíteni, sőt erősen ajánlott minden útba eső látványosságot közelebbről is megnézni. Érdemes leszállni a bringáról és bemenni a Kis-Balaton házba, kipróbálni annak játszóterét, felmenni a Kis-Balaton melletti kerékpárút egyik kilátójába, majd az útról letérve a Kányavári-sziget fahídján végigsétálni, ahol nagyszerű fotókat lőhetünk a családi albumba.

Megfáradt a tekerésben? (x)

Foglaljon szobát olcsóbban az egész családnak. Zalakaros legnagyobb családbarát szállodája, a Hotel Karos Spa ugyanis a bringatúra résztvevői számára kedvezményes szálláslehetőséget biztosít. Bringázás előtt vagy után egy kiadós wellness és csobbanás a medencékben garantáltan jól fog esni abban a hotelben, ahol még a csapból is termálvíz folyik.

Akik ennél komolyabb kihívást keresnek, azok ugyanezen a napon egy 60 km-es teljesítménytúrán és egy 127 km hosszú országúti maratonon tekerhetnek a Zalai-dombság tájain, helyenként 15-20%-os emelkedőkkel és szőlőhegyekkel tarkított útvonalon. Nemcsak emelkedők, ereszkedő szakaszok is lesznek benne gazdagon, és bár sokszor vezet az út mezőgazdasági utakra, alkalom bőséggel kínálkozik majd a síkságot megtörő gulyák vagy egy-egy gémeskút előtt szelfizni.

Kerekezzen a Tisza-tónál!

A Tisza-tavat körülvevő 2-3 méter magas gáton aszfaltburkolatú, hosszabb és rövidebb körökből álló (70 és 120 km-es), kifejezetten jó minőségű pálya fut végig, amelyen a tó teljes területét körbebringázhatjuk. Gyakorlatilag a pálya teljes hosszán pompás panoráma vár, így aztán biciklizés közben rálátni a kisebb szigetekre, az ártéri erdőkre és a viharos időben is csak szeliden fodrozódó vízfelületre. A tó körüli települések magabiztosan hozzák évtizedek óta a maguk puritán tájházas, templomos, gólyafészkes falusi idill hangulatát, ezért aztán az ember úgy érzi, az idő néhol mégiscsak képes megállni. Indulhatunk Abádszalókról, majd Tiszaderzs, Tiszaszőlős és Tiszaörvény települést elhagyva Tiszafüreden megpihenhetünk a strandon, vagy akár egy éjszakát is eltölthetünk a szomszédságában lévő hangulatos kempingben. Füredről már csak néhány kilométert kell tekerni a 33-as főúton a két éve megnyílt Tisza-tavi Ökocentrumhoz.

Az ökocentrum jót tett Poroszlónak, és az egész Tisza-tavi régiónak: bekapcsolta a területet az ország turisztikai vérkeringésébe: ezeréves tölgyfák, műemlék-jellegű községháza, falusi vendégházak és halászcsárda szomszédságában találjuk a különös fehér tornyú épületet. Ha bejártuk a Tisza-tó egyetlen épületbe zárt flóráját és faunáját a poroszlói szabad strandon még egyszer megmártózhatunk, majd tovább tekerhetünk Sarudon és Tiszanánán keresztül Kiskörére, ahol egy hatalmas parkon át, a Tisza partjára vezető út végén néhány információs tábla segítségével ismerhetjük meg a víztározó történetét. Negyven évvel ezelőtt ugyanis még szó sem volt vízben banánozós nyaralókról vagy part menti halászleves csárdákról, a vízügy egyetlen célja a víztározó feltöltésével mindössze annyi volt, hogy szabályozni lehessen a tiszai áradásokat és az Alföld vízellátását. Aztán ahogy teltek az évek, egyre többen láttak fantáziát a falusi turizmusban, ezért az egykori kiskörei víztározó köré a kilencvenes években egyre több panzió, étterem és kemping épült.

A Fertő-tavat se hagyja ki!

Az utóbbi években egyre jobban terjed a Fertő-tó körüli biciklitúrák kultusza. Amellett, hogy csónakázni, sőt, szörfözni is jól lehet Közép-Európa harmadik legnagyobb taván, a környék legtöbb látnivalóját valóban biciklivel lehet a legjobban elérni. Sokan döntenek úgy, hogy Fertőrákoson teszik le az autót, megszállnak a helyi panziókban, majd másnap innen indítják a túrát. De mielőtt nekivágnánk a bicikliútnak, a fertőrákosi Kőfejtőt érdemes megnézni, ahol a lajtamészkő monstrum fosszíliái között még cápafogakat is felfedezhetünk. A közelben a Mitrasz szentély is érdekes látnivaló már csak a Fertő-Hanság Nemzeti Park szépsége miatt is. Aztán persze ne hagyjuk ki a nagycenki kastélyt, és a parkjában található, a világörökség részét képező hársfasort sem, amelyet Hidegség községből érkezve közelíthetünk meg, majd innen haladhatunk tovább Fertőboz felé - a Gloriette-kilátóról különösen szép a Fertő-tavi panoráma. Annak ellenére, hogy a két falut kiépített kerékpárút köti össze, kicsit trükkös ez a szakasz, vigyázni kell a gumikra.  

Ugyanakkor a tókerülő túrák másik, jelentős kiindulópontja Balf, Sopron településrésze. Az itteni, kéntartalmú gyógyvizet már a középkortól kezdve használják, ez a fajta víz a hurutos gyomorpanaszokra a legjobb, de jó néhány más betegség kezelésére is használják. Balf nem híres tömeges gyógyturizmusáról, de különleges hely. Aki Balfról Fertőrákos felé szeretne biciklizni, érdemes tudnia, hogy ezen a szakaszon az országúton kell megtenni körülbelül 10 kilométert, nem túl kényelmes körülmények között, végig emelkedő úton.

Ha arra is kíváncsi, hogy milyen kerékpáros hotelekbe érdemes Európa-szerte eltekerni, akkor kattintson erre a válogatásra, ahol Ausztriától Spanyolországig, még a legkifinomultabb ízlésű bicajosok is megtalálják számításukat.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra